Oamenii Help Autism episodul 7: O altfel de terapie. Povestea mini-taberelor 2021

După un an dificil, în care nu am putut organiza mini-taberele Help Autism, bucuria de a merge în vacanță împreună a fost și mai mare. Astfel, în vara și toamna anului 2021, am recuperat și am făcut o colecție de amintiri de neuitat cât pentru doi ani de zile. 4 tabere, 42 minți aparte și 20 terapeuți. O poveste frumoasă despre un vis devenit realitate.

Copiii cu minți aparte au aceleași dorințe ca orice copil de vârsta lor. Și ei își doresc să se joace, să se bălăcească, să facă drumeții, să se cațere, să fie alături de prietenii lui în afara sălii de terapie. Dacă prima etapă în procesul de învățare pentru copiii cu minți aparte se petrece în camera de terapie și acasă, ulterior este nevoie de un context mai larg, de un mediu în care copiii să interacționeze, să se joace împreună și să exerseze abilități pe care în centre sau acasă nu au ocazia să le pună în practică. Mini-taberele sunt esențiale pentru copiii cu minți aparte. Sunt un spațiu de exersat viața reală și un loc de legat prietenii. Un spațiu în care facem pași înainte spre integrare.

În același timp, părinții copiilor cu minți aparte vor avea câteva zile de respiro – o mini vacanță în care vor învăța să aibă răbdare și încredere că cei mici se vor descurca și fără ei. Mini-taberele sunt un timp în care părinții își vor reaminti cum este să petreacă câteva zile libere cu ei și cu ceilalți apropiați din viața lor. Iar pentru un părinte care petrece zilnic ore în șir, lângă camerele de terapie, acest lucru este o reală provocare. 

Consider că mini taberele sunt tare binevenite pentru familiile copiilor speciali. Ele sunt un "moment" de "respiro" în rutina provocărilor zilnice și totodată încă un pas de a ne depăși, noi, părinții, anumite limite. Pentru mine, această experiență aduce un plus de confort ziua și mai multă emoție noaptea :), mă face să fiu mai conștientă de nevoia copilului de a se desprinde câte puțin de "prea multă protecție" a familiei și în același timp de nevoia noastră, a părinților, de a-i oferi libertatea și încrederea unor noi experiențe.
Sunt foarte recunoscătoare organizarorilor și terapeuților care își dedică timpul lor și toată dragostea pentru a crea amintiri frumoase atât copiilor cât și părinților! (mama lui A)

În cele 4 mini-tabere de anul acesta, am reușit să facem progrese pe partea de socializare și independență. Ne-am jucat, am învățat, ne-am bucurat de soare și de drumețiile în natură, am descoperit noi specii de flori și animăluțe, ne-am bălăcit, am văzut un curcubeu de poveste, am cântat, am dansat și am îmbrățișat mai puternic ce înseamnă prietenia. 

HelpAutism tabara 2021 4

Alături de momentele de joacă și distracție, mini-taberele au avut scopul de a-i ajuta pe copii să devină independenți prin dezvoltarea abilităților de autonomie personală. Fiecare copil este însoțit de terapeutul cu care are o strânsă relație și este învățat, susținut și îndrumat să mănânce singur, să se îmbrace / dezbrace, să se încalțe / descalțe, să își facă duș, să își aranjeze patul, dar și hainele după ce s-a schimbat. Astfel, prietenii lor mai mari, psihoterapeuții, vor avea ocazia de a urmări și evalua abilitățile copiilor pe o perioadă mai lungă de timp, de a culege și analiza date despre comportamentul și evoluția copiilor și nu în ultimul rând, vor avea prilejul de a-i ajuta să cunoască mai bine și mai frumos lumea în care trăim. 

Munca depusă de terapeuți în această zile este presărată cu multe provocări, dar bucuria fiecărei reușite șterge orice urmă de obstacol și întărește motivația de a merge înainte. Anul acesta, specialiștii Help Autism au însoțit copiii și tinerii cu minți aparte în vacanță, unii dintre terapeuți având chiar doi copii în grijă.

HelpAutism tabara 2021

Experiența terapeuților este una extraordinară, prin care au ocazia să dezvolte în profunzime relația cu mințile aparte. Cami ne-a povestit ce evoluție frumoasă a văzut la M., care dacă înainte dușul era pentru ea o dificultate majoră, acum a reușit să se spele singură, fără foarte mult ajutor. Nu doar că a observat pași înainte pe partea de autoservire, dar a văzut cum a crescut în relația cu ceilalți: a cules flori pentru Cami, și-a exprimat sentimentele, a organizat un concurs de sărituri cu cei dornici să se implice și s-a împrietenit cu Happy, cel mai fericit cățeluș. 

HelpAutism tabara 2021 2

Laura a mers în tabără cu doi băieți curajoși, D. și R., care au devenit pe timpul taberei ca doi frați. Laura a observat cât de mult contează extinderea mediului în progresul minților aparte: „Cu toate că a fost o tabără de câteva zile, copiii au avut reușite pe care nu le-am fi putut obține în camera de terapie.”, a mărturisit. R. a învățat să-și strângă hăinuțele și să folosească corect tacâmurile, iar D. a devenit un mic expert în jocurile copilăriei, fiind mereu responsabil. Cu doi băieți plini de viață a fost și Miriam, care a observat cât de mult contează să ieșim din zona de confort, întocmai pentru a o face din ce în ce mai mare. D. și T, deși cu nevoi complet diferite, au reușit să facă progrese importante în ceea ce privește abilitățile de socializare și autonomie. T. a reușit să accepte mâncarea care nu e făcută de mama, iar D. îl încuraja pe T. să mănânce cât mai mult. 

Un plus de independență în palmaresul lui A. a văzut și Cristina, când a observat reușita spălatului pe dinți fără ajutor și folosirea toaletei singur. Iar M., o minte aparte de care a avut grijă specialistul nostru Cristina, a evoluat în exprimarea propriilor emoții, venind de multe ori cu inițiative și idei de activități. 

Au trăit experiența dorului de casă și au îmbrățișat diversitatea emoțiilor, s-au împrietenit cu diverse animăluțe și au descoperit natura, au comunicat și au creat legături. Dar poate cel mai bine rezumă experiența taberei Mălina, una dintre terapeutele noastre:

Tabăra a fost o provocare frumoasă pentru noi toți. Un grup de copii cu obiceiuri diferite, fiecare cu preferințele lui, învățând să trăiască împreună pentru câteva zile, să gestioneze situații dificile, să împartă și să aibă grijă unii de ceilalți. Tabăra este genul de experiență în care crești 2 ani în câteva zile.

În construirea acestui vis au fost și voluntarii Help Autism, care au fost un real ajutor în fiecare zi pentru ca tabăra să fie cu adevărat o amintire de neuitat. Le suntem recunoscători pentru tot sprijinul. 

Iar până la următoarea aventură, nu putem încheia această poveste frumoasă fără să le mulțumim mult prietenilor noștri de la Travel Planner, ARBOmedia Romania, Rovamin Mafter, Astron Chemicals - Romania, Chiti Comserv, Marsil Com Impex, Doors Capital Group și Regency Company – oamenii Help Autism. Doar împreună putem construi o lume în care mințile diverse sunt îmbrățișate cu inimi deschise. Mulțumim că mergeți cu noi în această călătorie!

HelpAutism tabara 2021 3

FacebookShare pe Facebook
Latest articles