Servicii noi pentru copiii cu autism din Suceava
ASOCIAȚIA HELP AUTISM |
DIRECŢIA GENERALA DE ASISTENŢĂ SOCIALĂ ŞI PROTECŢIA COPILULUI A JUDEȚULUI SUCEAVA |
Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a Județului Suceava (DGASPC) și Asociația Help Autism a anunțat ieri, 3 martie, lansarea proiectului „ȘI EI AU DREPTUL LA VIAȚĂ”. Printr-un acord de parteneriat și transfer de bune practici, psihologii locali, sub coordonarea și supervizarea echipei Help Autism, vor oferi servicii gratuite de diagnostic precoce și evaluare psihologică complexă tuturor copiilor cu vârsta între 1 și 4 ani suspecți de autism din județ, precum și intervenție timpurie pentru un număr de 5 copii proveniți din familii defavorizate.
În anul 2013, în județul Suceava au fost înregistrați în evidența Serviciului de Evaluare Complexă din cadrul DGASPC Suceava, în jur de 200 de copii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist (TSA). Prin acordul de parteneriat încheiat între DGASPC Suceava și Asociația Help Autism, cu susținerea financiară oferită de Autoboca SRL, asociația crește capacitatea operațională la nivel de județ, oferind servicii suplimentare de diagnostic precoce, evaluare psihologică complexă și intervenție timpurie.
„Suntem conștienți că putem crește calitatea vieții în comunitatea noastră prin parteneriatul public-privat. De aceea, DGASPC Suceava și Asociația Help Autism, punând în comun resurse și expertiză, pot împreună crește impactul benefic asupra calităţii vieții copiilor cu autism și pot ajuta un număr cât mai mare de copii. Suntem foarte încrezători că acest program va deveni foarte curând un exemplu de bună practică.” a declarat domnul Dan Ionuţ Adomniţei, director executiv DGASPC Suceava.
Astfel, prin proiectul „ŞI EI AU DREPTUL LA VIAŢĂ”, psihologii locali vor primi pregătirea și supervizarea adecvată pentru a oferi diagnostic precoce și evaluare psihologică complexă copiilor care prezintă elemente de întârziere în dezvoltare neuropsihică și/sau motorie, precum și formare continuă și supervizarea intervenției terapeutice.
„După inaugurarea primului centru de diagnostic precoce și evaluare psihologică din țară, dorim să ne continuăm activitatea de pionerat și să stabilim parteneriate strategice cu direcțiile de asistență socială prin care să facem un transfer de bune practici către psihologii din centrele deja deschise sau să deschidem noi centre.” a declarat Daniela Bololoi, președinte Asociația Help Autism.
Prin acest transfer de bune practici, Help Autism a început procesul de formare continuă a echipei de psihologi ai Centrului de Recuperare pentru Copii cu Dizabilități TSA și Psihoterapie Suceava, asociația urmând ca, pe parcursul anului 2014, să monitorizeze activitatea și rezultatele obținute în urma intervenției terapeutice de care beneficiază toți copiii din centru.
În baza acordului de parteneriat între Asociația Help Autism și DGASPC Suceava, un număr de 5 copii din județ vor beneficia zilnic de servicii de recuperare. Selecția copiilor s-a făcut din baza de date a Serviciului de Evaluare Complexă Suceava ținând cont de următoarele criterii: vârsta cronologică mai mică de 4 ani, diagnostic de TSA sau întârziere în dezvoltare, copilul provine din familie defavorizată cu domiciliul în Suceava și nu beneficiază încă de un plan de intervenție. Cei 5 copii vor face minim 2 ore de terapie pe zi în 3 din sălile Centrului de Recuperare pentru Copiii cu Dizabilități TSA și Psihoterapie Suceava în intervalul orar 15:00 - 19:00.
Asociația Help Autism va asigura de asemenea materialele și instrumentele de lucru necesare stabilirii diagnosticului și realizării evaluării, va organiza workshopuri pentru părinţi și grupuri de socializare pentru copii.
Pentru a duce la îndeplinire scopul parteneriatului - creșterea calității vieții, îmbunătățirea stării de sănătate fizică și mentală a copiilor cu TSA și a familiilor acestora, cele două entități au stabilit următoarele obiective:
dezvoltarea și consolidarea deprinderilor de viață independentă, socializare și reintegrare socială a copiilor, iar pentru părinții sau reprezentanții legali ai acestora organizarea unor grupuri de suport în cadrul cărora să poată obține atât informații cât și sprijin pentru problemele cu care se confruntă, precum și creșterea gradului de conștientizare a autismului în rândul cetățenilor, locuitori ai județului Suceava.
„Ne propunem ca în viitorul apropiat, numărul beneficiarilor de servicii gratuite de recuperare să crească prin implicarea activă a membrilor familiei în campanii de strângere de fonduri, aceștia devenind astfel mesageri ai cauzei și parte a familiei Help Autism. Procesul de recuperare a copilului diagnosticat cu autism se întinde pe o perioadă lungă de timp, iar costurile sunt foarte greu de acoperit de familie. Numărul de ore alocat terapiei pornește de la minim 2 ore și poate ajunge la 6 sau chiar 8 ore pe zi.” a mai adăugat doamna Bololoi.
Activitățile proiectului „ȘI EI AU DREPTUL LA VIAȚĂ” sunt posibile datorită sprijinului financiar primit din partea Autoboca – companie de închirieri auto și leasing operațional. Constantin Boca – fondator și CEO, a declarat: „Am pus bazele afacerii mele în Suceava în 2008, iar propunerea pe care am primit-o din partea Asociației Help Autism de a susține terapia copiilor cu autism din județ, mi s-a părut o bună oportunitate de a oferi sprijin comunității din cadrul căreia proiectul Autoboca a prins viață. Dincolo de asta, a fost o bucurie să răspundem acestei propuneri, întrucât se identifică cu angajamentul nostru de a susține proiectele sociale cu minim 20% din profit. Îmi doresc ca acesta să fie un exemplu de responsabilitate pentru antreprenorii locali încurajându-i să se implice la rândul lor în campanii sociale.”
Despre Asociația Help Autism
Asociația Help Autism se implică activ de aproape 4 ani în derularea de programe de conștientizare a autismului, diagnostic precoce și intervenție timpurie pentru copiii cu TSA. Împreună cu Asociația de Terapie Comportamentală Aplicată, organizează anual singura conferință dedicată specialiștilor interesați de autism din România, iar în noiembrie 2013 a deschis primul centru gratuit de diagnoză precoce și intervenție timpurie în autism din țară.
Asociația Help Autism a fost înființată în 2010 și face parte, ca reprezentant FEDRA, din grupul interministerial compus din ministerele Muncii, Educației și Sănătății, ce are ca obiectiv stabilirea normelor metodologice pe Legea 151/2010, legea autismului. Pentru eforturile depuse și programele derulate, Asociația Help Autism a fost distinsă în 2013 cu premii la Gala Oameni pentru Oameni și Gala Națională a Voluntarilor.
Vezi mai multe articole despre inaugurarea de la Suceava:
Și tu poți susține terapia gratuită pentru copiii cu autism!
Intră pe www.helpautism.ro/donatii și alege metoda ta preferată.
Echipa HelpAutism
Share pe Facebook |