Răspunsul Help Autism privind comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătății 

Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se asigură accesul imediat şi nediscriminatoriu la serviciile conexe actului medical pentru toate persoanele diagnosticate în spectrul autist. - a transmis marți, 9 noiembrie, Ministerul Sănătății printr-un comunicat preluat de Agerpres și apoi de alte structuri media. Aceeași informație a apărut și în discursul purtătorului de cuvânt al Guvernului.

Tot în aceste comunicări au fost transmise și informații greșite legate de medicamentul aprobat prin ordonanţa de urgenţă care modifică şi completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, medicament neautorizat necesar tratamentului pacienţilor cu autism şi achiziţionat de Ministerul Sănătăţii.

Pentru a se asigura că sunt transmise informații corecte și complete în spațiul public, dar și pentru a nu crea așteptări nerealiste persoanelor cu autism și familiilor lor, și așa greu încercate de promisiuni multiple și neîndeplinite, Asociația Help Autism transmite următoarele clarificări:

Accesul nu poate fi imediat. OUG aprobată este act normativ de rang primar; pentru ca decontarea să fie pusă în practică este necesară elaborarea legislației secundare: hotărârea de guvern pentru aprobarea programului național de sănătate pentru TSA, ordinul pentru reglementarea normelor de aplicare, ordin pentru autorizarea și evaluarea furnizorilor. Prin urmare, accesul nu poate fi imediat, ci este condiționat de elaborarea unor acte cu caracter normativ, subsecvente, în lipsa cărora dispozițiile legale aprobate de Guvernul României nu pot fi implementate.

Medicamentul la care face referire OUG este pentru tuberculoză, astfel cum rezultă din preambulul actului normativ și din nota de fundamentare ce poate fi citită AICI.

Punctul de vedere al asociației Help Autism este susținut de rețeaua RO TSA și FEDRA - Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, însumând 100 de ONG-uri și reprezentând vocea a 5000 de persoane cu autism și familiile lor.

Ordonanță de urgență este încă un pas spre decontarea intervențiilor terapeutice, un act normativ  care aduce clarificări și completări cadrului legal privind decontarea serviciilor conexe actului medical destinate persoanelor cu TSA. Această ordonanță modifică şi completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, dar şi Legea 151/2010 privind serviciile integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate, textul poate fi citit AICI.

Acest OUG reprezintă încă un pas spre decontare. Noi, ONG-urile îl așteptăm din 2019 de la protocolul semnat pe 2 aprilie, iar unii părinți îl așteaptă de 20 ani. Sperăm ca legislația secundară de care mai este nevoie să fie rapid elaborată astfel încât terapia decontată pentru copiii și adulții cu TSA să fie o normalitate.- Daniela Bololoi

Totodată, s-au introdus dispoziții legale noi care vizează răspunderea civilă a psihologilor și a furnizorilor de servicii conexe actului medical acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist, în cadrul programelor naționale de sănătate.

Suntem pregătiți să colaborăm în continuare cu reprezentanții de la Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate care au înțeles nevoile așa cum le identificăm noi, prestatorii de servicii, din practică. Eforturile noastre nu se vor opri aici, este nevoie ca toate persoanele cu autism din România să aibă acces neîngrădit la terapie decontată din bugetul de stat, iar drepturile și libertățile lor să fie pe deplin respectate.- adaugă Daniela Bololoi, președinte Help Autism și rețeaua RO TSA.

Contact:

Mariana Sîrbu - Director Advocacy Help Autism

mariana.sirbu@helpautism.ro / +40 720 228 551

Raluca Bogdan – Director Comunicare

raluca.bogdan@helpautism.ro / +40 726 701 437

FacebookShare pe Facebook

Cariere

Image

Dacă vrei sa te implici în transformarea vieților copiilor cu autism și ale familiilor, vino in Echipa Help Autism să construim împreună un viitor în care mințile diverse să facă parte în mod real din comunitate.

Anunț angajare: Terapeut ABA

Anunt angajare: Corporate fundraiser

Anunț angajare: Receptie centre Help Autism

Anunț angajare: Asistent Manager

Latest articles
C
200 ONG-uri au marcat Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, sub sloganul „Nu sunt Invizibil”

04.02.2024 HELP AUTISM Wm 4

Asociația HELP Autism, împreună cu rețeaua europeană Autism Europe, rețelele și federațiile naționale în autism RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.), Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități (F.O.P.C.D.) și Fundația Star of Hope România au lansat marți, 2 aprilie, Angajamentul pentru Autism în cadrul evenimentului  "Not Invisible" / "Nu sunt invizibil"

Vezi mai mult