Cum îi liniștim pe copii

Ascultăm copilul atunci când vrea vorbească

Le oferim copiilor ocazia să ne spună ce știu, ce simt și să ne pună întrebări. S-ar putea să-și fi format o imagine eronată asupra situației. Ne facem timp să ascultăm ce cred ei și ce au văzut sau au auzit despre război. Ne asigurăm că nu sunt expuși la informații care i-ar putea afecta emoțional.

Adaptăm conversația la nivelul de înțelegere al copilului

Este posibil ca, ei, copiii mici să nu înțeleagă ce înseamnă conflictul sau războiul și necesită o explicație adecvată vârstei. Avem grijă să nu explicăm în exces situația sau să intram în prea multe detalii, deoarece acest lucru îi poate face pe copii să fie mult mai anxioși. Copiii mai mici pot fi mulțumiți doar înțelegând că uneori oamenii din diferite țări se ceartă între ei, așa cum fac și ei cu partenerii de joacă. Copiii mai mari pot să înțeleagă ce înseamnă războiul, dar au nevoie să afle care este opinia noastră legat de acest subiect. Copiii mai mari vor fi adesea mai interesați să vorbească despre război, deoarece au capacitatea de a înțelege pericolele mai bine decât o fac copiii mici.

Le validăm sentimentele

Este important ca ei să se simtă înțeleși. Copiii nu ar trebui să se simtă judecați sau să li se respingă preocupările obișnuite. Ocazia de a avea o discuție sinceră și deschisă despre lucrurile care îi supără, poate crea un sentiment de ușurare și de siguranță.

Îi asigurăm adulții din întreaga lume lucrează pentru a rezolva acest conflict

Le transmitem copiilor că de rezolvarea acestei probleme se vor ocupa adulții. Nu ar trebui să se simtă vinovați că se joacă, că își văd prietenii și fac lucrurile care îi fac fericiți. Rămânem calmi în timpul discuțiilor. Copiii preiau sentimentele adulților din jur – dacă suntem neliniștiti, sunt șanse ca și copiii să fie neliniştiți.

Le oferim o modalitate practică de a ajuta

Incurajăm copiii care doresc să ajute. Îi pot ajuta pe cei afectați de acest conflict și pot simți astfel că își aduc propria contribuție, de exemplu prin donații. Mergem împreună la centrele de donare. Copiii pot simți că ajută atunci când strâng fonduri, donează sau chiar afișează pe geam un desen de susținere, arătându-și sprijinul.

FacebookShare pe Facebook