Terapia logopedică online - 3 avantaje observate

Terapia online a venit pentru noi fără notificare sau manual de instrucțiuni. Prima senzație a fost panica.”O să pot?”, “ O să știu?”, “ O să poată copilul? “, “O să poată părintele?” Din experiența mea, vă împărtășesc 3 avantaje ale acestui proces prin care trecem în această perioadă de pandemie. Un articol de Iasmina Tănase.

autor articol Iasmina Tanase logoped 

Terapia online a venit pentru noi fară notificare sau manual de instrucțiuni. Prima senzație a fost panica.”O să pot?”, “ O să stiu?”, “ O să poată copilul? “, “O să poată părintele?” Slava Domnului că echipa noastră e minunată și ne-am pus rapid pe picioare, am făcut ședințe peste ședințe, teste peste teste și parcă-parcă începusem să ne simțim mai puțin încordați.

Începutul a fost greu, ne-am fi scos cu toții mâinile prin laptop că să preluam activitatea dar nu era cu putință. Copilul nu știa că ești acolo sau, în unele cazuri, îți arăta din plin ce face el, acasă. Am văzut alți copilași, părinți dornici să învețe să fie terapeuți pentru copilul lor, frustrare acumulată, bucurie atunci când apărea cate un răspuns pozitiv, lacrimi și aplauze, mirare și ambiție.
Am văzut, am luat aminte și ne-am apucat de treabă. Și bine am făcut!

Articolul meu scoate la lumină 3 avantaje ale terapiei online.

Pot să văd copilul în mediul lui.

Am auzit cu toții în spusele părinților: “Nu știu cum reușește aici pentru că acasă nu face/acasă nu mănâncă/acasă nu reușesc/” etc.
Putem acum să observăm care este comportamentul copilului acasă, ce obiceiuri are, ce dificultăți întâmpină, cum este în raport cu familia și cum face față programelor de lucru, acasă. În felul acesta, putem emite sfaturi folositoare către părinți.
De asemenea, se mai întâmplă să auzim” Lucrăm și noi acasă” și să nu îți dai seama de ce nu se observă. Poți observa acum extrem de ușor unde apare și unde nu apare efortul părinților de a continua terapia, un fapt extrem de important pentru succesul terapiei.

Părintele învață, părintele reușește

Toți părinții își doresc să știe cum să gestioneze anumite comportamente sau au intenția să lucreze cu copilul, nu se descurcă și nu mai continuă. Acum e momentul să vadă practica terapiei în timp real, să îl învețe pe copil lucruri noi și să rezolve problemele întâmpinate anterior, acasă.
De pildă, anumite comportamente care nu apar în centru, doar în mediul de acasă.

Devii o variantă mai bună a ta

Această perioadă este cu adevărat o provocare, un prilej ideal să devii o versiune mai bună a ta, ca terapeut. Este dificil să deții controlul din spatele unui ecran. E nevoie de creativitate, intuiție și o foarte bună organizare. Dar și atunci când reușești, te bucuri de rezultatele copilului și de recunoștința părintelui.
Personal, am avut încredere că mă voi descurca și am învățat multe lucruri, am încercat să mă organizez cu materialele de lucru și să abordez copiii în alte moduri decât am făcut-o până acum.

Suntem hotărați să facem față oricărei provocări și le mulțumesc părinților care mi-au acordat încredere, au fost deschiși și implicați în acest tip de terapie.
Să nu uitam că împreună, prin motivație și muncă, reușim să colorăm curcubeul care ne arata că “Totul va fi bine!”

FacebookShare pe Facebook
Latest articles