Progrese în terapie - Povestea lui Alex
Atunci și acum
Alex are 10 ani și este un băiat vesel, perseverent și mândru de reușitele lui. De la 6 ani vine zilnic la terapie, în centrul Help Autism Delea Nouă. Când a venit prima dată era nonverbal. Alex, terapeutul lui, povestește că își strângea pumnii, se ridica pe vârfuri și cu capul în sus și își strigă nemulțumirea – i-a spus poziția rachetei.
Era foarte atent dacă răspunde corect sau nu și se supăra extrem de tare. Apoi a început să învețe să răspundă corect, să înțeleagă ce i se cere, iar nemulțumirile s-au diminuat. Îl liniștea muzica pe care și acum o simte din plin și menține ritmul la dans. A trecut prin desensibilizare alimentară, își provoca vomă frecvent când voiam să îi creștem diversitatea alimentelor.
Acum nu se mai întâmplă să vomite, mănâncă frumos la gândul că la final se va uita la desenele preferate. Vorbește, inițiază interacțiuni, se bucură de prezența copiilor și a adulților, caută să facă jocuri care te invită la comunicare (îți ține ușă să nu intri până nu îl întrebi dacă poți intra, apoi te invită cu drag). Vorbește în propoziții complexe la cerere, îi plac animalele, este interesat și curios. Îi place să învețe, este mândru când reușește și foarte serios când face lecții. Face terapie 3 C, kinetoterapie, înot, merge la grupul de socializare, logopedie, peste 20 de ore/ săptămână. Merge la școală însoțit și îi place foarte mult printre copii. Face calcule, scrie, copiază propoziții, scrie după dictare, citește, povestește ce a făcut, pe unde a fost. I-a fost extraordinar de greu să scrie citeț, să se încadreze în spațiu, să nu prelungească literele din cauza problemelor de motricitate fină. Acum a reușit să scrie încadrat în spațiu și literele inteligibile. A fost în 3 tabere, iar când este în grup este mereu atent să fie toți, dacă cineva s-a oprit din traseu, se uită mereu în spate și are grijă să se întoarcă și să revină la grup.
Povestea din spatele poveștii
Alex a fost născut prematur la 8 luni. Mămica a urmărit în cărțile de copiii etapele de dezvoltare și a observat că Alex nu reușește să facă mișcările pe care ar fi trebuit să le facă. A observat că este spastic și, la 2 luni, a fost la medicul pediatru să-l consulte, i s-a recomandat kinetoterapie. Timp de 2 luni și jumătate a făcut kinetoterapie, de 2 ori pe zi, 5 zile pe săptămână. La 4 luni a fost diagnosticat cu torticolis de atitudine, a făcut masaje și a continuat kinetoterapia, apoi mama a observat că nu se dă singur jos din pat, nu merge de-a bușilea și l-a învățat, pas cu pas, cum să facă asta. A fost diagnosticat din nou, cu retard motor ușor, și a mers foarte greu, abia la 1 și 10 luni. Au urmat crizele de bilă- plângea și se încovoia de durere, de aici istoricul cu vărsăturile și cu reținerile la diverse alimente. I s-au prescris diverse medicamente, care au început să-l agite, devenit hiperkinetic, a început să meargă pe vârfuri, iar când se bucura flutură mâinile. Într-o seară nu au putut merge în parcul de distracții din cauza luminilor colorate. A avut o etapă în care a spus 2 cuvinte „yellow” și „haide” apoi nu le-am mai spus nici pe acestea și nu a mai făcut progrese în vorbire. Atunci când a observat că nu își dezvoltă vorbirea, kinetoterapeutul i-a recomandat logopedie. A făcut, până la 6 ani, terapie/logopedie acasă, câteva ședințe pe săptămâna cu perioade de întrerupere. A mers la grădiniță, unde deși îi plăcea mult între copiii, dădea din cap și se autostimula. Educatoarea a observat comportamentul atipic însă nu a știut ce să facă cu această informație și unde să îi îndrume pe părinții lui.
Centrul Delea Nouă
O întâlnire întâmplătoare a făcut ca mama să primească îndrumare către asociația Help Autism. Aici a aflat prima dată diagnosticul de autism și a cunoscut mulți părinți cu copiii cu același diagnostic, printre care și o fostă colegă de școală. La evaluare a fost obositor, Alex a fost supărat, însă mămica s-a simțit înțeleasă și tratată cu multă căldură. A fost pentru prima dacă când nu a mai fost la încă un control fără răspunsuri. În luna iunie, micuțul Alex a început terapia trei specialiști Help Autism.
Coordonatorii i-au explicat procesul prin care copilul ei trece, iar mămica a înțeles atunci că tot ce învață Alex la centru trebuie continuat acasă. A făcut desensibilizare alimentară, expunere la trasee noi, a învățat să meargă frumos pe stradă, să meargă în parc în ritm cu adulții, să nu fugă, a învățat să aștepte frumos pe scaun la restaurant. A mers cu autobuzul prin București și la Muzeul Simțurilor unde și-a învins teama și s-a distrat alături de tatăl și terapeutul său. Au trecut 4 ani de terapie, iar mami și tati sunt implicați în tot ceea ce înseamnă susținerea lui Alex pe acest drum, țin cont de recomandările coordonatorului și participă la workshop-urile pentru părinți organizate de Help Autism unde învață cum își pot ajuta copilul să evolueze, zi de zi.
Share pe Facebook |