AcceDis - Acces pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități

Image

Proiectul AcceDis - Acces pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități este derulat de Asociația Help Autism în parteneriat cu Specialisterne Iceland prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.

Image

DOAR 1% AU UN JOB

în timp ce în Europa procentul de angajabilitate este de 10%

75% LOCUIESC CU PĂRINȚII

față de 16% dintre persoanele cu dizabilități

PROBLEME DE SĂNĂTATE MINTALĂ precum anxietatea și depresia

pe care majoritatea le au sunt corelate direct cu lipsa jobului

Împreună îi putem ajuta aibă primul job

Pentru a avea acces real la piața muncii, este nevoie de un efort comun public-privat pentru creșterea programelor de acces la dezvoltarea profesională pentru tinerii și adulții cu autism. 

Ce facem în proiect?

AcceDis - Acces pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități

Obiectivul principal al acestui proiect este consolidarea parteneriatelor între organizațiile care sprijină persoanele cu dizabilități, din România și Islanda, pentru a încuraja accesul acestora pe piața locurilor de muncă.

1. Realizăm un studiu comparativ România-Islanda privind legislația din cele 2 țări participante, referitoare la accesul pe piața muncii a persoanelor cu autism/dizabilități.

2. Realizăm un ghid de bune practici în domeniul serviciilor de sprijin privind accesul pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități.

3. Organizăm o masă rotundă cu partenerii din România, alături de partenerii de la Specialisterne Iceland, pentru a prezenta soluții ce îmbunătățesc accesul persoanelor cu autism / dizabilități pe piața muncii.

Image

Perioada de implementare a proiectului: 6 iunie – 6 decembrie 2023

Bugetul total al proiectului: 30.000 euro

Image

Specialisterne Iceland a fost înființată în 2009 când, un grup de părinți ai căror copii au fost diagnosticați cu autism, s-au reunit pentru a pregăti viitorul copiilor lor pe piața locurilor de muncă. Din decembrie 2010, grupul a devenit membru al rețelei internaționale Specialisterne sub noua denumire de Specialisterne Iceland. Rețeaua Specialisterne (care vine din daneză și înseamnă „Specialiștii”) este un concept inovator de afaceri sociale, fondat inițial în Danemarca în 2004 de Thorkil Sonne. Specialisterne este recunoscut la nivel internațional ca primul și cel mai important exemplu al modului în care adulții cu autism pot deveni efectiv incluși în societate și pot oferi angajatorilor servicii valoroase și de înaltă calitate. Rețeaua internațională Specialisterne are filiale în 14 țări, inclusiv Islanda.

HelpHIRE

Este programul Asociației Help Autism prin care punem la comun resursele, know how-ul și disponibilitatea specialiștilor noștri pentru o sprijini integrarea reală a persoanelor cu autism pe piața muncii.

Direcția de dezvoltare s-a lansat în mai 2022 o dată cu lansarea proiectului Creșterea șanselor de acces pe piața muncii pentru persoanele cu autism, dar nu se rezumă la acest proiect, ci cuprinde:

  • I can internship - program pilot de internship plătit

  • AcceDis - Acces pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități 
  • Autism Spectrum Pathways (ASP) – Incluzivitate în educație și la locul de muncă
  • Pe termen lung, Asociația HELP Autism își propune să dezvolte și microîntreprinderi incluzive ca alternativă la joburile deja existente în România.
Image

Rămâi conectat la poveștile lor de reușită

O dată pe lună trimitem povești de izbândă Pot Singur, un newsletter dedicat minților aparte din Help Home.

FacebookShare pe Facebook

Cariere

Image

Dacă vrei sa te implici în transformarea vieților copiilor cu autism și ale familiilor, vino in Echipa Help Autism să construim împreună un viitor în care mințile diverse să facă parte în mod real din comunitate.

Anunț angajare: Terapeut ABA

Anunt angajare: Corporate fundraiser

Anunț angajare: Receptie centre Help Autism

Anunț angajare: Asistent Manager