Proiectul Help Community a susținut 400 de familii vulnerabile cu ajutorul programului „În stare de bine”

Comunicat de presă / București, 29 ianuarie 2021: Proiectul Help Community, derulat de Help Autism, a fost susținut de Kaufland România prin intermediul programului „În stare de bine”.help co

În perioada august 2020 – ianuarie  2021, proiectul Help Community ( https://community.helpautism.ro)  a beneficiat de un sprijin financiar în valoare de 112.235 lei pentru ajutorarea familiilor vulnerabile, inclusiv familii ale căror copii sunt diagnosticați cu tulburări de spectru autist (TSA). Proiectul a fost derulat de Asociația Help Autism și finanțat prin programul „În stare de bine”, finanțat de Kaufland România și administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC).

Acțiunile din cadrul proiectului au venit în sprijinul întregii comunității din rețeaua RO TSA, din care fac parte 86 de organizații non-profit care sunt implicate în terapia copiilor și adolescenților cu tulburări de spectru autist (TSA), precum și în consilierea și sprijinul oferit familiilor acestora. 

Odată cu începerea pandemiei, numeroase familii din această comunitate s-au confruntat cu mari dificultăți, care au limitat semnificativ speranțele de recuperare a copiilor cu autism, precum și perspectivele de a duce un trai decent pentru familiile acestora. Astfel, au fost necesare acțiuni urgente care au implicat susținere materială, suport emoțional, educație și asistență pentru a continua terapia online, la domiciliu. 

banner community v1 1536x864

Cu ajutorul organizațiilor din rețeaua RO TSA s-au încheiat acorduri cu DGASPC-urile locale, fiind create10 rețele comunitare care cuprind ONG-uri, afaceri locale (comercianți, producatori locali), direcții de specialitate ale autorităților locale sau alte instituții cu atribuții legate de asistență socială a cetățenilor în comunitățile pe care le deservesc. Această formă de colaborare a permis identificarea familiilor vulnerabile și facilitarea sprijinului propus în proiect. 

Sprijinul oferit prin intermediul fondului de urgență Help Community a cuprins următoarele: 

  • 20 de ONG-uri din rețeaua RO TSA sprijinite prin servicii online de consiliere organizațională
  • 600 de persoane pentru care s-au furnizat servicii online
  • Peste 8000 kg de alimente și produse de igienă și protecție au fost trimise către 400 de familii din Asociația Help Autism și RoTSA. 

În total, au fost ajutate 400 dintre cele aproape 2.900 de familiicare fac parte din comunitățile vulnerabile unde sunt prezente ONG-urile din Rețeaua RO TSA. Pentru livrarea pachetelor și asigurarea altor aspecte logistice au fost implicați voluntari de la Asociația Help Autism și de la asociațiile din rețeaua RO TSA.

Tot în cadrul acestui proiect, Asociația Help Autism a oferit servicii online gratuite pentru familiile vulnerabile și organizațiile din rețeaua RO TSA, însumând peste 650 ore de consiliere psihologică și asistență socială. Acestea au constant în ședințe online și telefonice organizate de specialiști în asistență socială, sesiuni de suport emoțional pentru persoanele aflate în dificultate, workshopuri pentru părinți și cursuri de parenting legate, în special, de relaționarea cu copiii diagnosticați cu TSA, precum și consiliere organizațională despre fundraising sau despre programe de terapie online. 

Acest proiect face parte dintr-o serie amplă de inițiative desfășurate în 2020 de către Help Autism pentru de a sprijini familiile afectate de măsurile de restricție impuse în perioada pandemiei, precum și de efectele sociale și economice rezultate din acest context. 

Despre Help Autism

Asociația Help Autism este cea mai mare organizație din România dedicată acestei cauze, oferind susținere pentru peste 600 de copii și adolescenți diagnosticați cu TSA (Tulburare de Spectru Autist) în cadrul programelor de terapie desfășurate în cele 5 centre și la domiciliu. 

Help Autism caută să ofere constant un spectru amplu de soluții pentru copiii cu autism și familiile lor, oferind terapie specifică, sprijin pentru părinți, coordonând programe de integrare școlară sau organizând campanii de conștientizare, lobby și advocacy. 

Despre fondul de urgență Help Community și impactul pozitiv al acestuia asupra familiilor vulnerabile din comunitatea RO TSA puteți afla mai multe la adresa digitală https://community.helpautism.ro/

Despre Programul În stare de bine

Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții locuitorilor din comunitățile rurale și urbane, prin sprijinirea inițiativelor care au un impact pozitiv în domeniile cultură, sport sau viaţă sănătoasă şi care se adresează cu prioritate grupurilor vulnerabile. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland România 

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.

Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil  și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.

FacebookShare pe Facebook