Image

Împreună îi putem ajuta învețe

În România …

trăiesc 30 000 de persoane cu autism, în evidența statului se află doar 15 537 de copii și adulți. În fiecare an, 1000 de copii se diagnostichează cu autism în România. Tulburarea de spectru autist este cea mai răspândită tulburare a copilăriei.

10 558 copii cu TSA au vârsta școlară. Dintre ei, doar 45% merg la școli de masă, în timp ce 30% merg la școli speciale și 25% nu sunt încadrați în învățământ.

În perioada pandemiei Covid-19, odată cu mutarea procesului educativ în online, copiii cu TSA sau CES, care deja erau expuși unui risc semnificativ de excluziune, au devenit deosebit de vulnerabili. 

Ce facem în proiect?

Obiectivul principal al acestui demers este de a identifica soluții concrete pentru modul deficitar în care este implementată strategia de educație online pentru copii cu tulburări de spectru autist (TSA) sau cerințe educaționale speciale (CES) și pentru a le oferi șanse reale la o educație incluzivă.

  • 6 webinarii gratuite de împărtășire de bune practici în educație online pentru cadre didactice, părinți și specialiști

  • Platformă de resurse educaționale
  • Advocacy pentru integrarea reală în sistemul educațional

  • Cercetare și ghiduri de bune practici

Proiectul este derulat de Asociația Help Autism și beneficiază de o finanțare în valoare de 15.000 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.

Image

Știri despre proiect

Platforma HelpEDU

Este locul în care vom pune la comun resursele, know how-ul și disponibilitatea specialiștilor noștri pentru o sprijini integrarea reală a copiilor cu minți aparte în școală.

Platforma s-a lansat în ianuarie 2021 și conține:

  • webinarii gratuite pentru cadre didactice, părinți și specialiști

  • ghiduri dedicate fiecăruia

  • resurse de pus la lucru în clasă sau acasă
Image

Rămâi conectat la poveștile lor de reușită

O dată pe lună trimitem povești de izbândă Pot Singur, un newsletter dedicat minților aparte din Help Home.

Latest articles
C
Subprogramul pe TSA, parte din Programele naţionale de sănătate. HG-ul evaluează la 730 milioane de lei suma necesară pentru decontarea directă a intervențiilor în 2023.

În 28 decembrie 2022, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru a include Subprogramul de sănătate pe TSA pe lângă alte modificări. De asemenea, nevoia financiară pentru acest Subprogram a fost evaluată la 730 milioane de lei, bani ce vor fi la dispoziția prestatorilor de servicii conexe actului medical în 2023.

Help Autism Subprogramul TSA HG

Citește mai mult