Porți deschise la Help Autism de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

De 11 ani, data de doi aprilie a devenit, în întreaga lume, sinonimă cu acceptarea și conștientizarea autismului. An de an, pentru o zi, planeta se luminează în albastru, iar oamenii din toate țările, în toate limbile și în toate culturile înțeleg încă puțin din ce înseamnă tulburarea cu care luptă copiii pe care îi numim “altfel”.

 

2 aprilie este, și în România, Ziua Conștientizării Autismului, o zi dedicată informării, dar mai ales asumării că autismul există, iar noi, autorități, organizații sau oameni simpli avem datoria de a pune capăt discriminării și de a propune soluții, fie ele strategii, programe, mâini întinse sau diferențe privite cu zâmbet și nu cu frică sau cu ură.

Paradoxal, popularitatea Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului indică tocmai dimensiunea problemei, la nivel global zeci de milioane de oameni, adică 1 din 68, se estimează ca fiind afectați de tulburarea tăcută, care nu doare, nu se tratează și nu trece. Pentru că autismul nu se vindecă, însă cu un diagnostic pus la timp, la o vârstă mică, și urmând terapia potrivită, peste jumătate dintre copiii afectați pot ajunge să ducă o viață independentă.  În România, mii de familii luptă cu tulburarea de spectru autist și, cu forțe proprii sau cu sprijin din partea organizațiilor neguvernamentale și a oamenilor implicați, reușesc, după ani petrecuți în camera de terapie, să le ofere copiilor lor un viitor normal, în societate.

Asociația Help Autism și-a asumat misiunea de a sprijini recuperarea cât mai multor copii cu autism și, totodată, de a contribui la construcția unei societăți pregătite să îi accepte și îi să integreze pe copiii speciali. De 8 ani, Help Autism se alătură manifestărilor internaționale de 2 aprilie și marchează ziua printr-un șir de evenimente de conștientizare și strângere de fonduri.

În acest an, asociația a invitat oamenii să pătrundă, pentru câteva minute, și să înțeleagă ce se petrece „În mintea unui copil cu autism”, la Ziua porților deschise Help Autism. În cele cinci centre de terapie, cei ce au dorit să cunoască mai bine, să înțeleagă mai mult și să petreacă câteva ore altfel, alături de copiii speciali care fac terapie și de terapeuții lor, au avut această posibilitate.  La ora 12:00, cerul Bucureștiului a devenit pentru câteva minute „mai albastru decât cerul” odată cu lansarea a sute de baloane în culoarea simbol a autismului.

În seara zilei de 2 aprilie, pentru al doilea an la rând, clădiri simbol ale Bucureștiului au transmis mesajul conștientizării și s-au iluminat în albastru, în semn de solidaritate cu lupta împotriva autismului.  Muzeul Național de Artă al României,  Clădirile Sky Tower și GlobalWorth Tower din nordul Capitalei, Sediul Creart din Piața Lahovari și Arcul de Triumf s-au alăturat mișcării mondiale "Light it up blue" și s-au învăluit în lumină ca parte a inițiativei Help Autism „Noaptea Albastră a Autismului”.

FacebookShare pe Facebook