1 copil din 36 este diagnosticat cu tulburare din spectrul autist

Conform ultimului raport publicat de Centers for Disease Control and Prevention USA (CDC), 1 copil din 36 este diagnosticat cu tulburare de spectru autist. Datele arată o creștere a prevalenței față de ultimul raport, publicat în 2021, unde prevalența era de 1 copil din 44.


În plus, acesta este primul raport în care prevalența TSA a depășit 1% în rândul fetelor, iar studiul subliniază nevoia considerabilă de a avea servicii de screening, terapie și sprijin de calitate, eficiente și accesibile pentru toți copiii.

La nivel mondial, Organizația Mondială a Sănătății indică un raport de 1 la 100 de persoane, în ceea ce privește incidența autismului, colectarea datelor fiind făcută pe baza raportării făcute de fiecăre țară. La nivel național, în România, din păcate nu există statistici în această privință, în ciuda necesității acute. Ultima cercetare locală a fost realizată în 2016 de specialiștii asociației Help Autism, a reieșit o incidență similară și îngrijorătoare de 1 la 51 de copii deși studiul a fost limitat la un eșantion de 300 de copii din creșele din capitală.

În România nu se cunoaște numărul de persoane diagnosticate cu TSA. În lipsa unui registru al pacienților, HELP Autism a solicitat date statistice de la Institutul Național de Statistică (INS) și de la Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din cele 42 de județe și municipii.

Date culese de la Institutul Național de Statistică privind „Numărul de cazuri noi de îmbolnăvire declarate de medicii de familie cu diagnosticul altor tulburări ale dezvoltării psihologice și fără precizare (COD ICD 10 - F83-84, F88-F89), în perioada 2014- 2022” arată o creștere cu 50% a numărul de diagnostice noi anuale în ultimii anii: în 2022 au fost diagnosticați 1436 de copii cu TSA în timp ce până în 2019 rata de diagnosticare era de aprox 1000 de cazuri pe an.

Date colectate de Help Autism privind numărul de copii cu tulburări pervazive de dezvoltare (tulburare autistă, tulburare Asperger, autism atipic/tulburare pervazivă de dezvoltare fără altă precizare), tulburare dezintegrativă a copilăriei, autism infantil (înregistrați la serviciul de asistență socială la 1 iulie 2021): 13.992 copii (de la 0 la 18 ani) la nivel național și 1.095 persoane TSA care au părăsit serviciile în ultimii 2 ani la vârsta de 18 ani. De asemenea, din cei 13.992 copii, 6.152 copii erau în sistemul de învățământ de masă, 3.446 copii în sistemul de învățământ special și 4.394 de copii au fost în afara oricărui sistem de învățământ (fiind sub vârsta educațională sau în afara școlii). 

Resurse:

Statistică Organizația Mondială a Sănătății: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/autism-spectrum-disorders

Statistică CDC: https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/72/ss/ss7202a1.htm?s_cid=ss7202a1_w 

 

FacebookShare pe Facebook