Terapie gratuită pentru copiii cu autism din familii defavorizate prin programul „Părinte pentru Părinte”
Anul 2016 este al treilea an în care Asociaţia Help Autism vine în sprijinul familiilor copiilor diagnosticaţi cu TSA, care nu îşi permit să plătească terapia necesară recuperării acestora. În cei doi ani de derulare a programului, cu ajutorul unui buget de 130.000 de euro asigurat prin sponsorizări şi eforturile de strângere de fonduri ale părinţilor beneficiari ai asociaţiei, 62 de copii diagnosticaţi cu TSA au beneficiat de terapie zilnică gratuită.
Programul „Părinte pentru Părinte” a fost iniţiat de Asociaţia Help Autism la începutul anului 2013, părinţii beneficiari ai asociaţiei contribuind astfel, din fondurile strânse prin formularul 2% pentru terapia copiilor lor, la susţinerea programelor de recuperare pentru alţi copii cu autism.
"Realitatea pe care am încercat, în activitatea noastră, să o facem cât mai cunoscută părinţilor este că diagnosticarea precoce şi începerea cât mai timpurie a terapiei sunt condiţiile esenţiale pentru recuperarea copilului cu autism. Din nefericire însă, costurile lunare ale terapiei depăşesc, de cele mai multe ori, posibilităţile familiei iar consecinţele întârzierii intervenţiei pot fi extrem de serioase. Din fericire, există facilităţi şi mijloace prin care costurile pot fi susţinute, cum ar fi direcţionarea a 2% din impozitul pe venit, sponsorizări şi donaţii din partea persoanelor fizice sau juridice însă această colectare este un proces îndelungat care poate dura până la un an de zile, timp atât de important pentru evoluţia unui copil. Aşa s-a născut programul meu de suflet,"Părinte pentru părinte". Este modul nostru, părinţi la fel de încercaţi de această provocare, de a fi alături, la începutul acestui drum, de semenii noştri." spune Daniela Bololoi, președintele Asociației Help Autism.
În ediţia 2016, Asociaţia îşi propune ca prin contribuţia celor 270 de părinţi care au colectat donaţii şi formulare 2% în anul 2015 precum şi cu ajutorul unor sponsorizări să ajungă, pe parcursul programului, la un număr de peste 35 de copii integraţi în programul de terapie gratuită zilnică în centrele Help Autism.
De programul „Părinte pentru Părinte” pot beneficia copiii diagnosticaţi şi/sau evaluaţi de scurt timp şi care nu urmează niciun fel de program de recuperare, proveniţi din familii defavorizate (familii monoparentale, familii fără venituri, familii cu număr mare de copii). Astfel, familiile copiilor cu autism din Bucureşti şi zonele limitrofe pot depune dosarul prin email, prin poştă sau direct la sediu până pe 26 februarie. Selecţia şi evaluarea dosarelor va fi făcută de Comitetul de părinţi, rezultatele finale urmând să fie anunţate pe 1 martie 2016. Regulamentul şi aplicaţia sunt disponibile pe website-ul asociaţiei: www.helpautism.ro
Conform estimărilor neoficiale în România sunt peste 30 000 de copii afectaţi de tulburarea din spectrul autist - una dintre cele mai des întâlnite afecţiuni ale copilăriei.
Slaba informare, lipsa specialiştilor, influenţele prejudecăţilor, duc la întârzierea diagnosticării, respectiv la întârzierea intervenţiei terapeutice sau chiar lipsa ei din pricina lipsei fondurilor – costul terapiei unui copil cu TSA ridicându-se la peste 4.000 de lei lunar.
Pentru creşterea şanselor de recuperare, intervenţia terapeutică trebuie să fie zilnică şi în regim susţinut, iar principiile trebuie însuşite şi aplicate şi acasă, de către familie. Lipsa stimulării prin terapie a copilului cu TSA îl poate transformă într-un adult neintegrat şi de cele mai multe ori, instituţionalizat.
Asociaţia Help Autism se implică activ de 5 ani în derularea de programe de conştientizare a autismului, diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism. Considerată vârf de lance în acţiunile de schimbare a statutului autismului în România, pe lângă servicii de terapie oferite în cele 5 centre, o filiala şi la domiciliu, Asociaţia Help Autism - www.helpautism.ro, desfăşoară activităţi de lobby, parteneriate public-private şi este co-organizator al Conferinţei Internaţionale ABA - ştiinţă care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.
Asociația Help Autism
Share pe Facebook |