Servicii noi pentru copiii cu autism din sectorul 3 al capitalei

logo-helpautism

Casa Soarelui - centru gratuit de diagnostic precoce, evaluare psihologică și consiliere pentru copiii cu vârsta între 1 și 4 ani cu întârzieri de dezvoltare și părinții acestora

Primăria Sectorului 3 şi Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3, împreună cu Asociația HelpAutism, au inaugurat astăzi, 2 aprilie 2014, Centrul Casa Soarelui destinat intervenției timpurii în autism.

În urma parteneriatului public - privat între cele trei entități, în Centrul Casa Soarelui, situat pe strada Marin Pazon, nr. 2B, sector 3, 22 de copii diagnosticați cu autism vor primi zilnic servicii gratuite de terapie, iar părinții copiilor suspecți de tulburare de spectru autist beneficiază gratuit de diagnostic precoce și consiliere.

Inaugurarea acestui centru pe 2 aprilie când se marchează Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, este un exemplu de acțiune pentru creșterea serviciilor la nivelul comunităţii. Familiile tinere din sectorul 3 vor beneficia de servicii gratuite pentru copiii lor, de diagnostic precoce şi evaluare psihologică complexă, de terapie unu-la-unu în completarea serviciilor oferite de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.” spune Sorin Robert Negoiţă - primarul sectorului 3 al capitalei.

Momentul a fost marcat de tăierea panglicii şi lansarea unor baloane albastre – culoarea reprezentativă a acţiunilor de conştientizare a autismului.

În România sunt aproximativ 50 de centre dedicate copiilor cu autism, majoritatea dintre acestea funcționând ca centre de zi. Până astăzi, exista un singur centru unde, pe baza unor teste internaționale, se poate pune gratuit diagnostic precoce și realiza un plan terapeutic pentru copii cu tulburări de spectru autist (TSA).

Am înțeles cât de important este un diagnostic precoce în recuperarea copiilor cu autism și ne bucurăm că, punând la comun resursele Primăriei Sectorul 3 și expertiza Asociației Help Autism, putem deschide un centru în care orice familie poate primi diagnostic dacă are un copil cu vârsta între 1 și 4 ani cu întârzieri de dezvoltare. Pasul următor pentru copilul diagnosticat cu TSA este terapia, iar la Centrul Casa Soarelui, părinții vor primi consilierea și serviciile necesare. Astfel am reușit împreună cu partenerii noștri să diversificăm serviciilor sociale și să oferim șansa la recuperare copiilor cu autism din sectorul 3.” declară Mihaela Ungureanu, director general D.G.A.S.P.C. sector 3.

Din studii reiese că 50% din copiii diagnosticați cu tulburare de spectru autist ce au urmat intervenția terapeutică ABA unu-la-unu, au fost integraţi social, iar la ceilalți s-a constatat o ameliorarea evidentă a simptomelor. Intervenția terapeutică timpurie, intensivă unu-la-unu nu este practicată în alte centre de stat, fiind șansa reală a copiilor cu autism la dobândirea abilităților necesare de autonomie și recuperarea întârzierilor, elemente ce vor duce la incluziune în societate.

Înainte să deschidem noi centre sau școli speciale, ar fi bine să facem eforturi pentru a oferi terapie de calitate și servicii gratuite în centrele existente și aflate acum în grija statului. La Centrul Casa Soarelui, ne-am dorit constituirea unui exemplu de bune practici în abordarea problematicii autismului în România prin dezvoltarea parteneriatului public-privat și crearea unei echipe multidisciplinare în parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Astfel, putem oferi servicii integrate și gratuite copiilor cu autism și părinților acestora, dar vom putea pregăti și comunitatea pentru acceptarea și integrarea lor.” spune Daniela Bololoi, președinte Asociația Help Autism, inițiatorul acest parteneriat public-privat.

Echipa multidisciplinară este formată din psihiatri, neurologi și psihologi acreditați în terapii cognitiv-comportamentale. În Centrul Casa Soarelui se vor oferi începând cu 2 aprilie următoarele servicii în mod gratuit:

  • diagnostic precoce și evaluare psihologică complexă: Testele internaționale vor fi aplicate gratuit și permit depistarea timpurie a autismului și a afecțiunilor asociate precum și intervenția terapeutică planificată pentru copiii cu vârsta între 1 și 4 ani;
  • terapie intensivă pentru 22 de copii din familii defavorizate;
  • servicii pentru părinți: Părinții copiilor cu TSA vor primi consiliere și vor putea participa la workshop-uri de inițiere în analiza aplicată a comportamentului pentru a-și însuși și aplica la rândul lor tehnici ABA și pentru a se implica în procesul de recuperare;
  • servicii pentru cadre didactice: La Casa Soarelui, cadrele didactice din sectorul 3 vor primi pregătirea necesară în analiza aplicată a comportamentului prin cursuri și programe de instruire dedicate lor astfel încât să asigure integrarea propice a copiilor cu TSA în școli.

Clădirea este pusă la dispoziție de Primăria Sectorului 3 care preia și cheltuielile administrative. Costurile serviciilor de diagnostic, evaluare psihologica, consiliere și terapie pentru cei 22 de copii, selectați printr-un apel la începutul acestui an în programul „Părinte pentru părinte”, sunt suportate din fondurile colectate de Asociația Help Autism și provin în proporție de 80% din implicarea părinților, beneficiari deja ai asociației și 20% din sponsorizări prin susținerea venită de la Fundația Mobexpert.

Asociația Help Autism se implică activ de aproape 4 ani în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu TSA. În noiembrie 2013, a deschis primul centru gratuit de diagnoză precoce și intervenție timpurie în autism din țară iar în martie 2014, printr-un parteneriat cu D.G.A.S.P.C. Suceava, prima filială la Suceava.

Asociația Help Autism a fost înființată în 2010 și face parte, ca reprezentant FEDRA, din grupul interministerial compus din ministerele Muncii, Educației și Sănătății, ce are ca obiectiv stabilirea normelor metodologice pe Legea 151/2010, legea autismului. Pentru eforturile depuse și programele derulate, Asociația Help Autism a fost distinsă în 2013 cu premii la Gala Oameni pentru Oameni și Gala Națională a Voluntarilor.

Echipa HelpAutism

FacebookShare pe Facebook