Solidaritate fără precedent. Mii de persoane și sute de ONG-uri s-au mobilizat împotriva discriminării din noua Lege a Educației Naționale 

Copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) sunt condamnați la excludere din învățământul de masă pe baza noului art.68 alin.(11) din proiectul de lege a educației, aflată în dezbatere în Parlamentul României în aceste zile. 150 de organizații semnează un comunicat comun de presă.

Autism Europe, Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), WORLD VISION România,  DECLIC, Coaliția pentru Educație, Centrul pentru Legislație Nonprofit (CNLR), Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, Școala de Valori, Consiliul Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Asociația Pentru Valori în Educație, Asociația FDP - Protagoniști în Educație, Asociația MAGIC, AMAIS - Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială, Asociația CONIL, Centrul STEP BY STEP, Asociația Lindenfeld - Ajungem MARI, sunt câteva dintre organizațiile care s-au alăturat demersului inițiat săptămâna trecută de rețeaua informală de ONG-uri RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (FEDRA) însumând peste 100 de ONG-uri în și reprezentând peste 4.000 de familii ale copiilor cu tulburări din spectrul autist, solicitând respectarea dreptului constituțional la educație al copiilor cu CES și eliminarea prevederii discriminatorii din proiectul de lege a educației, art. 68 alin.(11).

Această prevedere a stârnit consternarea a mii de părinți și reprezentanți ai organizațiilor non-guvernamentale din toată țara, condamnând la excludere copiii cu CES din învățământul de masă, lăsând înmatricularea la latitudinea unității de învățământ, care poate refuza admiterea în școlile de circumscripție și redirecționarea lor către școli foarte îndepărtate locuinței, prin simpla invocare a faptului că școala nu dispune în totalitate de resursă umană și de bază materială corespunzătoare copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Acest lucru ar împovăra și mai tare familiile copiilor cu CES și ar conduce la un risc mai mare de excluziune școlară, astfel cum este definit la art. 67 alin. (3) din proiectul de lege, susțin reprezentanții ONG-urilor.

Astfel, în total 150 de organizații s-au mobilizat la nivel național și cer eliminarea art. 68 alin. (11), care prevede că: „Înmatricularea beneficiarilor primari cu CES într-o unitate de învățământ de masă se face doar în situația în care aceasta dispune de resursă umană și bază materială corespunzătoare, inclusiv de cadre didactice de sprijin și itinerante”, articol incompatibil cu dreptul fundamental la educație și în contradicție cu toate celelalte prevederi și obligații reglementate în conținutul proiectului, menite a asigura integrarea copiilor cu CES în învățământul de masă, consideră reprezentanții ONG-urilor.

Societatea civilă a adresat deja o scrisoare deschisă senatorilor și Ministrului Educației, Ligia Deca. De asemenea a fost formulată și o petiție online,Spune NU discriminării copiilor cu dizabilități și CES din Legea educației”, semnată de peste 5.500 de persoane în doar 4 zile, prin care se solicită eliminarea art.68 alin.(11).

Pentru respectarea dreptului fundamental la educație incluzivă al copiilor cu cerinţe educaționale speciale, pentru realizarea efectivă a acestuia în baza principiilor echității și egalității de șanse, drept garantat de art. 32 din Constituția României, dar și de art. 23 și art. 28 alin. (1) din Convenția din 1989 cu privire la drepturile copilului și prin accesul la învățământ incluziv, reglementat expres de art. 24 din Convenția ONU din 2007 privind drepturile persoanelor cu dizabilități, Carta socială europeană și Carta drepturilor fundamentale a UE, ONG-urile cer eliminarea acestui articol din noua Lege a Educației Naționale. Prevederile afectează grav dreptul copiilor cu CES de a fi integrați în învățământul de masă, lăsând fără susținere principiile enunțate la art. 67 din proiectul de lege privind garantarea dreptului la o educație incluzivă tuturor beneficiarilor primari ai educației.

„Elevii cu dizabilități au dreptul să învețe în orice școală. De-a lungul anilor am dus o bătălie grea cu autoritățile și mentalitatea discriminatorie pentru integrarea copiilor cu dizabilități în școală, și mai târziu în societate. Incluziunea e singura cale prin care acești copii să poată deveni adulți autonomi, iar prin acest proiect de lege ne întoarcem într-un trecut sumbru, când nu vedeam elevii cu minți și abilități diverse în școlile de masă, în anii în care aceștia erau izolați și invizibili. Viitorul acestor copii depinde de noi și de cei care legiferează astăzi, așa că vă rugăm să nu acoperiți discriminarea cu legea!” - părinte al unui copil cu CES

Organizațiile au depus în data de 18.03.2023 Observații proiect Legea Educației preuniversitare, în care au argumentat modificările necesare pentru ca noua lege să respecte drepturile elevilor cu CES la educație, însă acest memoriu a fost ignorat. Dintre cele 11 articole care aduc atingeri grave și creează premisele excluderii sistemice a elevilor cu cerințe educaționale speciale din școlile de masă, art. 68 alin. 11 (ref. art. 66 alin. 10 din memoriu) este INACCEPTABIL. Pentru situația în care există solicitări de înscriere a copiilor cu CES, școala trebuie să se organizeze astfel încât să poată asigura integrarea copilului în învățământul de masă, însă ONG-urile semnatare consideră absolut necesar ca asigurarea condițiilor necesare să fie obligatorie și nu facultativă Numai în caz excepțional, și doar dacă părintele este de acord sau la solicitarea acestuia, i se poate oferi posibilitatea de a opta pentru o altă unitate de învățământ decât cea din proximitate.

Organizațiile semnatare consideră că este imperios necesar ca Ministerul Educației, Guvernul României și instituțiile abilitate să aloce resurse suficiente școlilor și grădinițelor pentru ca acestea să poată gestiona în mod adecvat situația copiilor cu cerințe educaționale speciale.

Aplicarea prevederilor criticate ar putea duce la marginalizarea și excluderea a peste 100.000 de copii cu CES și mulți alți copii cu dizabilitate din școlile de masă, chiar din această toamnă. Noua lege a educației se află în aceste zile în dezbatere la Senat și urmează să primească votul final pe 22 mai, după ce după ce săptămâna trecută a primit aviz pozitiv de la Camera Deputaților.

Surse: 

Legea învățământului Preuniversitar (forma trecută de Camera Deputaților) https://senat.ro/legis/PDF/2023/23L282FC.pdf

Parcurs legislativ https://senat.ro/legis/lista.aspx?nr_cls=L282&an_cls=2023#ListaDocumente

Semnatari membri Rețeaua ROTSA și FEDRA:

1.                  ASOCIAȚIA HELP AUTISM, BUCUREȘTI

2.                  ASOCIAȚIA „NEW ODYSSEY” BUCUREȘTI

3.                  ASOCIAȚIA AUTISM VOICE (ASOCIAȚIA DE TERAPIE COMPORTAMENTALĂ APLICATĂ (A.T.C.A.) BUCUREȘTI

4.                  ASOCIAȚIA PENTRU AJUTORAREA COPIILOR CU AUTISM DIN ROMÂNIA „HORIA MOȚOI”, BUCUREȘTI

5.                  ASOCIAȚIA PENTRU TERAPIE UMANIST COMPORTAMENTALĂ „SUNT SPECIAL” BUCUREȘTI

6.                  ASOCIAȚIA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI GAVRIIL, PANTELIMON, JUD ILFOV

7.                  ASOCIAȚIA PRIETENIA PANTELIMON, JUD. ILFOV

8.                  ASOCIAȚIA ROMÂNĂ DE TERAPII ÎN AUTISM ȘI ADHD, BUCUREȘTI

9.                  ASOCIAȚIA „CENTRUL DE INTERVENȚIE ÎN RECUPERAREA AUTISMULUI” (C.I.R.A.) BUCUREȘTI

10.              FUNDAȚIA GIMMYNI BUCUREȘTI

11.              ASOCIAȚIA „ALBERT ȘI ZÂMBETE” BRAȘOV, JUD. BRAȘOV

12.              ASOCIAȚIA „AUT HELP” MIERCUREA CIUC, JUD. HARGHITA

13.              ASOCIAȚIA „MIND AUT” SFÂNTU GHEORGHE, JUD. COVASNA

14.              ASOCIAȚIA „PROSPERITAS VITAE” SÂNMARTIN, MIERCUREA CIUC, JUD. HARGHITA

15.              ASOCIAȚIA „UITE CUM CRESC” BRAȘOV, JUD. BRAȘOV

16.              ASOCIAȚIA COPIII DE CRISTAL, BRAȘOV

17.              ASOCIAȚIA DICTA BRAȘOV, JUD. BRAȘOV

18.              ASOCIAȚIA ÎMPOTRIVA AUTISMULUI SIBIU

19.              ASOCIAȚIA PENTRU CONSILIERE ȘI ASISTENȚĂ SPECIALIZATĂ A.C.A.S. ALBA IULIA

20.              ASOCIAȚIA RAUL COSMIN PENTRU COPII ȘI TINERI CU DIZABILITĂȚI, CUGIR, JUD. ALBA

21.              FUNDAȚIA TRANSILVANĂ ALPHA, TÂRGU MUREȘ, JUD. MUREȘ

22.              ASOCIAȚIA EDUCATORILOR SUCEVENI, SUCEAVA, JUD. SUCEAVA

23.              ASOCIAȚIA „ÎȚI ARĂT CĂ POT”, IAȘI, JUD. IAȘI

24.              ASOCIAȚIA „PAPILLON CLINIQUE”, BACĂU, JUD. BACĂU

25.              ASOCIAȚIA „SUFLETE ALBASTRE”, BOTOȘANI, JUD. BOTOȘANI

26.              ASOCIAȚIA „SURASUL ALBASTRU”, IAȘI, JUD. IAȘI

27.              ASOCIAȚIA „ZBOR DE FLUTURI”, IAȘI, JUD. IAȘI

28.              ASOCIAȚIA BLIJDORP ROMÂNIA, JUD. SUCEAVA

29.              ASOCIAȚIA DE SPRIJINIRE A PERSOANELOR CU AUTISM, SUCEAVA (A.S.P.A.), JUD. SUCEAVA

30.              FUNDAȚIA STAR OF HOPE ROMÂNIA, IAȘI

31.              ASOCIAȚIA „AUTISM TRANSILVANIA”, CLUJ-NAPOCA, JUD. CLUJ

32.              ASOCIAȚIA „BELIEVE”, CLUJ NAPOCA, JUD. CLUJ

33.              ASOCIAȚIA „CASTELUL ERHARD” SATU MARE

34.              ASOCIAȚIA „DOG ASSIST”, CLUJ-NAPOCA, JUD CLUJ

35.              ASOCIAȚIA „JOY STORY” CLUJ-NAPOCA

36.              ASOCIAȚIA „PLAYFUL PSYCHOLOGY” CLUJ-NAPOCA

37.              ASOCIAȚIA „SF. BENEDICT” PENTRU AUTISM, SATU MARE

38.              ASOCIAȚIA A.P.T. CLUJ-NAPOCA, JUD. CLUJ

39.              ASOCIAȚIA AUTISM CÂMPIA TURZII, JUD. CLUJ

40.              ASOCIAȚIA C.E.S.- COLABORĂM, EDUCĂM, SPRIJINIM, ORADEA, JUD. BIHOR

41.              ASOCIAȚIA CARITAS - CENTRUL DE REABILITARE „SF. IOSIF”, SATU MARE, JUD. MARAMUREȘ

42.              ASOCIAȚIA SERVICIUL DE AJUTOR MALTEZ ÎN ROMÂNIA, CENTRUL DE ZI PT. COPII CU DIZABILITĂȚI MOTORII CLUJ-NAPOCA

43.              ASOCIAȚIA SURORILE DE CARITATE „SF. VICENȚIU”, SATU MARE, JUD. MARAMUREȘ

44.              FUNDAȚIA INOCENȚI, BISTRIȚA-NĂSĂUD, JUD. BISTRIȚA

45.              ASOCIAȚIA „ART MUSIC FOR PEOPLE” CONSTANȚA, JUD. CONSTANȚA

46.              ASOCIAȚIA „AUTISM MAREA NEAGRĂ”, CONSTANȚA

47.              ASOCIAȚIA „MÂINI ÎNTINSE” TULCEA, JUD. TULCEA

48.              ASOCIAȚIA AUTISM CEZAR NICOLAE - S.U.I.T.A. CONSTANȚA

49.              ASOCIAȚIA CENTRUL DE PSIHOLOGIE DELTA DUNĂRII TULCEA, JUD. TULCEA

50.              ASOCIAȚIA DE SPRIJIN A COPIILOR CU AUTISM „BĂRCUȚA FERMECATĂ” CONSTANȚA, JUD. CONSTANȚA

51.              ASOCIAȚIA O VOCE PENTRU AUTISM, IAȘI

52.              ASOCIAȚIA S.O.S. AUTISM BRĂILA

53.              ASOCIAȚIA 'LASĂ-MĂ SĂ-ȚI AUD GLASUL' CURTEA DE ARGEȘ - ALBEȘTII DE ARGEȘ, JUD. ARGEȘ

54.              ASOCIAȚIA „AI VOINȚĂ, AI PUTERE”, OLTENIȚA, JUD. CĂLĂRAȘI

55.              ASOCIAȚIA „CREĂM VIITORUL ÎMPREUNĂ” (A.C.V.I.A.) PITEȘTI, JUD. ARGEȘ

56.              ASOCIAȚIA ELENA ECATERINA, TÂRGOVIȘTE, JUD. DÂMBOVIȚA

57.              ASOCIAȚIA „START PENTRU AUTISM”, CÂMPULUNG MUSCEL, JUD. ARGEȘ

58.              ASOCIAȚIA COPIILOR ȘI ADULȚILOR CU AUTISM, ALEXANDRIA, JUD. TELEORMAN

59.              ASOCIAȚIA LOGO-PICI, SLOBOZIA, JUD. IALOMIȚA

60.              ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA, (A.N.C.A.A.R.) FILIALA DÂMBOVIȚA

61.              ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA, (A.N.C.A.A.R.), FILIALA FETEȘTI

62.              ASOCIAȚIA PENTRU COPII CU AUTISM, CENTRUL „EMA”, JUD. IALOMIȚA

63.              ASOCIAȚIA „IUBIREA ÎNVINGE AUTISMUL” TÂRGU-JIU, GORJ

64.              ASOCIAȚIA COPILĂRIE SUB SEMNUL ADHD

65.              ASOCIAȚIA DE SPRIJIN A COPIILOR HANDICAPAȚI FIZIC (A.S.C.H.F.-R.) FILIALA RÂMNICU VÂLCEA, JUD. VÂLCEA

66.              ASOCIAȚIA DE TERAPIE INTEGRATIVĂ PENTRU COPIII CU AUTISM - DANIEL (A.T.I.C.A.-DANIEL), CRAIOVA, JUD. DOLJ

67.              ASOCIAȚIA PENTRU INTERVENȚIE COGNITIVĂ ȘI COMPORTAMENTALĂ „VISURI ȘI SPERANȚE” CRAIOVA

68.              ASOCIAȚIA „ALEX, RADU ȘI AUTISMUL” TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ

69.              ASOCIAȚIA „AUTISM HELPING HANDS” PETROȘANI, JUD. HUNEDOARA

70.              ASOCIAȚIA „AUTISM LUMEA MEA” HUNEDOARA, JUD. HUNEADOARA

71.              ASOCIAȚIA „CASA FAENZA” TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ

72.              ASOCIAȚIA „COPII ȘI ZÂNE” TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ

73.              ASOCIAȚIA „ORIZONTURI SENINE” DEVA, JUD. HUNEDOARA

74.              ASOCIAȚIA RESURSE UMANITARE SPERANȚA (A.R.U.S.) TIMIȘOARA, JUD. TIMIȘ

75.              FUNDAȚIA DE ABILITARE SPERANȚA TIMIȘOARA

76.              ASOCIAȚIA NUMERE COLORATE ÎN AUTISM, PITEȘTI

77.              ASOCIAȚIA BRIGHT FUTURE FOR EVERY CHILD, BUCUREȘTI

78.              ASOCIAȚIA AUTISM TÂRGOVIȘTE

79.              ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR COPIILOR CU AUTISM ARGEȘ

80.              ASOCIAȚIA ECHIPĂ PENTRU COPII, CRAIOVA

81.              ASOCIAȚIA AUTISM INFANTIL, CARAȘ SEVERIN

82.              ASOCIATIA SFANTUL CASIAN, MEDIAȘ

83.              ASOCIAȚIA ÎNGERII ALBAȘTRI BRĂILA

84.              ASOCIAȚIA NOT DIFFERENT, VÂLCEA

85.              ASOCIAȚIA CREIOANE COLORATE, VÂLCEA

86.              ASOCIAȚIA PRO AUTISM MUREȘ

87.              ANCAAR ARGEŞ

88.              ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA, (A.N.C.A.A.R.), FILIALA CRAIOVA, JUD. DOLJ 

89.              ANCAAR IAŞI

90.              ASOCIAȚIA AUTISM BAIA MARE

91.              ASOCIAȚIA AUTISM TRANSILVANIA CLUJ

92.              ASOCIAȚIA COPIII DE CRISTAL BRAȘOV

93.              ASOCIAȚIA DINCOLO DE TĂCERE GALAȚI

94.              AUTISM EUROPA BISTRIȚA - CENTRUL DE RESURSE ŞI REFERINŢĂ ÎN AUTISM MICUL PRINŢ

95.              ASOCIAȚIA ÎNVINGEM AUTISMUL  BCUREŞTI

96.              ASOCIAȚIA PĂRINȚILOR COPIILOR CU AUTISM DIN JUDEȚUL BOTOȘANI

97.              ASOCIAȚIA PUZZLE ROMÂNIA

98.              ASOCIAȚIA “RAZĂ DE SPERANȚĂ ÎN INTERVENȚIA ȘI TERAPIA TSA” BRAȘOV

99.              ASOCIAȚIA SOS AUTISM BIHOR

100.          ASOCIAȚIA  DE SPRIJIN PENTRU PĂRINȚII ȘI COPII CU AUTISM GALAȚI

101.          FUNDAȚIA ROMANIAN ANGEL APPEAL BUCURESTI

102.          FUNDAȚIA UNIVERS PLUS PIATRA NEAMȚ

103.          ASOCIAȚIA ÎNVĂȚĂM PRIN PICTOGRAME TIMIȘOARA

104.          ORGANIZAȚIA SUEDEZĂ PENTRU AJUTOR UMANITAR INDIVIDUAL

105.          ASOCIAȚIA PENTRU RECUPERAREA ȘI INTEGRAREA COPIILOR CU AUTISM (ARICA)

106.          ASOCIAȚIA ANASTASIA IOANA

107.          ASOCIAȚIA CĂSUȚA MICILOR EROI BRAȘOV

108.          ASOCIAȚIA COM PASSION CLUJ

109.          ASOCIAȚIA ANASTASIA IOANA

110.          ASOCIAȚIA NAȚIONALĂ PENTRU COPII ȘI ADULȚI CU AUTISM DIN ROMÂNIA (ANCAAR)

Alte organizații semnatare:

111.          CONSILIUL NAȚIONAL AL DIZABILITĂȚII DIN ROMÂNIA (CNDR)

112.          WORLD VISION ROMÂNIA

113.          ASOCIAȚIA FDP - PROTAGONIȘTI ÎN EDUCAȚIE

114.          ASOCIAȚIA MAGIC

115.          DECLIC

116.          AMAIS - ASOCIAȚIA METODELOR ALTERNATIVE DE INTEGRARE SOCIALĂ

117.          ASOCIAȚIA CONIL

118.          CENTRUL STEP BY STEP

119.          COALIȚIA PENTRU EDUCAȚIE

120.          ȘCOALA DE VALORI

121.          CONSILIUL ELEVILOR

122.          CONSILIUL TINERETULUI DIN ROMÂNIA

123.          ASOCIAȚIA PENTRU VALORI ÎN EDUCAȚIE

124.          SALVAȚI COPIII (TBC)

125.          HOPE AND HOMES FOR CHILDREN ROMÂNIA (TBC)

126.          ORGANIZAȚIA NAȚIONALĂ CERCETAȘII ROMÂNIEI (TBC)

127.          ALIANȚA NAȚIONALĂ PENTRU BOLI RARE DIN ROMÂNIA (TBC)

128.          FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR NONGUVERNAMENTALE PENTRU SERVICII SOCIALE (FONSS-TBC)

129.          FUNDAȚIA PENTRU VOI TIMIȘOARA

130.          SCOP TIMIȘOARA (Societatea pentru Copii și Părinți)

131.          ASOCIAȚIA CEVA DE SPUS

132.          ASOCIAȚIA HORSEMOTION TIMIȘOARA

133.          ASOCIAȚIA RENINCO ROMÂNIA

134.          ASOCIATIA LIBRA - ONEȘTI

135.          ASOCIAȚIA BE ACTIVE -SATU MARE

136.          ASOCIAȚIA STEA – SATU MARE

137.          ASOCIAȚIA ÎNGERI PENTRU SUFLETE- ARAD

138.          ASOCIAȚIA LUMEA LUI EMANUEL - SATU MARE

139.          ASOCIATIA I LOVE AUTISM- CLUJ

140.          ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU PROTECȚIA PACIENȚILOR -TIMIȘ

141.          INSTITUTUL ROMÂN DE EDUCARE A ADULȚILOR

142.          ASOCIAȚIA PROACT SUPORT

143.          ASOCIAȚIA CENTRUL DE EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE PERMANENTĂ-CEEP

144.          ASOCIAȚIA DOWN PLUS BUCUREȘTI

145.          ASOCIAȚIA LINDENFELD - AJUNGEM MARI

146.          FEDERAȚIA ORGANIZAȚIILOR NEGUVERNAMENTALE PENTRU SERVICII SOCIALE – FONSS

147.          ASOCIAȚIA SINDROM DOWN PLOIEȘTI

148.          ASOCIATIA LANDON DOWN – CENTRUL EDUCAȚIONAL TEODORA BĂILEȘTI

149.          ASOCIAȚIA DOWN SUD-EST CONSTANȚA

150.          ASOCIAȚIA M.A.M.E.

151.          ASOCIATIA AJUT, DECI EXIST

152.          ASOCIAȚIA „TRĂIEȘTE CU BUCURIE”

153.          ASOCIAȚIA GRUPUL VERDE, VRANCEA

154.          ASOCIAȚIA DARUL SUNETULUI

155.          ASOCIAȚIA „SOFIA MERGE MAI DEPARTE”   

156.          ASOCIAŢIA DOWN ART THERAPY, TG-JIU

FacebookShare pe Facebook