Conferința Națională de Analiză Aplicată a Comportamentului (ABA) 2014 - momentul cheie în stabilirea statutului copiilor cu autism din România

Între 28 și 30 martie are loc cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Analiză Aplicată a Comportamentului(ABA), singurul eveniment din România dedicat terapiei ABA și specialiștilor în domeniu. Printre lectorii prezenți sunt: Robert Schramm - lector internațional și specialist în metode de terapie părinte - copil cu tulburare de spectru autist (TSA), Jonathan Fernand - profesor la Departamentul de Psihologie alUniversității din Florida, Profesor Daniel David- director de cercetare la faimosul Institut „Albert Ellis“ din New York, și Profesor Doctor Iuliana Dobrescu -  șef secție la Clinica de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”. Conferința Națională de Analiză Aplicată a Comportamentului (ABA) are loc la Universitatea Titu Maiorescu (Calea Văcărești nr. 189) din București și este acreditată la Colegiul Medicilor din România și laColegiul Psihologilor din România.

Organizată de Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată și Asociația Help Autism în parteneriat cu Universitatea Titu Maiorescu și Centrul de Consultanță Psihologică și Orientare în Carieră, conferința are un puternic caracter științific, fiind singurul eveniment la care psihologii și medicii își pot expune lucrările de cercetare din domeniul medical și din cel al terapiei cognitiv - comportamentale, iar terapeuți pot prezenta exemple de bună practică din experiența lor.

„Conferința este momentul cheie pentru stabilirea parteneriatului între toate entitățile implicate în procesul de recuperare al copilului cu autism. În aceeași sală vor fi prezenți medicul de familie, psihologul, psihiatrul, educatorul și părintele. Când această abordare și comunicare multidisciplinară se va întâmpla de facto iar diagnosticul și intervenția vor fi inițiate cât mai repede cu putință și în mod intensiv, atunci copiii cu TSA vor avea șanse reale de recuperare iar numărul celor integrați va crește semnificativ. Acest lucru este de asemenea și în beneficiul statului care va plăti mai puține indemnizații și alocații pentru că numărul persoanelor asistate va scădea.” a spus Daniela Bololoi - președinta Asociației Help Autism, co-organizator al conferinței.

Statisticile internaționale realizate relevă o incindență alarmantă a tulburărilor din spectrul autist: 1 la 88 de copii sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist potrivit Autism and Developmental Disabilities Monitoring ( ADDM ) Network 2013  - aceasta fiind o afecțiune mai des întâlnită în rândul copiilor decât cancerul, diabetul sau SIDA. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, în România, în anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, însă numărul real al acestora este estimat la peste 30.000 de copii, majoritatea nefigurând în evidența oficială. Principală cauză a lipsei de statistici este inexistența până la acest moment a unui sistem de diagnostic precoce pe care medicii pediatri sau cei de familie să-l poate aplica în controalele de rutină.

„În contextul actual în care aplicarea screening-ului de cătremedicii pediatri va fi gratuităși obligatorie, iar serviciile de terapie cognitiv-comportamentală la copiivor putea fi decontate conform pachetului de bază deservicii de sănătate, ConferințaNaționalăde Analiză Aplicată a Comportamentului(ABA) din acest an are ca subiecte principale cadrul legal privind decontarea serviciilor de terapie prin pachetul aprobat prin OUG 2/2014și aplicarea adecvatăa screening-ului aprobat numit Program Național de Identificare Precoce a Tulburăriide Spectru Autist și TulburăriAsociate.”declară Profesor Doctor Iuliana Dobrescu -  șef secție Clinica de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului din cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”.

Invitatul special adus de organizatori pentru prima dată în România este Robert Schramm, certificat BCBA. Specialist în metode de terapie părinte - copil cu TSA, Schramm a dezvoltat o întreagă metodă pe care părinții din toată lumea o pot adopta pentru a sprijini direct și eficient terapia de recuperarea a copilului lor. Cei 7 Pași spre un Control Instrucțional cu Copilul Tău (The Seven Steps to Earning Instructional Control with your Child) este o îmbinare de tehnici ABA și comportament verbal (verbal behaviour) pe care Schramm vine să o prezinte și părinților din România în cadrul Conferinței Naționale de Analiză Aplicată a Comportamentului, ediția a III-a.

Conferința se desfășoară pe parcursul a trei zile (28, 29 și 30 martie) și are ca public țintă: psihologi cu drept de liberă practică, medici de familie, pediatri, psihiatri și neurologi, terapeuți, studenți, părințiai copiilor cu tulburare de spectru autist, cadredidactice. Printre temele abordate în ziua de prezentări în plen (vineri) sunt: „Ce este și care este astăzi statutul psihoterapiei cognitiv – comportamentale” (lector: Profesor Dr. Daniel David), „Evoluție și prognostic în TSA” (lector: Profesor Dr. Iuliana Dobrescu), „Managementul planului de intervenție în TSA” (lector: Anca Dumitrescu). A doua zi de conferință începe cu două prezentări susținute de invitatul special, Robert Schramm: „Cele mai importante beneficii ale verbal behaviour în învățarea limbajului” și „Dobândirea Controlului Instrucțional”, urmate de două sesiuni workshop-uri susținute simultan. A treia zi este dedicată workshopurilor, cu două sesiuni pe diverse teme: importanța grupurilor de socializare, autismul virtual, gândirea socială și dezvoltarea abilităților sociale, evaluarea psihologică a copilului diagnosticat cu TSA.

Abordarea terapeutică a copilului cu autism este una complexă, de aceea informarea continuă și aprofundarea tehnicilor de recuperare specifice fiecărui tip de abilitate în parte este responsabilitatea majoră a fiecărui specialist implicat în planul de intervenție. Începând cu 2014, Conferința Națională de Analiză Aplicată a Comportamentului este acreditată la Colegiul Medicilor din România-16 credite pentru participare, și la Colegiul Psihologilor din România–5 credite pentru participare, 12 credite prezentare lucrare. Cei care doresc să se înscrie o mai pot face până miercuri, 26 martie prin completarea formularului de pe website-ul proiectului conferinta-aba.ro și plata taxei de participare.

Co-organizatori: Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România (APCCR), Asociația Română de Psihiatria Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate, Colegiul Psihologilor din România (COPSI)

Parteneri: Asociația pentru Intervenția Terapeutică în Autism (AITA), Asociația New Odissey, Asociația Puzzle România.

Sponsori: La Fantana, Stretto, Overseas, Hotel Cișmigiu, ARA, Coprint, Kreativity, Mercury 360, RPG, Frontiera, Stage Expert, Editura Curtea Veche.

Partener media principal: Itsy Bitsy.

Parteneri media:Viața Medicală, Politici de Sănătate, Sănătatea TV, Sfatul Medicului, Explore Medicine TV, Agerpres, România Liberă, Bebelu, Revista 2 Elefănței.

  • Despre organizatori:

Universitatea Titu Maiorescu, instituție de referință a sistemului național de învățământ, acreditată și cu un istoric de peste 20 de ani, este implicată activ în promovarea excelenței academice prin programele de studii oferite în domeniul psihologic, medical, juridic, tehnologia informației, economic și socio-uman, și în dezvoltarea cercetării științifice aplicate, unele din proiectele sale de cercetare fiind cunoscute la nivel național și preluate în presa relevantă din România.

Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată (ATCA) a fost înființată în 2008, inaugurând acum 5 ani Centrul de Terapie Comportamentală Aplicată pentru recuperarea și integrarea copiilor cu TSA. ATCA oferă servicii specializate de recuperare a copiilor cu TSA, cursuri acreditate pentru formarea specialiștilor și este printre primele centre din România care a susținut, prin strângere de fonduri, familiile copiilor cu autism.

Asociația Help Autism se implică activ de aproape 4 ani în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu TSA. În noiembrie 2013, a deschis primul centru gratuit de diagnoză precoce și intervenție timpurie în autism din țară iar în martie 2014, printr-un parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Suceava, prima filială la Suceava.

Asociația Help Autism a fost înființată în 2010 și face parte, ca reprezentant FEDRA, din grupul interministerial compus din ministerele Muncii, Educației și Sănătății, ce are ca obiectiv stabilirea normelor metodologice pe Legea 151/2010, legea autismului. Pentru eforturile depuse și programele derulate, Asociația Help Autism a fost distinsă în 2013 cu premii la Gala Oameni pentru Oameni și Gala Națională a Voluntarilor.

Echipa HelpAutism

FacebookShare pe Facebook