Încă un pas spre independență

Tabere și excursii

image

Terapie, socializare, integrare. Dacă prima etapă în procesul de învățare pentru copiii cu minți aparte se petrece în camera de terapie și acasă, socializarea și integrarea au nevoie de un context mai larg, de un mediu în care copiii să interacționeze, să se joace împreună și să exerseze abilități pe care în centre sau acasă nu au ocazia să le pună în practică. Excursiile scurte, mini-taberele și tabere integrative sunt esențiale pentru copiii cu minți aparte. Sunt un spațiu de exersat viața reală și un loc de legat prietenii.

Mini-tabere dedicate

Mini-taberele au scopul de a-i ajuta pe copii să devină independenți prin dezvoltarea abilităților de autonomie personală. Fiecare copil este însoțit de terapeutul cu care are o strânsă relație și este învățat, susținut și îndrumat să mănânce singur, să se îmbrace / dezbrace, să se încalțe / descalțe, să își facă duș, să își aranjeze patul dar și hainele după ce s-a schimbat. 

Tabere integrative

Locul în care copiii cu minți aparte își exersează abilitățile de interacțiune cu colegii lor tipici, taberele integrative oferă șansa de a generaliza comportamentele învățate în mini-tabere și de a se simți parte din comunitate.

Tabere de familie

Este o experiență pentru copii și părinți în care ne vom conecta total cu natura prin activități la un ritm de poveste unde ne vom descoperi și învăța despre noi cu noi și copilul nostru.

Integrare reală

Integrarea socială a copiilor cu autism înseamnă mai mult decât șansa de a urma cursurile școlilor de masă sau speciale. În cele mai multe cazuri, copiii cu autism, deși frecventează o școală de masă, nu merg în taberele organizate de clasă sau de școală din diverse motive: nu sunt pregătiți să facă față unei perioade mai lungi fără suport specializat, pot merge doar însoțiți de un adult - un aspect greu acceptat de ceilalți copii, sau părinții nu au încrederea să-și lase copiii într-un astfel de context.

Fie că sunt tabere sau excursii dedicate, tabere integrative sau de familie, experiențele de învățare sunt esențiale pentru copiii cu minți aparte. Un alt beneficiu este că oferă timp de respiro pentru familile lor.

Locul unde construim independența

Din 2019 am început să visăm la un campus adevărat, cu căsuțe din lemn, cu loc de joacă și de luat masa, cu loc de foc și spații dedicate activităților noastre. La Câmpu lui Neag, la poalele Munților Retezat, cu ajutorul unor donatori cu inimi deschise, va fi Help Campus. Până atunci, întindem corturile și ne vedem de taberele noastre mixte.

Image

Jurnal de tabere

 2021

HelpAutism tabara 2021 3Vara anului 2021 a fost plină de experiențe de socializare și de învățare pentru copiii și adolescenții cu autism. 
În fiecare tabără, copiii cu minți aparte învață multe lucruri pe care apoi le aduc cu ei acasă și în viață: cum să se îmbrace / dezbrace și cum să-și pună hăinuțele la locul loc, cum să se descurce singuri la masă sau la toaletă. Progresele pe partea de socializare sunt la fel de importante ca cele de autonomie, aici se leagă sau se consolidează prietenii. Așa că nu puteam renunța nici în 2021 la aceste experiențe de creștere.
Mulțumim din inimă prietenilor noștri de la ARBOmedia Romania, Travel Planner, Rovamin Mafter, Astron Chemicals - Romania, Chiti Comserv, Marsil Com Impex, Doors Capital Group, Regency Company care ne-au ajutat să trimitem 42 de copii și adolescenți în mini-tabere în acest sezon.
 

 2020

WhatsApp Image 2020 02 27 at 23.34.12 2

2020 a fost anul în care am organizat tabere integrative copiii tipici - copiii cu autism în locul în care visăm la Help Campus. Începute în 2019, taberele cu familia au continuat și în acest an, o experiență de conectare importantă pentru părinți și copii.

 2019

HelpAutism prietenie copii 2

Mini-taberele din 2019 au fost ocaziile perfecte de socializare și joacă.

Prieteniile se leagă greu între camerele de terapie pentru copiii cu autism, iar în parc aproape niciodată. Activitățile de grup sunt unele dintre foarte puținele ocazii în care copiii cu autism își fac prieteni.

Excursiile și mini-taberele pe care le organizăm au, printre altele, și acest rol: de a-i ajuta pe copii să descopere prietenia, să cunoască copii din alte centre, să petreacă timp alături de prietenii pe care și i-au făcut la grupuri de socializare sau să-i descopere mai bine pe cei cu care s-au intersectat pe holurile centrelor Help Autism.

Citește cum a fost în mini-taberele din 2019

 2019

 

WhatsApp Image 2020 02 27 at 23.34.13

D a plecat în prima lui tabără cu copii tipici la Câmpu lui Neag. A stat la cort, s-a cățărat în Munții Retezat, a pregătit masa împreună cu ceilalți temerari și s-a bucurat de focul de tabără din fiecare seară.

 2018

HelpAutism minitabere transport

Exercițiile din anii trecuți ne-au făcut să prindem drag de tabere. Am plecat în 3 găști de câte 10 prieteni tot la Comana, unde ne-am petrecut 3 zile pline.

 2016

În prima noastră tabără am fost la Sărata-Monteoru. O grupă de 10 copii însoțită de terapeuți au exersat primele abilități de viață în afara centrelor.

 2017

WhatsApp Image 2020 12 18 at 12.48.00

În al doilea an de tabere am prins curaj, am făcut două ediții și am plecat cu câte 2 grupe de câte 10 copii 3 zile la Comana.

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Construim împreună o lume în care sutele de copii cu autism au acces la aceleași drepturi, resurse, posibilități și vise ca prietenii și colegii lor.

Pentru ei, acest lucru este posibil doar prin implicarea fiecăruia dintre noi, o atenție constantă de care un copil cu autism are nevoie de la diagnostic, terapie zilnică, socializare, integrare - un traseu zilnic care durează ani.

Alege în ce parte a drumului dorești să-i fii alături.

 

euplatesc banner