Angajament pentru autism

 40.000 DE PERSOANE CU AUTISM ȘI FAMILIILE LOR CER  CANDIDAȚILOR ASUMAREA ANGAJAMENTULUI PENTRU AUTISM

Peste 200 de organizații ale părinților și specialiștilor inițiază Angajamentul pentru Autism și invită toți candidații la alegerile locale, europene, parlamentare și prezidențiale să susțină drepturile persoanelor cu autism din România, familiilor acestora și organizațiilor care îi reprezintă.

AngajamentAutism

București, 6 iunie 2024: Asociația HELP Autism împreună cu rețeaua RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.), Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii Cu Dizabilități (F.O.P.C.D.) și Fundația Star of Hope România au inițiat demersul Angajament pentru Autism. Scopul acestuia este de a mobiliza întreaga clasă politică, cu precădere candidații la alegerile locale, europene, parlamentare și prezidențiale, să susțină activ și să respecte drepturile persoanelor cu autism din România. Lansat pe 2 aprilie de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, documentul de poziție este susținut de Ambasada Marii Britanii la București și a fost semnat deja de aproximativ 50 de candidați de la toate partidele politice în virtutea principiului Autismul nu are culoare politică.

Dorim să creștem vizibilitatea autismului la alegeri: un angajament al candidaților de a sprijini drepturile persoanelor cu autism

Sunt necesare acțiuni urgente care vizează discriminarea generalizată cu care se confruntă persoanele cu autism din România. Prin Angajamentul pentru Autism asociațiile, federațiile și fundațiile mai sus amintite invită candidații la alegerile locale și europene să trateze cu prioritate eliminarea discriminării persoanelor cu autism și să creeze oportunități reale pentru diagnosticarea timpurie, accesul la terapie, eficientizarea și normalizarea mecanismului de decontare a terapiilor, integrarea corespunzătoare în sistemul de învățământ și în muncă, precum și în societate în ansamblul său.  

În România trăiesc peste 40.000 de persoane cu autism dintre care aproximativ 23.000* sunt în evidența statului:

  • aproximativ 3.800 de adulți cu vârsta între 18 și 25 de ani
  • aproximativ 17.000 de copii cu vârsta sub 18 ani
  • se estimează că în anul 2022 au fost diagnosticați aproximativ 2.000 de copii, ceea ce înseamnă că numărul total al copiilor cu TSA este în continuă creștere
  • sub 1% din adulții cu autism au un loc de muncă, comparativ cu media europeană de 10%.

____________________________________

*date statistice estimate și centralizate de HELP Autism în luna martie 2023 pe baza informațiilor primite de la Institutul Național de Sănătate Publică și cele 47 de centre D.G.A.S.P.C. din țară.

Aceste statistici îngrijorătoare demonstrează urgența cu care clasa politică trebuie să adopte politici noi și să implementeze proiecte și programe care să ofere tuturor cetățenilor săi drepturi și oportunități egale.

„România are foarte mult de recuperat în privința cadrului legal care ar trebui să respecte drepturile persoanelor cu autism, familiilor acestora și asociațiilor care le reprezintă. În septembrie 2023, am reușit să schimbăm legea privind decontarea serviciilor de terapie pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist (TSA). ACUM este momentul în care trebuie să ne unim forțele din nou pentru ca toți candidații la alegeri să semneze Angajamentul pentru Autism și să-și asume responsabilitatea de a susține pe tot parcursul mandatului lor drepturile persoanelor cu autism, dar și de a coopera cu acestea și cu organizațiile care le reprezintă în vederea aplicării Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități”, a declarat Daniela Bololoi, președinte Asociația HELP Autism și rețeaua RO TSA.

Asigurăm un proces simplu și transparent de semnare a Angajamentului pentru Autism prin crearea unei platforme online dedicate

Pentru transparența procesului de semnare și asumare a responsabilității pentru următorul mandat, Asociația HELP Autism a creat platforma AngajamentAutism.ro unde toți candidații și reprezentanții partidelor politice sunt invitați să semneze Angajamentul pentru Autism. Platforma oferă de asemenea posibilitatea ca toți semnatarii să facă publică susținerea angajamentului prin distribuirea pe rețelele proprii de socializare a formularului semnat, invitându-și astfel colegii să se alăture cauzei.

Angajamentul pentru Autism se aliniază inițiativei cu același nume dezvoltată de rețeaua internațională Autism-Europe (AE) la Bruxelles. Misiunea sa este să pledeze pe lângă factorii de decizie europeni pentru promovarea unei mai mari implicări politice pentru nevoile persoanelor cu autism. AE depune, de asemenea, eforturi susținute pentru o mai bună conștientizare și înțelegere a autismului în societate.

AngajamentAutism semneaza

FacebookShare pe Facebook