Oamenii Help Autism Episodul 1: Acoperiș la Casa Soarelui

Plouă în camerele de la etaj la Casa Soarelui - a fost mesajul care nu ne lipsea la început de aprilie 2020. Cu câteva zile înainte închisesem centrele pentru că România intra în stare de urgență, ne dezmeticeam și ne mobilizam pentru a începe cât mai rapid programul de terapie online. Copiii noștri nu puteau întrerupe terapia, pentru ei o săptămână de stop terapie înseamnă stagnare, iar de la o lună în sus înseamnă regres.

Citește mai mult
Programul „În stare de bine” și fondul de urgență Help Community vor susține 300 de familii vulnerabile

Fondul de urgență Help Community primește susținerea Kaufland România prin programul „În stare de bine”. În intervalul august – decembrie 2020, fondul de urgență Help Community ( https://community.helpautism.ro/ )  va beneficia de un ajutor în valoare de 112.235 lei pentru ajutorarea familiilor vulnerabile ale căror copii sunt diagnosticați cu tulburări de spectru autist (TSA).

Citește mai mult
Anul școlar 2020-2021 - copiii cu autism au dreptul fie însoțiți de facilitator (shadow)

Pe data de 14 septembrie 2020 începe noul an școlar,  2020-2021. Deși este un nou început, este unul provocator, pe lângă riscul de infectare cu COVID-19, mai apar și noi reguli de distanțare fizică si de protecție suplimentară, reguli ce trebuie respectate cu toată strictețea. Copiii cu cerințe educaționale speciale și încadrați în grad de handicap grav au dreptul să meargă la școală însoțiți de shadow sau părinte. Aflați procedura pentru solicitarea acestui drept.

Citește mai mult
Părinții copiilor cu autism pot deconta carburantul pentru propria mașină

Persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul. Familia, asistentul social, însoțitorul sau furnizorul de servicii pot deasemenea depune această cerere la DGASPC de care aparține adresa dumneavoastră din momentul în care apar normele de aplicare, suma maximă este 1500 lei pe an.

Citeşte mai mult
Conferința Internațională ABA 2020, ediție exclusiv digitală, are loc în toamnă și atrage cei mai reputați specialiști din lume în analiza aplicată a comportamentului

A IX-a ediție a Conferinței Internaționale ABA se va desfășura în perioada 23 – 24 Octombrie 2020, fiind integral găzduită online. 

Conferința Internațională ABA (www.conferinta-aba.ro) este prima ediție complet digitală a acestui eveniment, cel mai important din Sud-Estul Europei dedicat analizei comportamentale aplicate, avand ca speakeri lectori din Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Olanda, India și România.

Citeşte mai mult
Utilizarea instrumentelor logopedice în terapia tulburărilor de limbaj și vorbire

Anne Marie Sterian și Amalia Lupu - logopezi și psihoterapeuți în echipa Help Autism au publicat un articol în Revista Logoterapia cu titlul: Utilizarea instrumentelor logopedice în terapia tulburărilor de limbaj și vorbire. Anne și Amalia împărtășesc din experiența și cunoștințele lor și în cadrul cursurilor de logopedie din programul HelpLogo inițiat de asociație pentru a crește nivelul de pregătire a terapeuților și a părinților. Articolul scris de ele poate fi citit mai jos.

Citeşte mai mult
Jocuri de comunicare în terapia logopedica-online

Cineva spunea că trebuie să fie ușor să faci terapie online pentru că tehnologia îi atrage pe copii. Ușor nu e, dar poate să fie plăcut atunci când știi să introduci activități atractive. Spre exemplu, eu am pus la punct o lista cu 5 jocuri utile în corectarea limbajului și exersarea comunicării.

CITEŞTE MAI MULT
Protocol măsuri de prevenție și siguranță Covid-19

Din data de 2 iunie deschidem centrele Help Autism și reluăm activitatea departamentelor administrative în sediul din Intrarea Graurului nr.9, sector 3, București. Pentru că suntem organizație de utilitate publică și avem servciii sociale licențiate, avem obligația de a respecta direcțiile de protecție primite de la ANPDCA. Totodată avem obligația de a respecta recomandările generale impuse de starea de alertă, dar mai ales avem responsabilitatea de a avea grijă de noi, de fiecare dintre noi (colegi, părinți, colaboratori) și de copiii care vin în fiecare zi în centre. Așa cum sperăm că v-am obișnuit, ne bazăm pe o relație de încredere reciprocă în care fiecare își ia angajamentul de a acționa responsabil.

De aceea, fiecare angajat, fiecare părinte și însoțitor, fiecare colaborator care vine constant la sediu sau în centre, este rugat să ia la cunoștință condițiile de funcționare și să agreeze că le va respecta. Prin completarea formularului de mai jos vă exprimați acordul în respectarea regulilor de funcționare. Lipsa completării lui atrage după sine imposibilitatea de a intra în centre sau sediu administrativ.

CITEŞTE MAI MULT
Ghid de încărcare a declarațiilor 230 pe e-guvernare.ro

Am construit un ghid pentru a veni în întâmpinarea tuturor ONG-urilor care depun în format electronic declarațiile 230. Urmați pas cu pas instrucțiunile din video și din ghidul scris pentru a depune rapid formularele de redirecționare a impozitului pe venit pe e-guvernare.ro Dacă întâmpinați dificultăți, scrieți-ne un mesaj pe redirectioneaza@helpautism.ro sau contactați ANAF la adresa alexandra.chirila@mfinante.ro

CITEŞTE MAI MULT
Terapia logopedică online - 3 avantaje observate

Terapia online a venit pentru noi fără notificare sau manual de instrucțiuni. Prima senzație a fost panica.”O să pot?”, “ O să știu?”, “ O să poată copilul? “, “O să poată părintele?” Din experiența mea, vă împărtășesc 3 avantaje ale acestui proces prin care trecem în această perioadă de pandemie. Un articol de Iasmina Tănase.

CITEŞTE MAI MULT
Time management SMART în pandemie

Cel mai probabil mulți dintre noi s-au confruntat cel puțin o dată cu organizarea priorităților la locul de muncă. Respectarea termenilor limită sau randamentul pe care trebuie să îl dai într-un program fix poate fi destul de stresant și solicitant. Hai să vedem cum putem să facem time management smart.

Un articol de Daniela Dană.

CITEŞTE MAI MULT
Depunerea formularului 3,5% de acasă, fără drumuri la ANAF
Update: Este oficial, ANAF primește formularele 230 în format electronic pe perioada stării de urgență și 30 de zile după. Ordinul președintelui ANAF nr. 936/2020 care modifică ordinul precendent a fost publicat în Monitorul Oficial pe 21 aprilie, aici https://bit.ly/3bB7HX2
Contribuabilii ar putea redirecționa 3,5% din impozit de acasă, iar ONG-urile ar putea depune formularele online  - aceasta este propunerea ANAF ca răspuns la solictările semnate de Rețeaua Organizațiilor în Autism - RO TSA și FEDRA.
CITEŞTE MAI MULT
1 din 54 de copii diagnosticați cu autism în America

Prevalența autismului a crescut cu 10% în ultimul an conform raportului publicat de CDC - Centers for Disease Control and Prevention în 26 martie 2020. Raportul reflectă o creștere continuă a prevalenței tulburării spectrului de autism (ASD) în Statele Unite și confirmă rezultatul unui studiu făcut de Help Autism în București în 2016. Incidența este mult mai mare decât statisticile pe care le comunică oficialitățile române.

CITEŞTE MAI MULT
Izolare - 4 pași spre echilibru

Situatia actuala este fara precendent pentru oricare dintre noi. Pentru ca nu stim cat va dura si cum se vor desfasura lucrurile, suntem in permanenta stare de alerta, iar acest lucru poate avea repercursiuni negative asupra psihicului nostru, atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Este important sa cautam sa ne protejam si interiorul, nu doar exteriorul. Iata cum am putea face acest lucru în 4 pași.

Citeşte mai mult