Help Autism și RO TSA solicită Guvernului României să nu uite de ONG-uri și să aplice aceleași măsuri de protecție
Asociația Help Autism și RO TSA au depus miercuri, 18 martie, un memoriu către Guvernul României prin care solicită aplicarea măsurilor de protecție socială și organizațiilor nonprofit din servicii sociale. Cele peste 100 de organizații semnatare atrag atenția asupra efectului devastator pe care situația actuală îl are asupra beneficiarilor direcți, angajaților și comunității, și solicită, printre altele, scutirea de taxe și impozite locale și pe salariile angajațiilor, transferuri de fonduri de la Guvern către Consiliile Județene pentru sprijinul asociațiilor non-profit în sprijinul centrelor de reabilitare și recuperare.
Solicităm ca măsurile să fie aplicate şi persoanelor juridice române de drept privat fără scop patrimonial, acreditate ca furnizori de servicii sociale şi care deţin licenţă de funcţionare pentru serviciile sociale, în masura în care sunt compatibile cu regimul juridic al acestora.
Aceleași rațiuni care fac necesară sprijinirea IMM-urilor sunt valabile și pentru entităţile nonprofit, acestea fiind printre cele mai afectate categorii, având în vedere măsurile adoptate la nivel naţional pentru prevenirea răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.
În lipsa unor măsuri de protecție care să includă și furnizorii serviciilor sociale din rândul asociaţiilor, se pot anticipa disfuncționalități grave în sistemul social. Nu trebuie neglijat faptul că centrele de stat nu au capacitatea de a prelua şi de a răspunde nevoilor celor câteva mii de beneficiari ai serviciilor oferite de asociaţiile pe care le reprezentăm. Este o realitate bine cunoscută încă înainte de apariţia crizei faptul că pentru cele 15.537 de persoane diagnosticate cu TSA, numărul de servicii/centre specializate pentru abilitarea/reabilitarea gratuită a persoanelor cu TSA este insuficient în raport cu nevoile existente.
Închiderea centrelor organizate în cadrul ONG-urilor va avea un efect devastator pentru recuperarea și integrarea copiilor cu tulburări din spectrul autist şi alte dizabilităţi şi pentru familiile acestora.
Menționăm că și celelalte state europene care au adoptat deja astfel de măsuri de protecție și sprijin au avut în vedere toate categoriile de angajatori.
De aceea, solicităm ca orice măsuri de sprijin, pe care statul român le are în vedere pentru IMM-uri sau alte entități economice, în scopul depășirii crizei economice în care ne-ar aduce reducerea drastică a activității contribuabililor, să fie extinse și pentru asociaţiile care furnizează servicii sociale. În plus, solicităm ca Guvernul să aibă în vedere:
- facilități privind scutirea de taxe și impozite pe salariile angajațiilor;
- scutiri de la plata utilităţilor aferente centrelor închise pentru prevenirea răspândirii pandemiei şi acordarea de subvenții pentru plata chiriei;
- amânarea termenul de depunere a formularul 230– cerere privind destinația sumei reprezentând 2% sau 3.5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii până în luna septembrie 2020;
- scutiri de la plata impozitelor şi taxelor locale;
- eliminarea restricţiilor privind angajarea zilierilor;
- transferuri de fonduri de la Guvern către Consiliile Județene pentru sprijinul asociațiilor non-profit în sprijinul centrelor de reabilitare și recuperare;
- subvenţii sau indemnizații și orice alte măsuri protecţie socială ce vor fi luate pentru sprijinirea contribuabililor în scopul depășirii situației.
Un memoriu asemănător a fost depus și de FEDRA cu câteva zile în urmă, în total peste 100 de organizații non-profit din România, textul complet poate fi citit aici.
Share pe Facebook |