Incearca sa intelegi lumea copilului tau

Unul din cele mai dificile lucruri pentru un parinte este imposibilitatea de a intelege ce-i place sau ce isi doreste copilul care sufera de o tulburare din spectrul autismului. O caracteristica pe care ar trebui sa o aibe toti parintii copiilor diagnosticati cu tsa este empatia. Totusi, acesti copii nu percep lumea in acelasi mod ca ceilalti, ei percep in mod diferit lumea reala.

De aceea, parintele ar trebui sa incerce sa priveasca lumea si din punctul de vedere al copilului care sufera de tsa pentru a-l putea intelege si a-l ajuta.

Autismul este o conditie care poate duce la izolarea copilului diagnosticat cu aceasta tulburare, iar simptomele autismului sunt greu de inteles din exterior. In plus, fiecare persoana este diferita. Totusi cei care sufera de tulburari din spectrul autist intampina uneori aceleasi probleme.
- Dificultatea de a se face intelesi - Potrivit expertilor, primul pas pentru intelegerea autismului este sa se accepte faptul ca persoana care sufera de autism are un mod modificat de a percepe lumea. Unele simturi ale acestora pot fi accentuate, iar informatiile din jur pot fi distorsionate. De exemplu, atunci cand o persoana diagnosticata cu autism se plimba printr-o camera va observa lucruri care nu sunt relevante pentru alta care nu sufera de aceasta conditie. Este foarte important ca parintele sau cel care are grija de copilul cu tsa sa il ajute sa inteleaga lumea in care sa afla, sa fie atent la orice modalitate a sa de comunicare si de a incerca sa descifreze universul in care traieste. De cele mai multe ori, comportamentele copiilor care sufera de tsa sunt intr-adevari incercari de a transmite ceva.

- Sensibilitatea la sunete - Pentru copiii cu tulburari din spectrul autismului sunetele puternice pot fi nu doar deranjante ci de-a dreptul dureroase. Petrecerea timp indelungat intr-un mall sau intr-o zona cu sunete puternice si diverse poate fi coplesitoare. Prima reactie ar putea fi astuparea urechilor in dorinta de a bloca zgomotul, iar apoi ar putea sa apara comportamentele de calmare (balansarea, fluturarea mainilor etc.). Unii copii ar putea suferi de tulburare centrala de procesare auditiva, o conditie care face mai dificil pentru ei sa perceapa diferentele subtile intalnite in cazul sunetelor si ale limbajului verbal.

- Sensibilitate tactila - La fel ca si in cazul sunetelor, senzatiile fizice pot fi exagerate si coplesitoare pentru persoanele cu tsa. Este foarte important ca parintele sa depisteze ce texturi sau obiceiuri care pun corpul copilului in contact cu diverse materiale ar putea sa-l deranjeze pe acesta.
- Comunicarea - Dificultatile de comunicare si mai ales intarzierea in vorbire este unul din primele semne ale tulburarilor din spectrul autist. Totusi, acest lucru nu indica scaderea inteligentei copilului. In cazul multor copii acestia pur si simplu nu pot intelege modul in care functioneaza limbajul verbal si intampina dificultati in a exprima sau a recunoaste ce simt. De aceea, au nevoie de interventia specialistilor dar si de multa rabdare si perseverenta din partea parintilor, pentru a incepe sa comunice. Orice mod de comunicare (verbal sau non-verbal) trebuie folosit si exploatat.

- Socializare - Persoanele diagnosticate cu autism par a fi deseori singuratice si se pare ca prefera izolarea. Totusi, nu este chiar asa. Problema de baza este ca acestea nu stiu cum sa socializeze. Iar aceasta dificultate de a socializa poate duce la frustrari si chiar anxietate. De aceea, parintele trebuie sa-si ajute si sa-si implice copilul in cat mai multe evenimente care implica socializarea, mai ales cu persoane de varste apropiate.

- Comportamentele autostimulante - Majoritatea copiilor diagnosticati cu tsa au diferite comportamente autostimulante: isi flutura mainile, emit fraze ecou, merg in cerc, lovituri cu mana sau cu capul de anumite obiecte etc. Din exterior acestea pot parea unele din cele mai ciudate si neplacute manifestari. Totusi, fiecare om are astfel de comportamente, dar ele sunt diferite: unii isi musca unghiile, altii se plimba in timp ce vorbesc la telefon, dau din picior etc. La persoanele cu tsa aceste comportamente sunt mai severe si accentuate si reprezinta o modalitate de a face fata unei situatii stresante sau coplesitoare sau chiar le pot ajuta sa se concentreze. Parintii trebuie doar sa incerce sa estompeze aceste comportamente sau sa le inlocuiasca cu altele acceptate social si mai putin periculoase.

- Organizarea compulsiva a lucrurilor - Copiilor cu tsa le place ordinea, le face placere sa aranjeze obiectele in anumite moduri. Aceasta aranjare a obiectelor le ofera o stare de siguranta, utilitate si chiar placere. Chiar daca pentru parinte este dificil sa accepte acest lucru ar trebui sa reactioneze cat mai putin la aceste comportamente si sa inteleaga ca acestea sunt reactii a dezordinii in care percep ei lumea inconjuratoare. Practic aceasta organizare a lucrurilor este un mod de a aranja si a ordona, de a oferi un sens unui mediu care pare haotic.

- Obsesiile intelectuale - Un al simptom autist comun este cunoasterea exhaustiva si amanuntita a unui subiect. Din exterior, acest interes poate parea derutant. Este important sa se inteleaga faptul ca intr-o lume confuza, copilul care sufera de tsa poate sa aleaga un subiect care ar putea fi o cale de socializare, de cunoastere, de acceptare si de comincare. Parintii ar trebui sa incurajeze interesele copilului si sa interactioneze cat mai mult cu acesta pe temele respective. In plus, aceste informatii pot fi exploatate si in situatiile in care copilul se simte nesigur, nervos sau anxios. Prin conectarea la aceste subiecte care i-ar putea face placere, copilul se va calma.

FacebookShare pe Facebook