Sexualitatea la copiii cu autism: mai mult decât tabu - interviu cu Violeta Mihalașcu și Camelia Crîșmariu

Sunt nenumărate cazurile, cel puțin în țara noastră, în care sexualitatea este un subiect tabu pentru adolescenți în general, așa că imaginați-vă cât de sensibilă este această temă atunci când o aplicăm unei categorii deja vulnerabile, cum sunt adolescenții cu autism. Nota de tabu, în acest caz, capătă o greutate și mai mare. Vă invităm să citiți un interviu cu specialiștii noștri Violeta Mihalașcu și Camelia Crîșmariu, lectorii noului curs de pe HelpEdu - Sexualitatea la persoanele cu autism.

Se întâmplă asta, simt asta, îmi place să fac asta! De ce se întâmplă asta acum? Ce-ar trebui să fac? Acestea sunt doar unele dintre întrebările pe care și le pot pune adolescenții cu TSA, fără a dispune însă și de capacitatea de a le exterioriza în mod deschis. În acest caz, părinții nu-și pot da seama, de fiecare dată, care este nevoia concretă a copilului. 

Cât îl pot face să înțeleagă? Cum va reacționa? Cum aș putea să-i explic ce se întâmplă? Acestea sunt unele dintre întrebările predominante ale părinților care au nevoie de îndrumare și răspunsuri în ceea ce privește sexualitatea la copiii lor cu autism. Este la fel de important și pentru ei, ca pentru orice tip de adolescent, să-și cunoască corpul, să identifice procesele de schimbare care se petrec, să înțeleagă ce e de făcut, când și unde e de făcut și cât timp. Pentru că schimbările propriului corp sunt o realitate atât la copiii tipici, cât și la cei atipici, iar pentru cei din urmă transformările de acest gen înseamnă necunoscut. Și ei au nevoie să facă, din necunoscut, cunoscut. Unul dintre motivele reale care ar trebui să ne facă să luăm în calcul răspunsul la toate aceste lucruri și să tragem un semnal de alarmă pe subiectul sexualități la tinerii cu TSA este agresiunea: între 16% și 25% dintre adolescenții cu autism au fost agresați, neștiind cum să gestioneze contextele sexuale la care se expun. (Koller, 2000)

Procentul este enorm și îngrijorător, iar educația la acest nivel ar putea preîntâmpina și reduce din situațiile de agresiune, pe lângă multiple alte beneficii, ca: integrarea socială, cultivarea intimității, chiar și reducerea stigmatizării. Ca răspuns la toate întrebările și problemele enumerate până acum, Asociația Help Autism a dezvoltat un curs de specialitate gândit ca o formare continuă pentru părinți, cadre didactice și terapeuți. Lectorii specializați din cadrul asociației care vor susține acest curs sunt: Violeta Mihalașcu – psiholog clinician specialist, psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală, specialist, analist comportamental (coordonator ABA), supervizor în psihologie clinică, alături de Camelia Crîșmariu – psihopedagog, BCaBA (coordonator ABA)

Mai jos, vă invităm să parcurgeți un mini-interviu în care Violeta și Camelia ne împărtășesc perspectiva lor deschisă asupra acestui subiect sensibil, precum și o serie de provocări și câteva aspecte pe care le au în vedere pentru cursul lor. 

 

Care este subiectul principal pe care îl veți aborda în cadrul cursului? 

Ne propunem să vorbim despre etapele de dezvoltare ale sexualității, despre modul în care se manifestă ele în funcție de vârstă, expunând caracteristicile cele mai stringente în raport cu tulburările de spectru autist. Desigur, vom vorbi și despre corectarea comportamentelor sexuale deviante, precum și despre importanța faptul de-a avea discuții cât mai deschise pe tema sexualității.

De ce vi se pare importantă abordarea acestui subiect? 

Motivul principal e că educația sexuală nu e inclusă în programul de recuperare a  copilului cu autism. Pe de o parte, dezvoltarea copilului poate întâmpina multe întârzieri, iar acest lucru rămâne în afara planului de intervenție. Pe de altă parte, adulții din viața copilului (părinți, profesori, terapeuți) se simt nesiguri în ceea ce privește subiectul și nu-l abordează cu copilul. Și așa se face că sexualitatea ajunge să fie adusă în discuție abia în momentul în care apar comportamentele deviante. Ne dorim să includem acest lucru în intervenția precoce, astfel încât dificultățile de ordin sexual să fie cât mai ușor de gestionat.

Este sexualitatea un subiect tabu la persoanele cu autism? 

Sexualitatea e un subiect dificil de abordat nu doar pentru persoanele cu autism, reprezintă o provocare indiferent de publicul-țintă ales. Considerăm că e nevoie de o bună pregătire inclusiv în rândul educatorilor, oricare ar fi rolul pe care îl au aceștia în viața copilului. Astfel, educația sexuală ar putea să înceapă de timpuriu, cu informații adecvate vârstei și nivelului de dezvoltare. 

Care credeți că va fi dificultatea majoră în ceea ce privește abordarea acestui subiect? 

Ar putea exista dificultăți legat de normalizarea acestui subiect în discuțiile cu adulții. Totodată, vedem ca reticență din partea părinților acceptarea comportamentelor sexuale din repertoriul copilului atunci când acestea contravin propriilor păreri sau când le produc lor disconfort.

Care sunt persoanele vizate pentru participarea la curs?

Acest curs poate ajuta atât părinții și educatorii, cât și terapeuții – în primul rând, prin înțelegerea comportamentelor sexuale normale în funcție de vârstă și a dificultăților ce pot apărea în contextul tulburărilor, cât și prin prezentarea unor sugestii de abordare.

HelpEdu-curs sexualitate autism lectori

Ce vă așteptați să obțineți în urma cursului?

Ne dorim să punem o cărămidă importantă în ceea ce privește educația sexuală, ca subiect discutat într-o măsură mult prea mică în țara noastră. Scopul nostru e să contribuim la dezvoltarea unei generații care are acces la informații de acest gen și să facem tot posibilul ca aceste informații importante pentru dezvoltarea lor sănătoasă să fie accesate de la oameni esențiali pentru ei, ca încredere și sprijin – și anume, părinții. 

Cu ce preconizați că vor rămâne cursanții în urma participării la întregul curs?

Dorința noastră e ca participanții să rețină că, deși copiii cu autism au particularitățile lor, ei dispun și de sexualitate. Iar odată ce ajung la pubertate, nu mai putem ignora această parte importantă din dezvoltarea lor și, oricât de greu ne-ar fi să vorbim despre subiectele acestea, e esențial să ne deschidem și să le oferim informații utile. Pentru binele lor.

Un gând de final, pentru viitorii participanți?

Noi ne-am gândit să abordăm acest subiect prin a arăta cât de puternic e instinctul sexual și că el se manifestă indiferent de diferitele întârzieri în dezvoltare ale copilului. Nu putem puncta îndeajuns cât de sănătos e să nu ignorăm acest lucru. Pentru că, ignorând și limitând accesul la informație, efectiv le facem rău tinerilor cu TSA. Le periclităm integrarea socială, dezvoltarea, până și gradul de autonomie – oricare ar fi acesta, de la adolescent la adolescent.

Așteptăm întrebările voastre despre sexualitate, astfel încât abordarea lectorilor să acopere cât mai bine nevoile reale pe care le aveți. Orice solicitare sau întrebare poate fi transmisă pe adresa: contact@helpedu.ro.

Cursul Sexualitatea la persoanele cu autism are loc online pe platforma Help Edu dedicată învățării și formării continue a persoanelor care pot ajuta copiii și adulții cu autism să se integreze în comunitate.

HelpEdu-curs autism-sexualitate

FacebookShare pe Facebook
Latest articles