Copiii cu autism din familii defavorizate pot face terapie gratuit prin programul „Părinte pentru Părinte

Asociația Help Autism alocă 30.000 Euro pentru terapia zilnică, timp de un an, a 15 copii din familii defavorizate din București și împrejurimi, în cadrul programului „Părinte pentru Părinte”. Banii provin din eforturile de strângere a fondurilor realizate anul trecut de 180 părinți, beneficiari ai asociației. Înscrierea în program de către familiile care solicită susținere se poate face prin depunerea dosarelor la Centrul HelpAutism, situat pe Str. Delea Nouă nr. 36 până pe 31 ianuarie, ora 16.00 sau accesând modulul de înscriere din pagina principală a site-ului www.helpautism.ro.Mai multe detalii despre program se gasesc si in meniul principal "Părinte pentru Părinte".

Programul „Părinte pentru Părinte” a fost inițiat de Asociația Help Autism la începutul anului 2013, părinții beneficiari ai asociației contribuind astfel, din fondurile strânse prin formularul 2% pentru terapia copiilor lor, la susținerea programelor de recuperare pentru alți 15 copii cu autism.

„Îi ajutăm pe părinți să înțeleagă mai bine prin ceea ce trec, îi încurajăm să povestescă despre autism altor adulți și astfel să devină mesageri ai cauzei. Îi învățăm cum pot accesa fonduri din bugetul statului, sponsorizări și donații directe; astfel terapia copiilor lor nu mai este o povară financiară. Pe lângă faptul că îi ajută să lupte zilnic pentru propriul copil și să susțină cauza, «Părinte pentru Părinte» îi responsabilizează în implicarea pentru sprijinirea altor părinți fără posibilități, acest program fiind de fapt o acțiune de responsabilitate socială a Asociației Help Autism.” spune Daniela Bololoi, președintele asociației.

De programul „Părinte pentru Părinte” pot beneficia copii diagnosticați și/sau evaluați de scurt timp și care nu urmează niciun fel de program de recuperare, proveniți din familii defavorizate (familii monoparentale, familii fără venituri, familii cu număr mare de copii). Astfel, familiile copiilor cu autism din București și zonele limitrofe pot depune dosarul prin email, prin poștă sau direct la sediu până pe 31 ianuarie. Selecția și evaluarea dosarelor va fi făcută de Comitetul de părinți înființat cu acest scop, rezultatele finale urmând să fie anunțate pe 10 februarie 2014, ora 16.00. Regulamentul și aplicația sunt disponibile pe website-ul asociației: www.helpautism.ro

Statisticile internaționale realizate relevă o incindență alarmantă a tulburărilor din spectrul autist: 1 la 88 de copii sunt diagnosticați cu tulburare de spectru autist potrivit Centers for Disease Control, Atlanta - aceasta fiind o afecțiune mai des întâlnită în rândul copiilor decât cancerul, diabetul sau SIDA.

Potrivit statisticilor Ministerului Sănătății, în România, în anul 2012, erau declarate 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, însă numărul real al acestora este mult mai mare, majoritatea nefigurând în evidența oficială. Asociația Help Autism estimează un număr de peste 30.000 de copii cu tulburări din spectrul autist, fiind asociația care a deschis la finalul anului 2013 primul Centru gratuit de diagnoză precoce și intervenție timpurie în autism din țară și derulează Programul Național Gratuit de Diagnostic Precoce și Evaluare Psihologică prin care 170 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani au primit evaluare gratuită până la aceasta dată. Asociația Help Autism anunță deschiderea în 2014 a unui nou centru în București și a unei noi filiale în Suceava, unde copii diagnosticați precoce, proveniți din medii dezavantajate vor beneficia de servicii gratuite.

În lipsa unor cifre clare, în lipsa unor centre de terapie care să acopere nevoia la nivel național, precum și în lipsa unor medici de familie pregătiți să vadă primele simptome ale autismului, părinții care au șansa să primească un diagnostic precoce și prin urmare șansa unei terapii adecvate și a intervenției timpurii se simt adesea neputincioși. Chiar și în momentul în care reușesc să construiască un plan terapeutic împreună cu un psiholog și să se implice în programul de recuperare se lovesc de problema banilor. Recuperarea unui copil cu autism se desfășoară pe durata mai multor ani, iar costul terapiei poate depăși bugetul oricărei familii .” spune Daniela Bololoi, președinte Asociația Help Autism.

Programul „Părinte pentru Părinte” este o șansă pentru familiile din medii defavorizate să beneficieze de un program de recuperare intensiv în centrulCasa Soarelui, ce urmează să fie deschis în București în luna februarie de Primăria Sectorului 3 și DGASPC Sector 3 în parteneriat cu Asociația Help Autism.

Copii cu acest diagnostic au nevoie de intervenție timpurie și terapie constantă. Copii din centrele noastre fac între 4 și 6 ore de terapie pe zi, așa cum este recomandarea făcută de organismele internaționale acreditate, urmand programul de recuperare pe tot parcursul zilei, prin implicarea membrilor familiei. Evoluția se monitorizează prin testele internaționale pentru care asociatia s-a licențiat.” mai adăugă Daniela Bololoi.

Asociația Help Autism se implica activ, de aproape 4 ani  în derularea de programe de conștientizare, diagnostic precoce și interventie timpurie. În 2013, a organizat împreună cu ATCA, „Conferința Națională ABA”, ajunsă deja la a treia ediție, singurul eveniment dedicat specialiștilor interesați de autism din România, iar în noiembrie a deschis primul centru gratuit de diagnoză precoce și intervenție timpurie în autism din țară.  

Asociația Help Autism a fost înființată în 2010 și face parte din grupul interministerial, ca și reprezentant FEDRA, compus din ministerele Muncii, Educației și Sănătății, ce are ca obiectiv stabilirea normelor metodologice pe Legea 151/2010, legea autismului. Pentru eforturile depuse și programele derulate, Asociația Help Autism a fost distinsă în 2013 cu premii la Gala Oameni pentru Oameni și Gala Națională a Voluntarilor.

Și tu poți susține terapia gratuită pentru copiii cu autism! Intră pe http://www.helpautism.ro/donatii și alege metoda ta preferată.

 

Daniela Bololoi

daniela.bololoi@helpautism.ro

0727.228.551

FacebookShare pe Facebook