Explorăm împreună la muzeu: Proiectul de Accesibilizare pentru copiii cu TSA

Impreuna la muzeu social media

Asociația Help Autism, în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Persoanelor cu Dizabilități, transformă Muzeul Geologic Național într-un spațiu prietenos pentru copiii cu tulburare de spectru autist, printr-o inițiativă-pilot, proiectul Explorăm împreună la muzeu.

Prin proiectul „Explorăm împreună la muzeu”, derulat în perioada august –  octombrie 2024, Asociația Help Autism deschide noi orizonturi pentru copiii cu autism, oferindu-le acces la cultura și educație într-un mediu adaptat nevoilor lor. Muzeul Geologic Național devine astfel un model de bune practici în domeniul incluziunii.

Muzeul a fost selectat în urma lansării unei invitații de participare de către HELP Autism și Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Accesibilizarea muzeului pentru copiii cu TSA

Copiii cu autism se pot confrunta cu dificultăți semnificative în timpul activităților culturale diverse, printre care și vizitele la muzeu. Sensibilitatea la stimulii senzoriali, dificultățile de comunicare și anxietatea provocată de medii noi pot fi obstacole majore.

Pentru a crește accesul copiilor cu TSA la activități culturale și recreative, și pentru accesibilizarea muzeului, echipa de specialiști Help Autism va implementa acest proiect în etape, printr-o într-o serie de acțiuni și măsuri, care vor fi aplicate și testate pe parcursul a două luni.

Aceste acțiuni sunt:

Auditul și harta senzorială a Muzeului Geologic Național

Prima etapă a proiectului constă într-un audit detaliat al spațiului muzeului, realizat de o echipă de experți în accesibilizare. Aceștia vor identifica elementele care pot declanșa disconfort senzorial la copiii cu TSA, precum zgomotele puternice, luminile intense sau zonele aglomerate.

Pe baza acestui audit, va fi creată o hartă senzorială a muzeului, care va ghida copiii și familiile lor prin spațiile mai sigure și mai confortabile ale muzeului. Harta va include detalii despre zonele liniștite, cele cu lumină redusă.

Cu ajutorul acestei hărți dar și a unui rucsac senzorial, persoanele cu TSA sau tulburări de integrare senzorială vor putea ști în ce direcție să meargă pentru  a putea evita suprastimulari senzoriale, în vederea unei experiențe cât mai plăcute și funcționale la muzeu.

Activitatea va fi coordonată de expertul accesibilizare din cadrul echipei de implementare, implicând și expertiza psihologilor specialiști în tulburarea de spectru autist.

ce obiect din kitul senzorial să folosească pentru a minimiza apariția stimulării.

Indicatoare și signalistică adaptată pentru copiii cu TSA

Muzeul de Geologie va fi dotat cu indicatoare speciale care să avertizeze asupra factorilor declanșatori de disconfort senzorial. Aceste indicatoare vor fi esențiale pentru ca vizitatorii să poată lua masuri pentru a minimiza impactul senzorial sau a evita zonele respective. În plus, va fi creat un spațiu de liniște unde copiii pot lua o pauză de la stimulii senzoriali și se pot relaxa într-un mediu controlat și sigur.

Rucsacul Senzorial

La începutul fiecărei vizite, fiecare copil va primi un rucsac senzorial, echipat cu obiecte special  alesepentru a ajuta la gestionarea stimulilor senzoriali. Aceste rucsacuri vor conține instrumente de comunicare, precum și obiecte care oferă confort, facilitând explorarea muzeului într-un mod sigur și plăcut.

Rucsacul senzorial va cuprinde:

  • carduri de comunicare a nevoilor și a emoțiilor
  • un badge de identificare
  • căști antifonice
  • ochelari de soare
  • jucării senzoriale
  • alte materiale asistive

Design-ul rucsacului și a materialelor asistive  va fi realizat de psihologi, dar și de specialisti TSA cu consultarea și implicarea copiilor participanți la proiect. 

Cu ajutorul rucsacului și al hărții senzoriale, copiii vor putea să își personalizeze experiența de vizitare, adaptând-o propriilor nevoi și preferințe, alături de adulți.

Tururi Ghidate și feedback pentru îmbunătirea continuă a măsurilor de accesibilizare

În urma adaptărilor efectuate de către echipa de specialiști a Asociației Help Autism, Muzeul Geologic ne va facilita organizarea de tururi ghidate personalizate pentru copiii cu TSA, însoțiți de părinții lor. Tururile ghidate vor fi organizate în datele de 23 septembrie si 30 septembrie, începând cu ora 11.00.

Aceste inițiative nu doar că vor facilita o primă interacțiune cu mediul muzeal într-un context adaptat, ci vor oferi și oportunitatea de a colecta feedback prețios pentru îmbunătățirea continuă a măsurilor de accesibilizare. Datele obținute în urma acestor tururi vor servi la rafinarea hărții senzoriale, a indicatoarelor și a altor resurse, cu scopul de a le pune la dispoziția altor muzee din București interesate să ofere experiențe personalizate copiilor cu TSA.

Prin proiectul „Explorăm Împreună”, Muzeul de Geologie din București va deveni un model de bună practică în accesibilizarea spațiilor culturale pentru copiii cu TSA. Aceste măsuri nu doar că vor reduce izolarea socială și vor crește încrederea în sine a copiilor, dar vor și contribui la crearea unei comunități mai empatice și incluzive.

Cum îmi înscriu copilul la turul ghidat de la Muzeul Geologic? Ce condiții sunt?

Proiectul se desfășoară pe o durată de trei luni și implică participarea a 30 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Acesta are ca scop îmbunătățirea accesului la activitățile culturale pentru copiii cu TSA, prin adaptarea spațiului muzeal la nevoile lor specifice.

Condiții de Participare pentru copii

Pentru a participa la unul dintre cele două tururi ghidate, copiii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

    • Copiii înscriși dețin un diagnostic confirmat de tulburare din spectrul autist (TSA). Proiectul fiind dedicat cauzei autismului.
  • Încadrarea într-un grad de handicap: Proiectul este destinat doar copiilor care sunt încadrați într-un grad de handicap, în conformitate cu legislația în vigoare.
  • Înscriere voluntară: Participarea este voluntară, GRATUITĂ și se realizează prin înscriere de către părinții copiilor.

Cum mă înscriu?

Simplu, prin completarea formularului disponibil aici

https://shorturl.at/Ho6sp

 

Părinții trebuie să completeze acest formular, care va fi evaluat de către speciliști pentru a ne asigura că toți participanții îndeplinesc criteriile de eligibilitate.

Ești părinte și vrei să participi alături de copilul tău la turul ghidat?

Asociația Help Autism invită părinții să devină voluntari și să se înscrie împreună cu copiii lor la tururile ghidate organizate în cadrul proiectului în data de 23 si 30 septembrie, începând cu ora 11.00. Implicarea activă a părinților nu doar că va oferi sprijin emoțional copiilor, dar va contribui și la succesul acestui proiect inovator, ajutând la crearea unui mediu cultural mai accesibil și mai prietenos pentru toți vizitatorii.

Dacă ești părinte al unui copil cu TSA și îți dorești să contribui, te încurajăm să te înscrii! Copiii vor avea nevoie de sprijin, iar muzeul va aprecia oportunitatea de învățare.

Vrei să contribui la proiect prin feedback-ul tău anterior cu privire la vizitele culturale?

Părinții sunt invitați să ne împărtășească experiențele lor la muzeu, oferindu-ne feedback prețios pentru îmbunătățirea continuă a proiectului. 

https://rb.gy/33hv91

 

Îți mulțumim în avans!

Împreună putem transforma muzeele în locuri de explorare sigură și plăcută pentru toți copiii!

FacebookShare pe Facebook

Cariere

Image

Dacă vrei sa te implici în transformarea vieților copiilor cu autism și ale familiilor, vino in Echipa Help Autism să construim împreună un viitor în care mințile diverse să facă parte în mod real din comunitate.

Anunț angajare: Terapeut ABA

Anunt angajare: Corporate fundraiser

Anunț angajare: Receptie centre Help Autism

Anunț angajare: Asistent Manager