1 din 54 de copii diagnosticați cu autism în America

Prevalența autismului a crescut cu 10% în ultimul an conform raportului publicat de CDC - Centers for Disease Control and Prevention în 26 martie 2020. Raportul reflectă o creștere continuă a prevalenței tulburării spectrului de autism (ASD) în Statele Unite și confirmă rezultatul unui studiu făcut de Help Autism în București în 2016. Incidența este mult mai mare decât statisticile pe care le comunică oficialitățile române.

Raportul CDC reflectă o creștere continuă a prevalenței tulburării spectrului de autism (ASD) în Statele Unite. Raportul a fost făcut pe baza unei analize a înregistrărilor medicale și / sau școlare din 2016 ale copiilor de 8 ani din 11 zone de monitorizare din Statele Unite.

1din54autism_HelpAutism

"Dacă nu am fi făcut un studiu direct pe populația din București, am fi putut crede și noi că este vorba despre o supra-diagnosticare. În 2016, am testat copiii din creșele din sectorul 3 și am descoperit o incidență îngrijorătoare: 1 din 51 de copii avea note din spectrul autist." - Adriana Bălșanu, psiholog și director al departamentului de terapie în cadrul Help Autism.Cercetarea a fost făcută pe un eșantion de 613 de copii cărora li s-au aplicat teste de evaluare psihologică, rezultatele studiului pot fi consultate aici. Organizația Mondială a Sănătății comunica în 2019 o incidență mondială de 1 la 160 de persoane. Lipsa screeningului gratuit în multe țări și lipsa obligativității aplicării acestuia în altele fac puțin credibilă o astfel de incidență, organizațiile locale și politicile de sănătate propuse de acestea se raportează adesea la prevalența CDC.

 

Alte descoperiri cheie în raportul CDC:

  • Unul din 54 de copii a avut un diagnostic de TSA la vârsta de 8 ani în 2016, cu o creștere de aproape 10 la sută față de 2014, când estimarea a fost 1 din 59.
  • Numărul de copii care a avut un screening de dezvoltare până la vârsta de 3 ani a crescut de la 74 la sută la 84 la sută, un semn al progresului potențial către depistarea anterioară și mai consistentă de către furnizorii de servicii medicale.
  • Băieții au de patru ori mai multe șanse să fie diagnosticați ca fetele, ținând cont de raportările anterioare. Acest lucru indică necesitatea mai multor cercetări pentru a înțelege decalajul prevalenței și pentru a se asigura că fetele din spectru primesc îngrijirile de care au nevoie.

În România, se estimează că trăiesc peste 30 000 de persoane cu autism. Acesta este numărul de români care au făcut o evaluare psihologică și au primit un diagsnotic. În evidențele statului sunt doar 15 537 de persoane care au și încadrare în grad de handicap. În fiecare an, 1000 de copii se diagnostichează cu autism în România (conform Institului Național de Sănătate Mintală). Tulburarea de spectru autist este cea mai răspândită tulburare a copilăriei.În realitate, numărul copiilor cu tulburare de spectru autist este mult mai mare, dar în lipsa unui registru de evidență și a obligativității aplicării corecte și constante a screeningului în autism, România nu știe câte minți aparte are. 

Surse:

Raport CDC transmis de Autism Speaks https://www.autismspeaks.org/press-release/cdc-estimate-autism-prevalence-increases-nearly-10-percent-1-54-children-us?utm_source=email&utm_medium=text-link&utm_campaign=CDC 

Cercetare Help Autism https://www.helpautism.ro/proiecte-externe/campanie-de-diagnostic-precoce-a-intarzierilor-in-dezvoltare/1-din-51-de-copii-este-diagnosticat-cu-autism-rezultatele-proiectului-pilot-campanie-de-diagnostic-precoce-a-intarzierilor-in-dezvoltare

Organizația Mondială a Sănătății https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/autism-spectrum-disorders

FacebookShare pe Facebook