Inchidere proiect Fii TiA! - Și tu poți ajuta la Diagnosticare și Intervenție Precoce în Autism
120 de cadre didactice pregătite ca urmare a proiectului “Fii TiA! Și tu poți ajuta la Diagnosticare și Intervenție Precoce în Autism”
120 de educatori și învățători au participat la proiectul “Fii TiA! Și tu poți ajuta la Diagnosticare și Intervenție Precoce în Autism” derulat de Asociația Help Autism în perioada 21 ianuarie 2013 – 31 mai 2014.Proiectul a urmărit implicarea cadrelor didactice din Municipiului București în procesul de diagnosticare precoce a autismului, în scopul intervenție timpurii și a integrarii în colectiv a copiilor cu tulburare din spectru autist (TSA).
Aprobat de către ANPCDEFP, proiectul a beneficiat de finanțarea Comisiei Europeane prin Programul “Tineret în Acțiune”, Acțiunea 1.2. Inițiativă a tinerilor, cu suma de 4.191,88 Euro.
Cadrul didactic este o verigă foarte importantă atât pentru diagnosticarea precoce a copiilor mici cât și în procesul de integrare a copiilor cu TSA, însă aceștia nu beneficiază de un program național de pregătire în această direcție. De aceea, instruirea celor 120 de educatori și învățători pentru implicarea în procesul de diagnostic precoce a autismului precum și a oricăror tulburări de dezvoltare este un efort major cu importante efecte în Municipiul București. Prin pregătirea lor, cadrele didactice vor putea depista semnele și îndruma familia spre diagnostic și intervenție terapeutică timpurie, singura șansă a copiilor la integrarea în societate.
Obiectivele proiectului:
- informarea, instruirea și implicarea cadrelor didactice, educatori și învățători în depistarea tulburărilor de dezvoltare și implicarea activă în procesul de integrare a copiilor, în grădinițe și școli;
- promovarea acțiunii de voluntariat în rândul grădinițelor și școlilor de pe raza Municipiului București, precum și susținerea tinerelor cadre didactice în acțiuni proprii de voluntariat prin depistarea și direcționarea a minim 120 de copii cu întârzieri în dezvoltare spre evaluare și diagnostic;
- evaluarea a minim 120 de copii prin Programul Național Gratuit de Diagnostic Precoce și Evaluare Psihologică.
Prin activitățile desfășurate cadrele didactice au participat gratuit la:
- sesiuni de training și workshopuri
- sesiuni de terapie în scopul însușirii practicilor de abordare a unui copil cu TSA(minim 2 sesiuni pentru fiecare cadru didactic)
- edițiile II si III ale Conferinței Naționale în Analiza Aplicată a Comportamentului
- Programul Național Gratuit de Diagnostic Precoce și Evaluare Psihologică prin direcționarea familiilor spre înscrierea în program
Asociația HelpAutism.
Share pe Facebook |