Pregatirea pentru o viata independenta
Simptomele si manifestarile persoanelor care sufera de tulburari din spectrul autismului ar putea sa interfere cu capacitatea acestora de a trai in mod independent. Iata mai jos cateva reguli si sugestii pentru parinti care pot amplifica nivelul de independenta al copiilor lor diagnosticati cu aceste tipuri de tulburari.
- Orice parinte trebuie sa isi ajute copilul sa-si valorifice talentele. Aptitudinile copiilor care sufera de o tulburare din spectrul autismului sunt deseori inegale: in timp ce un copil poate fi foarte bun la un lucru posibil sa nu aiba talent la altul. De cele mai multe ori se pune accentul asupra deficientelor si mai putin pe talente. Totusi, dezvoltarea abilitatilor si imbunatatirea competentelor pot imbunatati calitatea vietii pe termen lung, a oricarei persoane. In cazul in care un copil care sufera de o tulburare din spectrul autismului este interesata de un domeniu anume, parintele ar trebui sa-l sustina si sa-i incurajeze interesele si preocuparile. Mergeti cu copilul la cercuri, tabere si intalniri in care acesta isi poate manifesta si perfectiona preferintele dintr-un anumit domeniu.
- Una din cele mai mari probleme ale copiilor diagnosticati cu o tulburare din spectrul autismului este dificultatea de a socializa, de a-si face prieteni. Chiar daca parintele ar trebui sa depuna eforturi destul de mari pentru a dezvotla abilitatile necesare copilului de a interactiona cu succes cu alti copii, este important ca acest proces sa inceapa devreme. Mergeti cu copilul in locurile in care se afla alti copii care ar putea avea interese comune cu el: in tabere, cercuri de arta, de lectura etc. dar si in parc sau locuri de joaca. Copiii care au interese comune interactioneaza mult mai usor. De asemenea, puteti invita acasa, un prieten sau doi pentru a se juca impreuna, sub supravegherea si indrumarea terapeutului sau a parintelui. Jocurile pot fi sugerate si coordonate de terapeut. In acest mod se pot forma prietenii de durata, iar copilul va fi pregatit pentru interactiunile sociale viitoare.
- Puneti accentul pe dezvoltarea abilitatilor copilului in urma carora copilul ar putea deveni independent. Exersati in fiecare zi cu cel mic regulile si obiceiurile de igiena, dar si cele care sa permita autoingrijirea. Dupa ce va stapani bine o regula de igiena (spalatul pe dinti, de exemplu), introduceti noi activitati in programul sau. Puteti sa-l invatati sa-si lege sireturile, sa foloseasca aspiratorul, sa isi stranga jucariile etc. Pentru inceput, puteti crea un program care sa contina imagini vizuale la fiecare sarcina noua pe care urmeaza sa o introduceti in activitatile copilului. Puteti sa sugerati copilului sa se spele pe dinti atata timp cat dureaza o anumita melodie, urmand ca la melodia urmatoare sa semnaleze inceputul altei activiati, de exemplu.
- De asemenea, persoanele diagnosticate cu tulburari din spectrul autismului ar putea avea tendinta de a manifesta comportamente periculoase din cauza dificultatilor lor senzoriale. Le va fi dificil sa perceapa cat de fierbinte este apa care fierbe intr-un ibric, cat de calda este apa din baie si se pot frige. De aceea, ar trebui sa invete cum trebuie intoarse robinetele de apa calda si rece pentru ca apa de baie sa fie potrivita sau cate minute trebuie sa fiarba apa din ibric pentru a nu fi fierbinte. Daca fiul sau fiica dvs. nu suporta samponatul parului cu sapunul puteti sa-i sugerati sa foloseasca un burete moale. In cazul in care nu este agreat mirosul produselor cosmetice, pot fi achizitionate cosmetice fara miros.
Share pe Facebook |