Autism Spectrum Pathways (ASP) Incluzivitate în educație și la locul de muncă

Image

Prin Autism Spectrum Pathways ne propunem să creștem oportunităților de angajare pentru persoanele cu autism. Proiectul face parte din direcția HELP Hire prin care Asociația HELP Autism își propune să crească gradul de angajare a persoanelor cu autism de la 1% la 5% până în 2030.

ÎN ROMÂNIA

Adulții cu autism se confruntă cu numeroase bariere, preocuparea pentru accesul real la piața de muncă este foarte limitată, iar efectele sunt devastatoare:

DOAR 1% AU UN JOB

în timp ce în Europa procentul de angajabilitate este de 10%

75% LOCUIESC CU PĂRINȚII

față de 16% dintre persoanele cu dizabilități

PROBLEMELE DE SĂNĂTATE MINTALĂ precum anxietatea și depresia

pe care majoritatea le au sunt corelate direct cu lipsa jobului

Împreună îi putem ajuta aibă primul job

Pentru a avea acces real la piața muncii, este nevoie de un efort comun public-privat pentru creșterea programelor de acces la dezvoltarea profesională pentru tinerii și adulții cu autism. 

Ce facem în proiect?

Proiectul ASP va oferi pregătire atât pentru persoanele cu autism aflate în căutarea unui loc de muncă, cât și școlilor profesionale și angajatorilor cu scopul de a crește oportunitățile de angajare pentru persoanele din spectru și de a îmbunătăți accesibilizarea și incluziunea angajaților cu autism la locul de muncă. Obiective specifice ale proiectului ASP sunt:

Realizarea unui raport de cercetare la zi cuprinzând o analiză comprehensivă a cerințelor și provocărilor care stau în calea creșterii oportunităților de angajare pentru persoanele cu autism aflate în căutarea unui loc de muncă;

Poți consulta raportul realizat pentru România AICI.

Ghiduri de angajare realizate de către experți în domeniul incluzivității și accesibilizării pentru persoane cu autism aflate în căutare de locuri de muncă, școli profesionale și angajatori;

Ești în spectrul autismului și în căutarea unui loc de muncă? Sau sunteți profesor/ formator vocațional, recrutor sau angajator? Vă rugăm să completați acest scurt chestionar >> https://forms.gle/SoZJMfjaa53UsNmA6

O platformă online interactivă de pregătire (training) cu module de învățare dedicate angajării pentru persoane cu autism aflate în căutarea unui loc de muncă, profesori / formatori și angajatori;

Prima hartă digitală europeană a organizațiilor și companiilor care sunt deschise să angajeze persoane cu autism;

O rețea europeană de organizații, formatori, școli profesionale și angajatori;

Un website al proiectului care să includă rezultatele menționate anterior și un cont YouTube care să prezinte experiențele persoanelor cu autism aflate în căutarea unui loc de muncă.

Image

Prin obiectivele propuse, proiectul ASP va promova diversitatea și incluziunea la locul de muncă, îmbunătățind piața forței de muncă și economia la nivelul UE.

Cod proiect: 2022-2-BE01-KA220-VET-000095420

Perioadă implementare: 1.01.2023 – 31.12.2024

Bugetul total al proiectului: 250,000 eur

Parteneri:

  • PAGS (Belgia) – coordonator proiect
  • Autism Europe (Belgia) – partener
  • Asociația Help Autism (România) – partener
  • Synapsis Foundation (Polonia) – partener
  • Babel Idiomas (Spania) – partener
Image

Erasmus+ este programul UE în domeniile educației, formării, tineretului și sportului pentru perioada 2021-2027. Obiectivul general al programului este de a sprijini, prin învățarea pe tot parcursul vieții, dezvoltarea educațională, personală și profesională a persoanelor care își desfășoară activitatea în domeniul educației, formării, tineretului și sportului, atât în Europa, cât și în afara ei, contribuind astfel la o creștere economică durabilă, la crearea de locuri de muncă de calitate, la coeziunea socială, la stimularea inovării și la consolidarea identității europene și a cetățeniei active. Prioritățile programului Erasmus+ sunt: incluziune și diversitate, transformarea digitală, mediul și combaterea schimbărilor climatice, participarea la viața democratică, valorile comune și angajamentul civic.

Image

Știri despre proiect

HelpHIRE

Este programul Asociației Help Autism prin care punem la comun resursele, know how-ul și disponibilitatea specialiștilor noștri pentru o sprijini integrarea reală a persoanelor cu autism pe piața muncii.

Direcția de dezvoltare s-a lansat în mai 2022 o dată cu lansarea proiectului Creșterea șanselor de acces pe piața muncii pentru persoanele cu autism, dar nu se rezumă la acest proiect, ci cuprinde:

  • I can internship - program pilot de internship plătit

  • AcceDis - Acces pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități 
  • Autism Spectrum Pathways (ASP) – Incluzivitate în educație și la locul de muncă
  • Pe termen lung, Asociația HELP Autism își propune să dezvolte și microîntreprinderi incluzive ca alternativă la joburile deja existente în România.
Image

Rămâi conectat la poveștile lor de reușită

O dată pe lună trimitem povești de izbândă Pot Singur, un newsletter dedicat minților aparte din Help Home.

FacebookShare pe Facebook

Cariere

Image

Dacă vrei sa te implici în transformarea vieților copiilor cu autism și ale familiilor, vino in Echipa Help Autism să construim împreună un viitor în care mințile diverse să facă parte în mod real din comunitate.

Anunț angajare: Terapeut ABA

Anunt angajare: Corporate fundraiser

Anunț angajare: Receptie centre Help Autism

Anunț angajare: Asistent Manager