Tinerii cu autism au nevoie de sprijinul nostru ca să obțină primul salariu - 2 rapoarte cu recomandări
Asociația HELP Autism în parteneriat cu Specialisterne a Islandi lansează un Studiu comparativ al legislației pentru persoane cu dizabilități din Islanda și România și un Ghid de bune practici sintetizate în urma vizitelor făcute de cele două organizații. Demersul face parte din proiectul AcceDis - Acces direct pe piața muncii pentru persoanele cu dizabilități.
Adulții cu autism se confruntă cu numeroase bariere, preocuparea pentru accesul real la piața de muncă este foarte limitată, iar efectele sunt devastatoare: doar 1% au un job în timp ce în Europa procentul de angajabilitate este de 10%; 75% dintre persoanele cu autism locuiesc cu părinții față de 16% dintre persoanele cu dizabilități.
În România trăiesc aproximativ 22.783 persoane diagnosticate cu Tulburări de Spectru Autist (TSA), dintre care 3.800 sunt adulți cu vârste 18-25, iar 16.983 sunt copii sub 18 ani. În anul 2022 au fost 2.000 de persoane nou diagnosticate. Accesul limitat la școală le îngreunează persoanelor cu autism accesul la piața muncii mai târziu, de unde rezultă rata scăzută de angajabilitate în rândul persoanelor cu autism.
La nivel european, în 2019, persoanele cu dizabilități aveau cu 24,4% mai puține șanse de a fi angajate decât cele fără dizabilități și doar 50,8% dintre acestea aveau un loc de muncă. Doar 10% dintre adulții cu autism au un loc de muncă (potrivit unui raport realizat de Autism Europe).
Tinerii cu autism au nevoie de sprijinul nostru ca să obțină primul loc de muncă. În acest sens, Help Autism a lansat în 2022 direcția Help HIRE, îar în perioada iunie-decembrie 2023 a derulat un proiect de relații bilaterale România-Islanda în urma căruia au rezultat două documente relevente pentru orice entitate implicată în creșterea șanselor la angajare a persoanelor neurodivergente.
Citește Ghidul de bune practici în limba română sau în engleză
Citește Studiu comparativ în limba română sau engleză
Materialele au fost realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.
Share pe Facebook |