Noi soluţii pentru recuperarea copiilor cu tulburări de spectru autist
Puţini dintre noi ştiu că autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora.
Sunt evidente progresele din ultimii ani în ceea ce priveşte cercetarea cauzelor şi a incidenţei acestei afecţiuni, s-au descoperit terapii inovative, au fost dezvoltate din ce în ce mai multe servicii, atât publice, cât şi private, s-au făcut paşi semnificativi prin adoptarea unei legi specifice (legea autismului 151/2010), s-au desfăşurat campanii de informare. În ciuda acestor progrese, serviciile sunt încă insuficiente, numărul specialiştilor este limitat în raport cu nevoia existentă, mulţi dintre copiii afectați sunt diagnosticaţi târziu, iar informaţiile despre autism sunt reduse, la nivelul societății. Diagnosticarea precoce și intervenția timpurie reprezintă cea mai bună soluție, identificată până în prezent, pentru șansa unei vieți cât mai aproape de normalitate. Prin terapie personalizată, în regim susţinut, şansele de recuperare şi integrare în societate ale copilului cu autism pot fi de peste 50%.
La câteva din aceste problematici şi-au propus să răspundă Asociaţia Help Autism, în parteneriat cu Asociaţia Autism, Terapie, Sport şi Artă Argeş prin proiectul “Înfiinţare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”. Proiectul, cu o durată de 15 luni, va fi implementat la nivelul a 3 judeţe, Bucureşti, Argeş şi Suceava şi îşi propune să vină în sprijinul a 75 de copii cu tulburări de spectru autist şi al familiilor acestora, prin furnizarea de servicii inovatoare de psihoterapie (terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupaţională şi ateliere de socializare), în cadrul a trei centre nou înfiinţate.
O altă componentă a proiectului vizează creşterea gradului de informare a 2000 de medici de familie şi pediatri din judeţele de implementare, prin intermediul unei ample campanii de conștientizare. Campania îşi propune să familiarizeze cadrele medicale cu semnele pe care le poate prezenta copilul cu autism precum și cu rolul pe care medicul îl are în depistarea precoce a afecţiunii, prin aplicarea chestionarului de screening la intervalele de vârstă recomandate. Chestionarul screening, aprobat încă din 2014 printr-un ordin al Ministerului Sănătaţii, permite identificarea primelor simptome ale unei tulburări din spectrul autist, menite să îndrume părintele către un specialist.
Autismul afectează dezvoltarea normală a creierului în ariile care sunt responsabile de funcţia de comunicare, de interacţiune socială şi de funcţionare cognitivă. Din acest motiv, copiii cu autism au nevoie de materiale educaţionale concepute special, care să țină cont de capacitatea lor de învăţare. Pentru a facilita activităţile de recuperare în cadrul programelor terapeutice, Asociaţia Help Autism a dezvoltat kit-ul de materiale didactice “Eu învăţ despre lume prin imagini – materiale ABA”, primul de acest gen din România. Prin proiect, acest kit va deveni accesibil şi în format electronic, sub forma unei aplicaţii mobile. Aplicaţia va permite stimularea copiilor cu TSA şi va deveni un suport util în cadrul procesului terapeutic. Succesul recuperării este întărit şi accelerat prin implicarea activă a părinţilor care continuă în mediul familial aceleaşi direcţii de recuperare, stabilite în cadrul programului terapeutic. În acest sens, aplicaţia IT va putea fi folosită de părinţi acasă, utilizând o tabletă sau un telefon, ştiut fiind că echipamentele electronice de acest fel sunt atractive şi stimulative pentru copiii cu TSA.
În acelaşi timp, persoanele fizice care doresc să susţină activ terapia copiilor cu autism vor avea posibilitatea să o facă, apelând la mecanisme simple de donaţie, accesibile printr-o platformă de crowdfunding ce va fi elaborartă în cadrul proiectului. Aceasta va permite sensibilizarea opiniei publice privind nevoia de integrare şi de susţinere a copiilor, precum şi faţă de eforturile pe care asociaţia le face, creând în acelaşi timp şi premisele unei sustenabilităţi pe termen lung a proiectului.
Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de partenerii proiectului este în valoare de 27.776,13 CHF. Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro.
La 6 ani de la înfiinţare, cu peste 100 de specialişti, 351 de copii cu tulburări de spectru autist beneficiari ai serviciilor de terapie (aproximativ 80.000 de şedinte de terapie în 2015), peste 500 de părinţi implicaţi, 6 centre în Bucureşti şi Suceava, Asociaţia Help Autism continuă şi prin acest proiect eforturile de a răspunde nevoilor de recuperare şi de integrare a copiilor diagnosticati cu tulburare de spectru autist.
Asociația Help Autism
Acest website nu reflectă în mod necesar poziția guvernului Elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul său este asumată în întregime de Asociaţia Help Autism
Share pe Facebook |