Părinții copiilor cu autism pot deconta carburantul pentru propria mașină

Persoanele cu certificat de încadrare în grad de handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuităţii la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar deplasării cu autoturismul. Familia, asistentul social, însoțitorul sau furnizorul de servicii pot deasemenea depune această cerere la DGASPC de care aparține adresa dumneavoastră din momentul în care apar normele de aplicare, suma maximă este 1500 lei pe an.

Citeşte mai mult
Utilizarea instrumentelor logopedice în terapia tulburărilor de limbaj și vorbire

Anne Marie Sterian și Amalia Lupu - logopezi și psihoterapeuți în echipa Help Autism au publicat un articol în Revista Logoterapia cu titlul: Utilizarea instrumentelor logopedice în terapia tulburărilor de limbaj și vorbire. Anne și Amalia împărtășesc din experiența și cunoștințele lor și în cadrul cursurilor de logopedie din programul HelpLogo inițiat de asociație pentru a crește nivelul de pregătire a terapeuților și a părinților. Articolul scris de ele poate fi citit mai jos.

Citeşte mai mult
Jocuri de comunicare în terapia logopedica-online

Cineva spunea că trebuie să fie ușor să faci terapie online pentru că tehnologia îi atrage pe copii. Ușor nu e, dar poate să fie plăcut atunci când știi să introduci activități atractive. Spre exemplu, eu am pus la punct o lista cu 5 jocuri utile în corectarea limbajului și exersarea comunicării.

CITEŞTE MAI MULT
Evaluarea psihologică a copiilor cu autism

Dacă vă puneți semne de întrebare cu privire la dezvoltarea copilului, este recomandat să vă programați pentru a-i face o evaluare de specialitate pentru a primi confirmarea sau infirmarea asupra îngrijorărilor. În cazul în care primiți confirmarea îngrijorării, specialistul vă va face recomandarea începerii unui proces adecvat de recuperare.

Citeşte mai mult
Izolarea - 5 strategii de supraviețuire emoțională

Situația actuală este fără precendent pentru oricare dintre noi. Pentru că nu știm cât va dura și cum se vor desfășură lucrurile, suntem în permanentă stare de alertă, iar acest lucru poate avea repercursiuni negative asupra psihicului nostru, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Este important să căutam să ne protejăm și interiorul, nu doar exteriorul. Iată cum am putea face acest lucru în cinci pași. Un articol de Andreea Mihalcea.

Citeşte mai mult
Izolarea la domiciliu - perioada oportună pentru a corecta greșelile copilului

Pentru a preveni regresul în perioada de izolare socială este important să găsim activități în care să îi implicăm pe copii. La fel ca și pentru adulți această perioadă este bulversantă din punct de vedere emoțional și pentru copii, cu atât mai mult cu cât nu folosesc limbajul și nu se exprimă cum o fac adulții. Copiii pot adopta diverse comportamente prin care să ceară defapt încurajari și asigurări că sunt în siguranță. Copiii sesizează absența activităților din afara casei și pot trăi sentimente de confuzie, frică, tristețe, delăsare, ș.a. Pot de asemenea să asiste la stările de tensiune ale adulților și pot trăi intens această perioadă chiar dacă vă au fizic aproape și nu înțeleg exact ce se întâmplă.

Citeşte mai mult
Participarea socială în comunitate a copiilor din spectru autist

Copiii din spectrul autist participă mult mai rar la activităti sociale în comparație cu cei tipici, dar nu sunt foarte multe lucruri știute despre pattern-urile de participare în anumite contexte sociale sau despre percepția asupra acestora. Acest studiu urmărește să evidențieze pattern-urile de socializare ale copiilor din spectru autism și percepția îngrijitorilor în ceea ce privește frecvența și intensitatea comportamentelor sociale.

Citeşte mai mult
Tulburările de somn și comportamentele problemă

În comparație cu un copil tipic, copiii cu autism au de cele mai multe ori probleme cu somnul. De asemenea s-a constatat că au mai multe probleme și în ceea ce privește controlul emoțiilor și cel al menținerii atenției. Înțelegerea conexiunii dintre acești doi factori poate duce la dezvoltarea unor tratamente și terapii mai eficiente pentru copiii cu autism. Următorul studiu a evaluat pattern-uri de somn la 281 de copii cu atusim în jurul vârstelor de 4 și 5 ani.

Citeşte mai mult
FAST - instrument de screening al analizei funcționale

Instrumentul de screening FAST identifică factorii de mediu și fizici care pot influența comportamentele problematice. Trebuie utilizat doar în scopuri de screening, ca parte a unei analize funcționale cuprinzătoare a comportamentului. Administrați FAST la mai multe persoane care interacționează frecvent cu clientul. Apoi folosiți rezultatele ca ghid pentru efectuarea unei serii de observații directe în diferite situații pentru a verifica funcțiile comportamentale și pentru a identifica alți factori care pot influența comportamentul problemei.

Descarcă screening-ul și instrucțiunile de aplicare >>