Terapie gratuită pentru copiii cu autism din Suceava in Centrul Help Autism

Miercuri, 05 octombrie 2016, Help Autism a inaugurat la Suceava, cel de-al șaselea centru de evaluare psihologică şi intervenție timpurie în autism, al asociației. Noul centru, deschis în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava (DGASPC) vine în continuarea parteneriatului public-privat încheiat încă din anul 2013 în cadrul proiectului „Și ei au dreptul la viață”,proiect care a stat la baza înființării filialei Help Autism Suceava. Pe durata derulării parteneriatului, specialiștii Help Autism au coordonat și supervizat activitatea psihologilor locali, în virtutea unui transfer de bune practici menit să contribuie la profesionalizarea personalului din instituția de stat.

De asemenea, copiii cu vârsta între 1 și 4 ani, din județ, au beneficiat de servicii gratuite de diagnostic precoce și evaluare psihologică complexă, un număr de 7 copii proveniți din familii defavorizate, diagnosticați, fiind incluși în programul de intervenție terapeutică individuală.

Noul centru din Suceava va funcționa în continuare în clădirea deținută de DGASPC, în Bdul  George Enescu și a fost deschis cu sprijinul co-finanţării din fonduri elvețiene şi al programului asociației “Părinte pentru Părinte”. Astfel, în acest centru 30 de copii urmează gratuit, încă din luna august a acestui an, programe personalizate de terapie comportamentală. 

Prin programul „Părinte pentru Părinte”, inițiat de Asociația Help Autism în anul 2013, părinții beneficiari ai asociației contribuie din fondurile strânse pentru terapia copiilor lor, la integrarea în programe de terapie gratuită a altor copii cu autism.

Prezentă la Suceava, președintele Asociației Help Autism, Daniela Bololoi, a vorbit celor prezenți la evenimentul de lansare despre emoția primilor pași ai parteneriatului şi despre fericirea de a se întoarce, de fiecare dată, în familia Help Autism de la Suceava: "Iată că au trecut deja doi ani și jumătate, și am vie în suflet emoția care m-a cuprins atunci când am ajuns, pentru prima dată, la Suceava, cu gândul de a întinde o mână copiilor de aici. Am bătut la ușile autorităților locale, am apelat la sponsori și am cerut ajutor, ajutor pentru a putea ajuta, la rândul meu, iar răspunsurile nu au întârziat. Am găsit aici o comunitate implicată, sensibilă la nevoile semenilor și la ceea ce aveam noi de oferit, iar acesta a fost începutul poveștii Help Autism Suceava. Însă cea mai profundă emoție mi-o provoacă şi acum părinții, părinți pe care i-am cunoscut în urmă cu 2 ani şi jumătate, descumpăniți şi îngrijoraţi şi pe care îi regăsesc astăzi, frumoşi, veseli, plini de speranţă pentru copiii lor ieşiţi deja din programele de terapie. Şi ei, ca şi mine au descoperit aici o familie,  un loc în care au fost înţeleşi şi au găsit puterea de a lupta. În spiritul Help Autism, după ieşirea din program, au continuat să fie parte din familie, să ajute la strângerea de fonduri pentru alți copii aflați la începutul drumului către recuperare, dând astfel bunătatea mai departe.”

Prin deschiderea acestui centru, Asociația Help Autism va oferi celor 30 de copii cu tulburări de spectru autist servicii terapeutice individualizate şi metode inovatoare de terapie (terapie ABA, ergoterapie, ludoterapie, terapie ocupaţională şi ateliere de socializare), pentru o recuperare cât mai rapidă şi pentru dobândirea de abilităţi specifice vârstei lor, care să le permită ulterior integrarea în învățământul de masă şi în societate.

La evenimentul desfășurat miercuri, la sediul Centrului Help Autism Suceava, au fost prezenți, pe lângă copiii, părinții şi terapeuții centrului, şi reprezentanți ai autorităților locale partenere, Consiliului Județean Suceava și Direcția Generală de Asistență Socială, precum şi reprezentanți mass-media care au putut sa ia contact direct cu activitatea terapeuților centrului, în camerele de terapie individuală, de socializare sau consiliere și suport pentru părinții copiilor.

„Acest parteneriat este, fără îndoială, un câștig pentru județul nostru şi cu siguranță un exemplu de bune practici şi o garanție a deschiderii Consiliului Județean către inițiative menite să îmbunătățească calitatea vieţii cetățenilor noştri. Promitem să vă fim alături şi în celelalte proiecte, respectiv consilierea părinţilor şi instruirea cadrelor didactice astfel încât în momentul ieşirii din terapie acești copii să găsească înţelegere în sistemul de învățământ de masă şi să poată fi acceptaţi şi integraţi în şcolile din judeţul nostru.”- a declarat Alexandru Moldovan, prezent la eveniment în calitate de reprezentant al Consiliului Județean Suceava.

La nivelul județului Suceava, in anul 2016, erau înregistrați în evidențele DGASPC peste 250 de copii diagnosticați cu tulburare de spectru autist însă, neoficial, numărul lor se estimează a fi mult mai mare. Odată cu lărgirea activității în județ, asociația își propune ca prin programe de conștientizare, dar și prin continuarea serviciilor gratuite de diagnostic precoce și evaluare psihologică complexă, să contribuie la diagnosticarea timpurie, încă de la primele semne ale tulburării, astfel încât, prin programele personalizate de terapie, un număr mai mare de copii să beneficieze de șansa unei vieți cât mai aproape de normalitate.

În România sunt peste 30 000 de copii afectați de tulburarea de spectru autist - una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni ale copilăriei. Asociația Help Autism se implică activ de peste 6 ani în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce şi intervenție timpurie pentru copiii cu autism. Considerată vârf de lance în acțiunile de schimbare a statutului autismului în România, pe lângă servicii de terapie oferite în cele 5 centre din București, Suceava și la domiciliu, Asociația Help Autism - www.helpautism.ro, desfășoară activități de lobby, parteneriate public-private şi este co-organizator al Conferinței Internaționale ABA - știință care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

Centrul Suceava este deschis în cadrul proiectului “Înființare centre de furnizare servicii inovatoare de psihoterapie”, implementat în perioada martie 2016 – mai 2017 în București, Suceava și Argeș, de Asociația Help Autism în parteneriat cu Asociația Autism, Terapie, Sport și Arte Argeș. Proiectul este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă și are un buget total de 277.761,25 CHF. Grantul acordat este de 249.985,12 CHF, iar co-finanțarea asigurată de agenția executivă și partener este în valoare de  27.776,13 CHF.  Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, va invităm să vizitaţi http://www.swiss-contribution.ro

Link-uri Utile:

http://suceavalive.ro/copiii-cu-autism-din-suceava-vor-beneficia-de-terapie-gratuita/

https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2016-10-04/Noul-Centru-Help-Autism-Suceava-va-fi-inaugurat-miercuri

https://www.newsbucovina.ro/social/169737/centrul-help-autism-va-fi-inaugurat-miercuri-la-suceava

http://orasulsuceava.ro/articole/2016/10/terapie-gratuita-pentru-copiii-cu-autism-din-suceava-in-centrul-help-autism/

http://www.stiriong.ro/ong/servicii-sociale/terapie-gratuita-pentru-copiii-cu-autism-2

http://www.crainou.ro/2016/10/05/terapii-inovatoare-pentru-25-de-copii-cu-tulburari-din-spectrul-autist/

http://www.feedler.ro/feed/4761783--terapie-gratuita-pentru-copiii-cu-autism-din-suceava-in-noul-centru-help-autism

http://www.obiectivdesuceava.ro/local/25-de-copii-suceveni-cu-tulburari-de-spectru-autist-vor-beneficia-de-terapii-inovatoare/

http://www.intermediatv.ro/2016/10/06/help-autism-centru-la-suceava/#more-46965

http://vivafm.ro/2016/10/06/terapie-gratuita-pentru-copiii-cu-autism-din-suceava-in-centrul-help-autism/

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/terapii-inovatoare-pentru-copiii-cu-autism--217341957.html

http://www.radioimpactfm.ro/terapie-inovativa-pentru-copiii-cu-autism-din-suceava/

FacebookShare pe Facebook