Programul „În stare de bine” și fondul de urgență Help Community vor susține 300 de familii vulnerabile

Fondul de urgență Help Community primește susținerea Kaufland România prin programul „În stare de bine”. În intervalul august – decembrie 2020, fondul de urgență Help Community ( https://community.helpautism.ro/ )  va beneficia de un ajutor în valoare de 112.235 lei pentru ajutorarea familiilor vulnerabile ale căror copii sunt diagnosticați cu tulburări de spectru autist (TSA).

Proiectul este derulat de Asociația Help Autism și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

banner community v1

Fondul de urgență Help Community a fost creat la începutul acestui an, în perioada de izolare, de către Asociația Help Autism, pentru a veni în sprijinul întregii comunității din rețeaua RO TSA. Din RO TSA fac parte 86 de organizații non-profit care sunt implicate în terapia copiilor și adolescenților cu TSA și în consilierea și sprijinul oferit familiilor acestora. 

Odată cu începerea pandemiei, numeroase familii din această comunitate s-au confruntat cu obstacole teribile. Pierderea locului de muncă, izolarea în condiții extrem de complicate pentru copilul cu autism, asigurarea traiului zilnic doar din venitul de asistent personal al unui părinte, prezența doar a unuia dintre părinți în cazul familiilor monoparentale, toate acestea au construit o realitate cruntă și au limitat semnificativ speranțele de recuperare a copiilor cu autism, precum și perspectivele de a duce un trai decent pentru familiile acestora. În acest cadru, a fost identificată nevoia imediată de implicare și ajutorare, pe mai multe dimensiuni – susținere materială, suport emoțional, educație și suport pentru a continua terapia online la domiciliu. 

Prin urmare, activitățile de sprijin din cadrul Help Community vizează ajutorarea celor mai încercate 300 dintre cele peste 2.900 de familii alături de care se află 86 de ONG-uri din toată țara, parte a rețelei RO TSA, precum și extinderea acestui sprijin către alte familii aflate în situații diferite de vulnerabilitate în comunitățile în care activează aceste ONG-uri. 

Astfel, în aceste momente cu adevărat dificile, toate eforturile acestui proiect rămân devotate principiului de incluziune și vor merge către nevoile reale ale unor familii și comunități care sunt, cu adevărat, expuse unor circumstanțe deosebit de dificile. 

Susținera concretă va consta în oferirea de 300 de pachete cu produse de nevoi urgente în această periodă: alimente, produse de curațenie și îngrijire, produse pentru protecția împotriva infectării cu COVID-19 și materiale necesare pentru activități educaționale și terapia online. De asemenea, Asociația Help Autism va contribui cu servicii online gratuite pentru familiile vulnerabile și organizațiile din rețeaua RO TSA. 

Pentru livrarea pachetelor și asigurarea altor aspecte logistice proiectul va benefica și de implicarea voluntarilor de la Asociația Help Autism, asociațiile din rețeaua RO TSA și birourile locale DGASPC. 

Serviciile online gratuite pentru familii și pentru organizațiile din rețeaua RO TSA oferite de Asociația Help Autism vor consta în ședințe online și telefonice organizate de specialiști în asistență socială, sesiuni de suport emoțional pentru persoanele aflate în dificultate, workshopuri pentru părinți și cursuri de parenting legate, în special, de relaționarea cu copiii diagnosticați cu TSA, precum și consiliere organizațională despre fundraising sau despre programe de terapie online. 

 

Despre Help Autism

Ajunsă la 10 ani de la înființare, Asociația Help Autism este cea mai mare organizație din România care este dedicată acestei cauze, oferind susținere pentru peste 600 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA (Tulburare de Spectru Autist) în cadrul programelor de terapie desfășurate în cele 5 centre și la domiciliu. Help Autism caută să ofere constant un spectru amplu de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor, oferind terapie specifică, sprijin pentru părinți, coordonând programe de integrare școlară sau organizând campanii de conștientizare, lobby și advocacy. 

Tot în acest sens, Help Autism a încheiat 6 parteneriate public-private cu Direcțiile de Asistență Socială și Protecția Copilului din București, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmbovița, desfășoară cursuri de formare în terapie ABA, organizează cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri și sedințe de consiliere pentru părinți. 

Despre fondul de urgență Help Community și impactul pozitiv al acestuia asupra familiilor vulnerabile din comunitatea RO TSA puteți afla mai multe la adresa digitală https://community.helpautism.ro/ 

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România 

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

FacebookShare pe Facebook