Ce este terapia senzoriala?

Numita si “dieta senzoriala”, aceasta terapie implica un program de activitati strict planificate de catre terapeutul ocupational, fiecare “dieta” fiind alcatuita si dezvoltata astfel incat sa preintampine nevoile sistemului nervos al copilului respectiv. O dieta senzoriala stimuleaza receptorii de contact (tactil, vestibular si proprioceptiv) prin tehnici de alerta, organizare si calmare.

Metodele de dezvoltare a abilitatilor motorii care constau in educarea fizicaadaptativa, educarea miscarilor si gimnastica, sunt folosite deseori de catre terapeutii ocupationali si de catre medici. Chiar daca este foarte important catoate aceste abilitati sa fie antrenate, abordarea integrarii senzoriale este vitala in tratarea tulburarii de integrare senzoriala. Abordarea integrarii senzoriale este ghidata de un aspect important – motivatia copilului in a-si selecta activitatile. Permitandu-le copiilor sa fie implicati activ si sa exploreze activitatile care ofera experientele senzoriale benefice lor, copiii devin mai maturi si mai eficienti in a-si organiza informatia senzoriala Pentru a determina aparitia tulburarii de integrare senzoriala, evaluarea poate fi facuta de catre un terapeut ocupational calificat sau de catre un medic. De obicei, evaluarea consta atat in aplicarea unor teste standardizate, cat si observarea structurata a raspunsurilor la stimulari senzoriale, postura, echilibru, coordonare si miscari oculare. Rezultatele testelor si datele evaluarii, impreuna cu informatiile de la alti profesionisti si parinti, sunt atent analizate de catre terapeut care face apoi recomandari in privinta tratamentului adecvat. Tulburarea sau disfunctia de integrare senzoriala este o tulburare neurologica provenita din incapacitatea creierului de a integra anumite informatii primite de la cele cinci sisteme senzoriale principale ale corpului. Aceste sisteme senzoriale sunt responsabile pentru detectarea semnalelor vizuale, a sunetelor, mirosurilor, gusturilor, temperaturilor, durerii si pozitiei si miscarii corpului. Apoi, creierul isi formeaza o imagine combinata a acestor informatii pentru ca corpul sa inteleaga ceea ce se petrece in jurul lui si sa reactioneze adecvat. Continua relationare intre comportament si functionarea creierului se numeste integrare senzoriala. Integrarea senzoriala ofera un fundament important pentru mai tarziu, pentru invatarea complexa si comportament. Experientele senzoriale includ atingerile, miscarea, vigilenta corporala, vederea, sunetele, mirosul, gustul si forta gravitationala. Diferentierea intre aceastea poarta numele de integrare senzoriala. In timp ce procesul integrarii senzoriale se petrece automat si fara eforturi pentru majoritatea, pentru altii procesul nu functioneaza bine. Efort intens si atentie mare sunt necesare acestor oameni pentru ca integrarea senzoriala sa se petreaca, fara o garantie ca este eficienta. Cand acest lucru se intampla, scopurile nu sunt atinse usor, rezultand tulburarea de integrare senzoriala.

Potrivit Sensory Integration International (SII), o corporatie non-profit preocupata de impactul problemelor de integrare senzoriala in viata oamenilor, cateva dintre semnele prezentei tulburarii de integrare senzoriala sunt urmatoarele:

- Hipersensibilitate la atingeri, miscari, imagini sau sunete.
- Nu reactioneaza corespunzator la atingeri, miscari, stimuli vizuali sau sunete.
- Dificultati specifice de invatare/ performante academice slabe.
- Dificultati in a face transferul de la o situatia la alta.
- Tendinta de a fi usor de distras/Control limitat al atentiei.
- Nivelul activitatii este de obicei neobisnuit de inalt sau de scazut.
- Probleme sociale si/sau emotionale.
- Dificultati in a invata noi miscari.
- Intarzieri in exprimare, discurs verbal sau abilitati motorii.
- Neindemanare sau nepasare aparenta.
- Impulsiv, fara autocontrol.
- Incapacitate de a se auto-calma.
- Constiinta de sine/vigilenta corporala scazute. Cercetarile au identificat autismul si ADHD ca fiind cele mai mari tulburari care contribuie la aparitia disfunctiei de integrare senzoriala, alaturi de tulburarile de invatare, dizabilitatile de dezvoltare si sindromul X fragil.

 

Claudia Matei, psihopedagog

FacebookShare pe Facebook
PULS Help Autism
EMOHELP

Emoface și Help Autism lansează instrumentul de prim ajutor în comunicare pentru persoanele care intră în contact cu copiii și adulții cu autism veniți din Ucraina. 

Emoface and Help Autism launch Emohelp - a communication instrument of first help for persons that are in contact with children and adults with autism coming from Ukraine.

Read more