Oamenii Help Autism, episodul 8: Alex, Diana și Oana la primul job

Alex, Diana și Oana sunt la primul job. Pot Singur Să Am Un Job nu mai este doar o declarație, ci o poveste de succes pentru trei tineri cu minți aparte. Descoperă-le poveștile într-un nou articol din seria Oamenii Help Autism.

Help Autism joburi pentru tineri articol

Îmbrăcat în treningul lui confortabil, cu șapca care îi ascunde parțial fața și disconfortul, Alex merge spre casă desenând tabele de excel, scriind awb-uri, colectând date. În mintea lui câmpurile apar ca niște cărămizi de tetris ... un proces învățat matematic la trainingul ținut cu coordonatul HELP Autism când s-a angajat la Yves Rocher.

Autism și Tulburare obsesiv compulsivă, gândire dihotomică, dificultăți în exprimarea emoțională și în menținerea relațiilor sociale, dificultăți senzoriale în special pe fond de oboseală, disgrafie și discalculie

Așa arăta profilul lui în trainingul susținut de colegii noștri noilor lui angajatori. Ce l-ar recomanda pe Alex pentru un job?! Aparent, nimic. Așa au considerat și toate celelalte companii pentru care a aplicat. Chiar și la prima tentativă de job, locul în care a stat 1 săptămână, nu se știa nimic despre el.

În România, sub 1% din adulții cu autism au un job. Provocarea pentru familie este similară cu provocarea pentru companie, câteva dintre ele au reușit să găsească motivația și resursele să schimbe paradigma în 2023 și să înceapă alături de HELP Autism să creeze o rețea a companiilor incluzive.

Este important pentru Alex să știe programul - pauzele și taskurile trebuie respectate cu precizie. Schimbările neanunțate îi creează anxietate. La fel i se întâmplă și Oanei, colega noastră din HELP Autism, locul în care și-a găsit primul job la 32 de ani.

3 zile pe săptămână, Oana înregistrează contracte pentru departamentul de fundraising. Mintea ei acceptă greu schimbări de program, de înțelegeri, de viață. Și cu siguranță nu de la o zi la alta. Deși acceptă cu multa bucurie să participe la orice eveniment, ea are nevoie să primească informații clare și structurate pentru a se adapta schimbărilor care apar în programul obișnuit. Aceste informații o ajută să aibă claritate în ceea ce are de făcut și îi reduc anxietatea provocată de tot ce înseamnă nou.  Ca să meargă în teambuilding a fost pregătită dinainte - mentorul ei i-a oferit informații detaliate și i-a răspuns la întrebări în fiecare zi, psihoterapeutul ei a făcut un orar vizual și un plan de pregătire, iar ea a ținut în agenda ei o listă cu toți colegii care confirmau că vin în teambuilding. Chiar și cu cei care nu confirmau. În teambuilding a venit însoțită de sora ei, a dansat mult și a făcut selfie-uri cu fiecare coleg. Oana este organizată, parolistă și omul care spune la mulți ani fiecărui coleg de ziua lui la ora 8:45: Urare frumoasa pentru … și multe emoticoane - sunt cele învățate și care compensează cu brio abilitatea de a-și exprima verbal emoțiile.

 

Diana a știut că jobul de la Orange Services este pentru ea de la interviu. După prima lună s-a mutat singură, independența vine împreună cu forța interioară de a-și imagina un acasă doar al ei, fără părinți. Ieșirile periodice o ajută să-și mențină și o viață socială dincolo de job. Alex, Diana și alți tineri din programul Help HIRE ies constant împreună la restaurant, plimbare sau la film. Aceste întâlniri programate sunt pentru mulți singurele forme de a lega prietenii, un exercițiu esențial care îi ajută pe fiecare să-și exerseze abilități și să prindă curaj în a aborda noi relații pe viitor.

Nu e simplu să angajezi un tânăr cu autism, nu este simplu nici pentru el sau ea să fie într-un proces de recrutare. Când este obosit sau stresat Alex are câteva gesturi pe care nu le poate controla: scoate limba în colțul gurii sau emite un sunet ce poate părea foarte ciudat. Când este depășită de situație, Oana pune în continuu întrebări și mănâncă compulsiv. Când nu mai poate, Diana știe să ia o pauză.

În trainingul pe care l-a primit echipa de HR de la Yves Rocher România, despre Alex se spunea că-l recomandă: atenția la detalii, concentrarea intensivă pe anumite task-uri, toleranță crescută la sarcini repetitive, abilitatea de a recunoaște pattern-uri, este mai puțin distras de nevoia de interacțiune socială, poate performa cu 48 - 140% mai mult comparativ cu colegii lui tipici, are memorie bună și etică profesională. Și au descoperit pe rând toate aceste calități într-un job pe care Alex îl face cu energie și dedicație.

Pe Alex, Diana și Oana îi unește o dorință - ei sunt dispuși să facă orice să aibă un job. Motivația lor nu este în mediu, nici în job description, nici în salariu, ci în interior. Nu este oare tot ce căutăm la un angajat?

Numele tinerilor au fost schimbate în acest articol pentru a le păstra intimitatea. Nici ei, nici noi nu suntem pregătiți să le asigurăm confortul de a fi ei înșiși într-un job și o comunitatea care îi menține departe de diagnosticele de depresie și anxietate de care suferă peste 75% dintre adulții care au autism.

 Help Autism joburi in Romania

Creștem șansele tinerilor neurodiverși de a se angaja și pregătim companiile să fie buni angajatori. Alăturați-vă astăzi efortului nostru de a face pe cineva să se simtă inclus, acceptat, valorizat. Împreună, facem lumea un loc mai bun pentru persoanele neurodiverse. 

Despre programul Help HIRE

Într-o lume a vitezei și a concurenței, uităm că fiecare om are locul său. Mințile aparte, așa cum ne place să numim creierele cu autism, sunt fascinante. De la genii la creatori de artă, de la persoane expansive la cele nonverbale, se spună că, dacă cunoști o persoană cu autism, nu înseamnă că știi ce este autismul. Dar ești mai aproape de a înțelege diversitatea minților diverse.

Obiectivul nostru, al asociației HELP Autism, este să construim o Românie în care drepturile și libertăților lor sunt garantate, iar familiile lor primesc sprijinul de care au nevoie pe parcursul unui diagnostic pe viață. Avem puterea să o construim împreună.

Lucrezi într-o companie și ai vrea ca ea să devină o organizație incluzivă?

Descoperă mai multe despre direcția Help HIRE

Acest articol face parte din proiectul Creșterea șanselor de acces pe piața muncii pentru persoanele cu autism, derulat de Asociația Help Autism, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui articol nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați  www.eeagrants.org 

 

FacebookShare pe Facebook