Conferința Internațională ABA 2015 - lectori străini și acreditare internațională

A patra ediție a conferinței dedicată analizei aplicate a comportamentului (ABA) a primit certificarea Behavior Analyst Certification Board - singura instituție de acreditare a practicienilor ABA. Conferința Internațională ABA are loc între 3 și 5 aprilie 2015 la Universitatea Româno-Americană din București și va găzdui 8 lectori străini din Marea Britanie, Norvegia și SUA, alături de 20 lectori români - psihologi, psihiatri, logopezi și medici specialiști. La nivel național, conferința este acreditată de Colegiul Psihologilor și Colegiul Medicilor din România.


Conferința Internațională ABA este principalul eveniment dedicat cercetării și teoriei în analiza aplicată a comportamentului din România. La ediția din 2015 sunt așteptați psihologi, psihiatri, medici pediatri, logopezi și terapeuți ABA, dar și părinți și cadre didactice. Participanți primesc:

  • 12 credite pentru prezentarea unei lucrări sau a unui poster, respectiv 5 credite pentru prezența psihologilor, din partea Colegiului Psihologilor din România
  • 17 credite pentru participarea medicilor din partea Colegiului Medicilor din România
  • până la 10 credite pentru audierea lucrărilor pentru specialiștii ABA cu acreditare BCBA, respectiv BCaBA din partea Asociației de Terapie Comportamentală Aplicată certificată ca furnizor de educație continuă (tip 2) de către Behavior Analyst Certification Board

Cu ocazia acestei ediții, organizatorii - Asociația Help Autism și Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată, aduc în România specialiști atât din zona de practică ABA, cât și din cercetare medicală ori psihologică. Primele două zile sunt dedicate analizei aplicate a comportamentului și beneficiază de girul BCBA, în cea de-a treia zi urmând ca temele prezentărilor să vizeze spectrul de tulburări în autism și aplicabilitatea ABA în terapia de recuperare.

„Evenimentul se dorește a fi unul științific cu aplicare directă pentru psihologi, psihiatri, lopopezi, dar și părinți, medici și cadre didactice. Vor fi prezentări bazate pe studii de caz, experiență clinică vastă, rezultate ale unor cercetări în laborator și instrumente prezentate prin filmări în terapie. Ne dorim ca acest eveniment să continue formarea anuală în terapia ABA prin abordarea în fiecare an a noilor descoperiri și practici internaționale.”, menționează Anca Dumitrescu, coordonatorul științific al evenimentului.

Conferința Internațională ABA aduce în aprilie, la București, următorii specialiști de renume mondial în analiza aplicată a comportamentului:
Doctor Neil Martin (Marea Britanie) lucrează ca specialist ABA din 1990, este clinician, profesor, supervizor și cercetător.

William L. Heward (Statele Unite) este profesor Emeritus la College of Education and Human Ecology din cadrul The Ohio State University (USA). Dr. Heward a ținut prezentări și workshop-uri în 18 țări.

Miguel Caio (Statele Unite) este doctor în analiza aplicată a comportamentului și profesor asociat în cadrul Departamentului de Psihologie la California State University.

Christos K. Nikopoulos (Marea Britanie) este clinician, lector universitar, educator, consultant, cercetător și autor în domeniul autismului și alte dizabilități de dezvoltare. Jens Erik Skår (Norvegia), specialist în psihologie clinică, a lucrat 30 de ani în sectorul public ca psiholog clinician.

În ziua dedicată autismului, Sergiu Pașca susține o video-conferință live. Cercetător în psihiatrie și științe comportamentale, românul care a deschis la Stanford University primul laborator de cercetare a tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului, Dr. Sergiu Pașca a primit Brain and Behavior (NARSAD) pentru Young Investigator Award, premiul Sammy Kuo pentru Neuroștiințe și MQ Fellow Award for Transforming Mental Health. În cadrul Conferinței Internaționale ABA, el susține o prezentare pe tema „Direcții de cercetare în înțelegerea bazelor biologice ale autismului”. Tot duminică, 5 aprilie, un tânăr american diagnosticat cu autism alături de mama sa împărtășesc audienței experiența lor de 20 de ani în lumea autismului.

„Ashley și Nicholas Dodge trăiesc în lumea autismului de peste 20 de ani. Nicholas a fost diagnosticat cu autism sever la 2 ani și nu i s-a dat nicio șansă de recuperare. După ani de cercetare, Ashley și Nick au devenit una dintre primele familii din Utah care a creat și pus în practică un program ABA la domiciliu. După ani de străduință și terapieABA, Nicholas și-a depășit diagnosticul și acum este student și un artist talentat. În România, istoria diagnosticării și terapiei ABA este foarte recentă, iar povestea familiei Dodge poate fi o grozavă sursă de inspirație pentru părinții și terapeuții de la noi.”, spune Daniela Bololoi - organizatorul evenimentului.

Alături de ei, alți 15 specialiști ABA și 3 medici din România vor completa programul intensiv de prezentări și workshopuri din cele 3 zile ale conferinței ce are loc la Universitatea Româno-Americană din București.

Înscrierile pentru public sunt deschise, doritorii se pot înregistra accesând link-ul http://conferinta-aba.ro/. Taxa de participare este de 350 Lei pentru ziua 1 și ziua 2, 150 Lei pentru ziua 3, iar cei care doresc să participe la toate cele 3 zile vor achita o taxă de 400 Lei.

Ajunsă la a patra ediție, Conferința Internațională ABA este principalul eveniment dedicat cercetării și teoriei în Analiza Aplicată a Comportamentului din România. Pe parcursul celor 3 zile de conferință și workshopuri, evenimentul strânge peste 500 de participanți în fiecare an.

Conferința Internațională ABA ediția 2015 este organizată cu sprijinul Asociației de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România (APCCR), Asociației Române de Psihiatria Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate, cu suportul media: Viața Medicală (partener media profesional), Revista Politici de Sănătate, Sănătatea TV, Sfatul Medicului, Explore Medicine TV, RoMedic.ro, ComunicateMedicale, Revista Galenus, Revista Copii și Părinți și Cotidianul.ro. 

FacebookShare pe Facebook