Cum afectează expunerea îndelungată la ecrane dezvoltarea copilăriei?
Putem observa faptul că în ultimul timp, există o pandemie a dependenței de telefonul mobil atât în rândul adulților, adolescenților și cel mai grav la cei mai mici. Un articol de Andreea Sîrghi.
Peste 1,8 miliarde de persoane dețin smartphone-uri și își folosesc dispozitivele zilnic. Studiile estimează că o persoană obișnuită își verifică ecranul de 150 de ori pe zi.
Această utilizare pe scară largă a tehnologiei afectează cei mai tineri membri ai societății noastre. Datele din Marea Britanie arată aproape 70 la sută dintre tinerii „între 11 și 12 ani folosesc un telefon mobil și aceasta crește până la 90% până la vârsta de 14 ani.”
Într-o publicație recentă, s-a remarcat că 56% dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani dețin un smartphone. Deși acest fapt singur poate veni ca un șoc, se estimează că 25% dintre copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani au un smartphone.
Smartphone-urile și tabletele au înlocuit acum baschetul și păpușile de pe lista dorințelor unui copil. Școlarii încep să ceară aceste forme de tehnologie înainte de a-și putea lega pantofii.
Radesky (Asistent Pediatric la Facultatea de Medicină a Universității din Michigan) a spus: „Ei (copiii) învață limbajul, învață despre propriile emoții, învață cum să le controleze. Ei învață urmărindu-ne cum să purtăm o conversație, cum să citim expresiile faciale ale altor persoane. Și dacă acest lucru nu se întâmplă, copiii pierd importante etape ale dezvoltării. ” Organizația Națională a Sănătății recomandă să nu fie expunși la ecrane copii sub 2 ani, iar pentru cei de 2-4ani maxim o oră pe zi și desigur împreună cu un adult.
Expunerea la ecrane reduce empatia
Cercetările au arătat că timpul petrecut în fața ecranului inhibă capacitatea copiilor mici de a „citi” fețe și de a învăța abilități sociale, doi factori cheie necesari pentru a dezvolta empatia. Interacțiunile față în față sunt singurul mod în care copiii mici învață să înțeleagă indicii non-verbale și să le interpreteze.
„Până când bebelușii vor dezvolta limbajul”, spune Charles Nelson, un neurolog de la Harvard, care studiază impactul neglijării asupra creierului copiilor, „toate comunicările sunt non-verbale, deci depind foarte mult de a privi o față și de a obține sensul acelei fețe. Această persoană este fericită sau este supărată pe mine?” Această interacțiune bidirecțională între copii și adulți este importantă pentru dezvoltarea creierului.
Timpul petrecut în fața ecranului privează învățarea și explorarea fizică a lumii prin joc și interacțiuni. Pentru copii, interacțiunile față în față sunt modalitățile principale de a dobândi cunoștințe și de a învăța.
Cum poate afecta în timp expunerea îndelungată în fața ecranelor?
Într-un studiu creat de Asociația Americană Medicală Pediatrică (JAMA), s-a descoperit o asociere între utilizarea dispozitivelor cu ecran, și integritatea microstructurală mai mică a suprafeței de materie albă a creierului care sprijină limbajul și abilitățile premergătoare de scris-citit la preșcolari. Participanții la studiu au fost 47 de copii preșcolari (cu vârste cuprinse între 3 și 5 ani).
Un alt studiu realizat în Canada, a demonstrat faptul că expunerea îndelungată la ecrane a preșcolarilor este asociată cu probleme de atenție și cei care stau mai mult de două ore pe zi în fața ecranelor au o probabilitate mai mare de a manifesta simptome întâlnite în ADHD: deficit de atenție, hiperactivitate.
În prezent, peste 23% dintre adulți și 80% dintre adolescenți nu sunt suficient de activi fizic. Dacă activitatea fizică sănătoasă, comportamentul sedentar și obiceiurile de somn sunt stabilite la început de viață, acest lucru ajută la formarea obiceiurilor în copilărie, adolescență și până la vârsta adultă.
Ce putem face?
Jucați-vă alături de copiii dumneavoastră și interacționați cu ei față în față. Asigurați-vă că smartphone-urile nu interferează cu oportunitățile de joc și socializare. Limitați utilizarea ecranului la una sau două ore pe zi. Aceasta includ smartphone-uri, TV, computere etc.. Încurajarea meselor în familie și a comunicării. Căutați aplicații de calitate care promovează construirea conceptelor de vocabular, matematică, alfabetizare și știință. Păstrați smartphone-urileîn afara dormitoarelor.
"Ceea ce trebuie să facem cu adevărat este să readucem jocul pentru copii”, spune dr. Juana Willumsen,OMS (Organizatia Mondială de Sănătate).Timpul sedentar de calitate petrecut în activități interactive, fără ecran ar trebui să fie în citit, povestit, cântat și realizat puzzle-uri etc, acestea sunt foarte importante în dezvoltarea copilului. Și chiar dacă în prezent suntem în casă, avem la dispoziție numeroase resurse de care să ne folosim, pe lângă jocurile clasice, cântați cu copilul dumneavoastră, puneți muzică și dansați, gătiți împreună numind fiecare legumă/ fruct, pictați cu degetele, faceți concursuri de modelat, spus poezii și lista poate continua ajutându-vă de creativitatea pe care o aveți în interiorul dumneavoastră.
Numai gânduri bune și spor la distracție și joacă!
Referințe bibliografice:
- Babycentre. Is screen time good or bad for babies and children? BabyCentre. http://www.babycentre.co.uk/a25006035/is-screen-time-good-or-bad-for-babies-and-children#ixzz3MIEeZN84
- Ballve, M. (2013). How Much Time Do We Really Spend On Our Smartphones Every Day? Business Insider. http://www.businessinsider.com.au/how-much-time-do-we-spend-on-smartphones-2013-6
- Hutton, J. S., Dudley, J., Horowitz-Kraus, T., DeWitt, T., & Holland, S. K. (2020). Associations between screen-based media use and brain white matter integrity in preschool-aged children. JAMA pediatrics, 174(1)
- Tamana, S. K., Ezeugwu, V., Chikuma, J., Lefebvre, D. L., Azad, M. B., Moraes, T. J., & Dick, B. D. (2019). Screen-time is associated with inattention problems in preschoolers: Results from the CHILD birth cohort study. PloS one, 14(4)
- https://www.who.int/news-room/detail/24-04-2019-to-grow-up-healthy-children-need-to-sit-less-and-play-more?fbclid=IwAR0TxMizF8a9BJuPNXq-axVXNHnLQkznkUNPCEmVaLLx_VtI-rAXMojZ768 (World Health Organization)
Share pe Facebook |