Suflet în culori - Concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism

Sâmbătă, 31 martie 2018, începând cu ora 19.00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, a avut loc cea de-a V-a ediție a evenimentului “Suflet în culori”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism. 

Artiști de talie internațională au performat și la acestă ediție: soprana Rodica Vică, ansamblul Musica Ricercata, condus de dirijorul Gabriel Bebeșelea, baritonul Vlad Crosman și mezzosoprana Andreea Iftimescu. Este cel de-al cincilea an în care Help Autism marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, 2 aprilie, printr-un eveniment de atragere a atenției asupra problematicii autismului și strângere de fonduri pentru susținerea celor 500 de copii din asociație.
Fondurile colectate din participarea la eveniment au fost direcționate către programele de terapie ale copiilor cu autism susținuți de Help Autism.

Încă o dată, magia interpretării unora dintre cei mai talentați artiști români au cuprins sufletele spectatorilor, iar împreună am reușit să transformăm miracolul muzicii în miracolul șanselor la recuperare pentru copiii cu autism.

Despre artiști:
Ansamblul Musica Ricercata este format din membrii ai Orchestrei Naționale Radio, Filarmonicii “George Enescu”, Filarmonicii de Stat “Transilvania” și Filarmonicii de Stat din Sibiu, cu un repertoriu în care se utilizează atât instrumente moderne, cât și instrumente de epocă, pentru a interpreta muzica într-o modalitate cât mai veridică.
Gabriel Bebeșelea și ansamblul Musica Ricercata pun o amprentă distinctă asupra scenei muzicale din România, întotdeauna împingând creativitatea programelor interpretate spre provocare, diversitate, explorare și excelență. Admirat pentru entuziasmul și muzicalitatea sa, dirijorul Gabriel Bebeșelea este recunoscut ca fiind "unul dintre cei mai talentați dirijori români ai ultimelor decenii" (Jurnalul Festivalului George Enescu, 7 Septembrie 2011).

Gabriel Bebeșelea este Dirijor Principal al Filarmonicii de Stat “Transilvania” din Cluj-Napoca și, pe lângă această poziție, stagiunea actuală și cele viitoare îl anunță la pupitrul unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra din Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Ulster Orchestra Belfast, State Academic Symphony Orchestra of Russia “Evgeny Svetlanov", Orchestra Naţională Filarmonică Rusă și Singapore Symphony Orchestra. De asemenea, momente remarcabile ale stagiunilor 2017/18 și 2018/19 reprezintă debuturile sale la Konzerthaus din Berlin, Musikverein din Viena, la Cadogan Hall din Londra, la Royal Opera House Muscat și la Palace of Arts din Budapesta.

Rodica Vică este solist invitat al multor opere și filarmonici, atât din România, cât și din străinătate. Soprana debutează pe scena Operei bucureștene, în anul 2010, la numai 24 de ani, urmând mai apoi să colaboreze permanent cu această instituție, interpretând roluri principale în operele Flautul fermecat (Regina Nopții) și Don Giovanni (Donna Anna) de W. A. Mozart, Rita de G. Donizetti, Rosina din Bărbierul din Sevilla de G.Rossini, Alcina de G. Fr. Haendel, La Cenerentola de G. Rossini, L'elisir d'amore de G. Donizetti.
Artista este câștigătoarea a numeroase premii la concursuri naționale si internaționale: Premiul I la Concursul Internațional de muzică barocă „La Stravaganza” Cluj- Napoca, Premiul II la Concursul Radiodifuziunii Române „Drumul spre celebritate”, Premiul pentru cea mai Bună Interpretare Muzicală în cadrul Trofeului „Ion Dacian” pentru Tineri Interpreți. În toamna anului 2012, Rodica Vică a fost invitată să participe la unul dintre cele mai prestigioase proiecte de operă din România, Indiile Galante de J.Ph. Rameau în regia celebrului Andrei Șerban, la Opera Națională Română Iași.

Andreea Iftimescu, născută la București în 1985, a absolvit secția de Canto a Universității Naționale de Muzică București în 2008, iar din anul 2012 este colaboratoare a Operei Naționale București. Anterior, mezzosoprana și-a desăvârșit pregătirea în cadrul Universității Naționale de Muzică București sub îndrumarea regretatei profesoare Eleonora Enăchescu și a profesoarei Maria Slătinaru-Nistor. Încă din timpul studiilor, a fost remarcată pe scene din țară și din străinătate. Astfel, în 2004 a fost solistă în opera Brundibar, de Hans Crasa, în cadrul Festivalului Voix Étouffée de la Paris. În 2009, Andreea Iftimescu a obţinut Marele Premiu la Concursul de Canto Paul Constantinescu de la Ploiești, iar în 2010 a primit Premiul special la Concursul Salice d’oro, Italia.

Vlad Crosman este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca la secțiile de canto clasic și regie de operă. În timpul studenției debutează în roluri precum Fiorello din Il Barbiere di Siviglia de Rossini, Marullo din Rigoletto de Verdi sau Papageno din Die Zauberflöte de Mozart pe cele două scene lirice ale Clujului.
Între 2011 și 2014 Vlad Crosman face parte din ansamblul Centrului de muzică barocă din Versailles sub conducerea lui Olivier Schneebeli, ansamblu cu care participă la mai multe producții de operă barocă și de muzică sacră. Printre cele mai importante proiecte muzicale din ultimul an se numără: participarea la opera Chimene de Sacchini alături de Le Concert de la Loge, Concertul de Grands Motets de Lalande cu ansamblul Aedes și Le poeme harmonique, La sainte et la reine - program cu lucrări de Purcell - alături de Le Concert Spirituel la Versailles, dar și opera în concert L’Europe Galante de Campra cu ansamblul La simphonie du Marais la Kontzerthaus din Viena.

ISTORIC
Prima ediție a concertului caritabil ”Sufet în Culori”, desfășurată în data de 3 aprilie 2014 a reprezentat pentru organizatori piatra de hotar în popularizarea însemnătății zilei de 2 aprilie și a beneficiat de participarea unor nume importante din sfera muzicală românească: tenorul Ştefan POP, soprana Rodica VICĂ, violonistul Vlad MAISTOROVICI și pianistul Ștefan DONIGA. Evenimentul a fost prezentat de actrița Manuela HĂRĂBOR și jurnalistul Marius CONSTANTINESCU și a reunit, la Sala Radio, iubitori ai muzicii clasice și oameni interesați de schimbarea statutului autismului în România, deopotrivă.
Cea de-a doua ediție a concertului caritabil a avut loc, pe scena Sălii Radio, pe 29 martie 2015 și a reunit muzicieni de marcă ai scenei naționale și internaționale. Violonistul Remus AZOITEI și pianistele Mara DOBRESCU și Diana IONESCU au fost artiștii care au ales, de această dată, să se alăture campaniei de conștientizare, punându-și talentul și celebritatea în slujba cauzei.
Devenit deja o tradiție printre iubitorii genului muzical, concertul caritabil „Suflet în Culori”, ajuns in 2016 la cea de-a III-a ediție, s-a bucurat de prezența pe scena Ateneului Român a unor mari artiști, Soprana Leontina VĂDUVA, în anul de aniversare a celor 30 de ani de carieră, muzicianul Grigore LEȘE, organistul Nicolae LICAREȚ și pianista franceză Laure CAMBAU au fost artiștii ce au dat culoare spectacolului, desfășurat chiar pe 2 aprilie, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.
Ediția a IV-a a concertului Suflet în Culori a revenit la Sala Radio din București cu trei muzicieni de talie internațională din trei țări, România, Franța și Spania, reuniți în TRIO HUILLET și a fost o experiență acustică desăvârșită. Clara CERNAT (vioară/violă), Thierry HUILLET (pian) și Gari CAYUELAS – KRASZNAI (clarinet) au fost artiștii ce s-au alăturat inițiativei celor două organizații de a aduce în atenția publicului bucureștean conștientizarea autismului printr-un concert de excepție.

ORGANIZATORI: Asociația Help Autism și Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură
Partener Principal: Kaufland România
Parteneri instituționali: Centrul InfoEuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național George Enescu, Centrul Național de Artă Tinerimea Română.
Parteneri: Wagner Arte frumoase și povești, Aqua Carpatica, Domeniul Sâmburești, Floria.ro
Parteneri Media: Trinitas TV, EnjoyTV, BlitzTV, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio Trinitas, Radio Clasic, Revista Tango, Ziarul Metropolis, SensoTV, LiterNet.ro, B365..ro, Calendar Evenimente, Agentiadearte.ro, Ceasca de Cultură, CATCHY, ArtOut, Artline.ro, PRwave, 4arte.ro, Orasulmeu, Inoras.ro, Bucharest Cultural Events, Autentici.ro, Gazeta de Știri, onlinegallery.ro, Jurnal de București, Autentic Promotion, BookHub, Roevents.ro, Romaniapozitiva.ro, Iqads, Actualitatea Muzicală, 100 locuri în București, bookblog.ro, Jurnal de Soprană, Dăruiește Muzică – Enciclopedia Muzicală a României

FacebookShare pe Facebook