Legea 151 a fost modificată. ONG-urile sunt recunoscute ca furnizori de servicii medicale conexe

Amendamentele propuse de noi pe proiectul de modificare a legii 151 au fost adoptate cu vot în unanimitate de Camera Deputaților - for decizional. 
După 1 an de zile, am finalizat un anevoios proces de racordare a legii la practica reală astfel încât să fie recunoscute și organizațiile non-profit ca furnizori de servicii conexe actului medical.

HelpAutism legea 151

Până acum erau recunoscute doar cabinetele individuale de psihologie ca furnizori de servicii conexe in autism, și legea excludea psihologii angajați ai ONG-urilor care lucrează în realitate zi de zi cu copiii cu TSA de ani de zile. De astăzi această nedreptate s-a înlăturat, astfel că mai e doar o chestiune de timp pentru ca ONG-urile să poată accesa licențierea pe servicii conexe și apoi să deconteze terapia copiilor pe care îi au în grijă.

În iunie 2021, au fost propuse modificări pe legea 151 (2018 și 2021) și pe legea 95, acestea au trecut de senat, dar făceau abstracție de felul în care funcționau în realitate terapiile copiilor cu autism așa că, împreună, Asociația Help Autism cu cele 86 de organizații din rețeaua RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist – FEDRA, am intervenit și am depus propuneri și amendamente în comisia de muncă.

În aprilie 2021, organizațiile au trimis un memoriu către autorități prin care, cei aproape 100 de semnatari solicită o atenție mai mare și o implicare responsabilă a politicienilor. Acest memoriu a ajuns la peste 300 de senatori și deputați.

Dialogul a fost inițiat în decembrie 2021 și ne-am susținut propunerile atât în decembrie cât și în ianuarie. Prin modificările propuse de noi am cerut amendarea pentru:

  • a introduce analistul comportamental în echipa multidisplinară
  • a introduce ONG-urile ca furnizori de servicii conexe actului medical așa cum se întâmplă de facto și propunerea unor standarde de licențiere a acestora

Modificările au fost adoptate de comisia de muncă, de comisa de sănătate și acum de Camera Deputaților. Puteți citi textul Proiect de Lege pentru modificarea Legii 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate aici: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=17557

FacebookShare pe Facebook
Latest articles
C
200 ONG-uri au marcat Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, sub sloganul „Nu sunt Invizibil”

04.02.2024 HELP AUTISM Wm 4

Asociația HELP Autism, împreună cu rețeaua europeană Autism Europe, rețelele și federațiile naționale în autism RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.), Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități (F.O.P.C.D.) și Fundația Star of Hope România au lansat marți, 2 aprilie, Angajamentul pentru Autism în cadrul evenimentului  "Not Invisible" / "Nu sunt invizibil"

Vezi mai mult