SCRISOARE DESCHISĂ adresată senatorilor României
 Fedra  rotsa

 

Stimați domni

Stimate doamne,

Pentru respectarea dreptului fundamental la educaţie incluzivă al copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, pentru realizarea efectivă a acestuia în baza principiilor echității și egalității de șanse, drept garantat de art.32 din Constituţia României, dar și de art.23 și art.28 alin.(1) din Convenţia din 1989 cu privire la drepturile copilului și prin accesul la învațământ incluziv, reglementat expres de art.24 din Convenţia ONU din 2007 privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, Carta socială europeană și Carta drepturilor fundamentale a UE,

În numele comunității persoanelor cu autism și familiilor acestora,

Vezi mai mult
Cum și ce sa îi spun copilului meu despre sexualitate?

Subiectul educației sexuale este unul controversat din multe puncte de vedere. Sunt o serie de variabile ce îngreunează discuțiile pe acest subiect, iar cuvâtul însuși trezește reticență la multe persoane. Dar cum ar fi dacă ne-am uita la educația sexuală în ansamblul ei? Astfel, asocierea nu s-ar mai face direct cu actul sexual ci ar include și cunoașterea propriului corp și a funcțiilor lui, păstrarea sănătății corpului, relații interumane, siguranță, îngrijire. În felul acesta părinții și educatorii ar putea fi mai deschiși să ajute copiii să navigheze această parte a vieții.

Read more
Subprogramul pe TSA, parte din Programele naţionale de sănătate. HG-ul evaluează la 730 milioane de lei suma necesară pentru decontarea directă a intervențiilor în 2023.

În 28 decembrie 2022, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru a include Subprogramul de sănătate pe TSA pe lângă alte modificări. De asemenea, nevoia financiară pentru acest Subprogram a fost evaluată la 730 milioane de lei, bani ce vor fi la dispoziția prestatorilor de servicii conexe actului medical în 2023.

Help Autism Subprogramul TSA HG

Citește mai mult
100 de ONG-uri în autism cer Guvernului României, Ministrului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate deblocarea banilor pentru decontarea terapiei
Comunicat de presă
General, 23 iunie 2022
 
100 de ONG-uri în autism cer Guvernului României, Ministrului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate deblocarea banilor pentru decontarea terapiei
 
200 milioane lei au fost irosiți în anul 2021 din cauza incapacității autorităților competente de a elabora și implementa programul național de sănătate destinat persoanelor cu TSA, deși a fost reglementat încă din anul 2020 prin OUG nr.25/2020, iar ulterior prin OUG nr.145/2020. Această sumă era suficientă pentru acoperirea a 1,5 milioane de ședințe de terapie, peste 3500 de persoane fiind lipsite în mod nejustificat de accesul la terapia zilnică.
Parintii copiilor cu autism asteapta solutii 
 
Citeşte mai mult
Înscrieri tabere 2022

Asociația Help Autism organizează tabere pentru copiii și adolescenții cu autism în vara acestui an și deschide înscrierile către orice familie care dorește să-și trimită copilul în această experiență esențială pentru dezvoltarea lor. Înscrierile au loc online, pe site-ul organizației, până pe 2 iunie. Vor avea prioritate copiii care nu au mai fost în tabără până acum. De asemenea, sunt așteptați să se înscrie și copiii cu autism din familiile refugiate din Ucraina. 

Citeşte mai mult
Am deschis centrele Help Autism și Help Home la Târgoviște

Luni, 4 aprilie 2020, am deschis la Târgoviște centrele de intervenție în autism pentru copii și adolescenți. Ambele funcționează în clădirea de pe strada Traian Vuia, la parter - programul Help Home dedicat adolescenților cu vârsta peste 10 ani, iar la etajele 1 și 2 centrul de terapie și kinetoterapie.

Read more
Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

De Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, 100 de ONG-uri lansează campania O călătorie împlinită prin viață”

Cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului marcată pe 2 aprilie, la inițiativa Autism Europe, Asociația Help Autism, alături de organizațiile din rețeaua RO TSA și Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA), desfășoară campania “O călătorie împlinită prin viață”.

Citeşte mai mult
EMOHELP

Emoface și Help Autism lansează instrumentul de prim ajutor în comunicare pentru persoanele care intră în contact cu copiii și adulții cu autism veniți din Ucraina. 

Emoface and Help Autism launch Emohelp - a communication instrument of first help for persons that are in contact with children and adults with autism coming from Ukraine.

Read more
Reziliența pe timp de război

Ce faci când nu știi ce mai faci, reziliența pe timp de război

Trăim vremuri greu de imaginat într-o societate modernă, vremuri pe care unii dintre noi le-au auzit din povestirile bunicilor sau doar la școală. Nu ne-am imaginat vreodată că vom ajunge să trăim acest șoc al războiului.

Citeşte mai mult
Cum îi liniștim pe copii

Ascultăm copilul atunci când vrea vorbească

Le oferim copiilor ocazia să ne spună ce știu, ce simt și să ne pună întrebări. S-ar putea să-și fi format o imagine eronată asupra situației. Ne facem timp să ascultăm ce cred ei și ce au văzut sau au auzit despre război. Ne asigurăm că nu sunt expuși la informații care i-ar putea afecta emoțional.

Citeşte mai mult
Help Campus: concurs de soluții pentru proiectarea primei tabere din România dedicată copiilor cu autism și familiilor lor

Asociația Help Autism își dorește proiectarea primei tabere din România dedicată copiilor cu autism și familiilor acestora. Astfel, alături de OAR-Bucuresti, Asociația a inițiat primele demersuri pentru organizarea concursului de soluții „Help Campus”. În primele întâlniri din luna februarie s-a discutat concret despre ce trebuie și poate fi făcut pentru ca lucrurile să fie puse în mișcare.

Citeşte mai mult
Vești bune pentru adolescenții cu autism din Târgoviște. Help Autism deschide Help Home în orașul lor.

Asociația Help Autism deschide, în luna martie, centrul Help Home Târgoviște. În sfârșit, tinerii cu autism din județul Dâmbovița vor avea șansa de a avea parte de un program dedicat și special, susținuți zi de zi de către specialiști în domeniu. Familiile tinerilor cu vârsta biologică între 10 și 23 de ani își pot înscrie copiii în programul Help Home până pe 15 februarie a.c. Psihoterapeuții din centrul Help Home Târgoviște vor urmări și vor dezvolta abilitățile unei vieți independente, atât de necesare unui adolescent.

Citeşte mai mult
Sexualitatea la copiii cu autism: mai mult decât tabu - interviu cu Violeta Mihalașcu și Camelia Crîșmariu

Sunt nenumărate cazurile, cel puțin în țara noastră, în care sexualitatea este un subiect tabu pentru adolescenți în general, așa că imaginați-vă cât de sensibilă este această temă atunci când o aplicăm unei categorii deja vulnerabile, cum sunt adolescenții cu autism. Nota de tabu, în acest caz, capătă o greutate și mai mare. Vă invităm să citiți un interviu cu specialiștii noștri Violeta Mihalașcu și Camelia Crîșmariu, lectorii noului curs de pe HelpEdu - Sexualitatea la persoanele cu autism.

Citeşte mai mult
DY FASHION donează 1 leu către HELP AUTISM la fiecare comandă vândută, în cadrul campaniei DY FASHION - AJUTĂM!

DY FASHION - unul dintre cele mai mari magazine online de haine din România

Irina și Dragoș Aipu - Fondatori DY FASHION

„Pentru că ne dorim să ne oferim contribuția directă în sprijinul cauzelor în care credem cu adevărat, și să sprijinim pe termen lung partenerii noștri în acest demers, anul acesta am decis să ajutăm Asociația Help Autism și proiectul lor pilot Help Home - un program de viață independentă dedicat adolescenților cu autism, primul de acest fel din România. Credem în valoarea acestui program și efectele lui, și de aceea ne dorim să-l susținem cu suma strânsă în campania de donații inițiată de noi, pe o perioadă de 3 luni până la finalul acestui an”. Un gest mic, făcut din inimă care va ajuta la construcția pe termen lung a acestui minunat program.

Citeşte mai mult
Help Autism și partenerii organizează Rocket Bike Fest, ediția a 10-a

Pe 25 septembrie, în Pădurea Cernica se ia startul la ediția aniversară a evenimentului Rocket Bike Fest – o competiție de ciclism cross-country pentru întreaga familie. Iubitorii de distracție pe două roți vor petrece o zi în aer liber, cu trasee pentru toate categoriile de vârstă și de dificultate, cu multe surprize, jocuri, concursuri și premii, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Help Autism cu sprijinul Tema Energy, Decathlon și Noriel, în beneficiul adolescenților cu minți aparte care fac terapie în centrele Help Home.

RocketBike 1950x1004 BANNER SITE

Citeşte mai mult
Ultima șansă pentru a fi lector la cea mai mare conferință ABA din sud-estul Europei! / Last chance to join the speakers list for the biggest ABA Conference in Southeastern Europe!

Suntem tot mai aproape și așteptăm cu mare entuziasm cea de-a X-a ediție a Conferinței Internaționale ABA, cea mai mare din sud-estul Europei! Înscrie-te până pe 15 septembrie ca lector pentru a prezenta alături de cei mai buni teoreticieni și practicieni din domeniu. Profită de oferta early-bird și rezervă locul tău până la finalul lunii.

Citeşte mai mult
Latest articles
C
200 ONG-uri au marcat Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, sub sloganul „Nu sunt Invizibil”

04.02.2024 HELP AUTISM Wm 4

Asociația HELP Autism, împreună cu rețeaua europeană Autism Europe, rețelele și federațiile naționale în autism RO TSA, Federația Pentru Drepturi și Resurse Pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autism (F.E.D.R.A.), Federația Organizațiilor de Părinți Care Au Copii cu Dizabilități (F.O.P.C.D.) și Fundația Star of Hope România au lansat marți, 2 aprilie, Angajamentul pentru Autism în cadrul evenimentului  "Not Invisible" / "Nu sunt invizibil"

Vezi mai mult